Презентація "Склад і властивості ґрунту для вирощування розсади однорічних культур".

Про матеріал
Презентація для учнів з ООП 10 клас на тему "Склад і властивості ґрунту для вирощування розсади однорічних культур". Предмет технології Квітникарство.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Склад і властивості грунту для вирощування розсади однорічних культур.

Номер слайду 2

У сучасних квіткових магазинах земляні субстрати представлені у великому асортименті. Готовий ґрунт для розсади квітів підібрати нескладно. Усереднений набір добрив, що більш-менш відповідає потребам більшості культур, входить до складу універсальних ґрунтів для розсади.

Номер слайду 3

Грунтосуміш для розсади можна приготувати самостійно, додаючи в універсальний ґрунт різні компоненти.Ґрунтосуміш (розсадний ґрунт) – це суміш органічних компонентів (торф, городня земля, компост, деревна кора і т.д.) з домішкою неорганічних (пісок, перліт, мінеральні добрива та ін.)

Номер слайду 4

Складові ґрунту для розсади заготовлюють восени та зберігають у прохолодному приміщенні при температурі вище 0°C.

Номер слайду 5

З органічних компонентів для готування ґрунту для розсади використовують:- дернову землю;- торф (верхівковий, перехідний і перероблений низинний);- ґрунт з-під лугової рослинності (піщаний і супіщаний);- мох сфагнум;- деревну тирсу (прілу);- зрілий компост (без насіння. Краще, якщо це буде компост, приготовлений за допомогою ефективних мікроорганізмів);опалу хвою, здрібнену кору хвойних дерев.

Номер слайду 6

З неорганічних компонентів для приготування ґрунту використовують:- пісок (річковий і донний);- вермикуліт;- перліт.

Номер слайду 7

Для готування розсадного ґрунту не можна використовувати:- гній (він дуже окислює ґрунт);- недоспілий компост і компост із насінням бур'янистих рослин;- листяну й городню землю, заражену хробаками та комахами;- неопрацьовану дернову землю

Номер слайду 8

Який має бути ідеальний ґрунт для розсади ? Основні характеристики

Номер слайду 9

Пухкий і вологоємний. Ґрунт має добре пропускати повітря, бути легким і пухким, добре структурованим. Складові не мають бути схожими на пил, щоб субстрат не злежувався при зберіганні, не надто ущільнювався при поливах. На поверхні не має утворюватися корка. Повністю мають бути виключені глинисті компоненти, у тому числі чорнозем. Вони повністю непридатні для посіву насіння для розсади.

Номер слайду 10

Чистий, вільний від хвороботворних патогенів та шкідників. Земля має бути знезаражена. Професійні готові субстрати проводять спеціальну обробку. В домашніх умовах це зробити важче, але можливо. Про це нижче.

Номер слайду 11

Помірно поживний. На старті зростання та першому етапі розвитку, до пікірування – найкращий бідний субстрат. Потім, у фазї 2-3 справжнього листа сіянці пікірують у більш родючий грунт. Оптимальний вміст у ньому елементів живлення залежить від того, яку рослину ви вирощуєте, період часу до висадки розсади на постійне місце і т.д. Початківцям, набагато зручніше користуватися готовими субстратами. Наприклад, посів зробити в ґрунт для розсади, а потім пікірувати сіянці в універсальний ґрунт або субстрат із біогумусом.

Номер слайду 12

Вільний від коріння та насіння бур'янів. При висмикуванні бур'янів з касет і горщиків для розсади та торф'яних таблеток є ризик пошкодити сіянці. А є такі агресивні бур'яни, які дуже складно вивести. Тому ґрунт має бути позбавлений будь-якого чужорідного насіння.

Номер слайду 13

Нейтральний чи слабокислий. Для більшості квітів та розсади городніх рослин – підійде кислотність 5,5-6,5. Готові субстрати мають чітко визначену кислотність, вказану на упаковці. При невідповідній кислотності, рослини неспроможні повноцінно засвоювати основні елементи живлення.

Номер слайду 14

Жодних сторонніх домішок. Тому компоненти субстрату не можна брати з теплиці, саду, клумби, після вирощування грибів, з місць близьких до автошляхів.

Номер слайду 15

Основні складові субстратів для розсади

Номер слайду 16

Різні види торфу. Більшість професійних субстратів роблять на основі торфу: низового – який дає ґрунтосуміші високий вміст гумусу та верхового – пухкого та легкого, що забезпечує необхідну повітропроникність та вологоємність. У пухкому торфі коренева система будь-якої розсади чудово наростає.

Номер слайду 17

Агроперліт, вермікуліт. Природні мінерали, які при обробці високими температурами набувають пористої вологоємної структури. Це екологічні та біологічно чисті матеріали, які роблять субстрат легшим, структурованим, не дають йому злежуватися, покращують здатність субстрату утримувати воду та пропускати повітря у зону коренів.

Номер слайду 18

Крупний річковий пісок. Його використовують як розпушувач. Він добре пропускає воду та повітря. Його попередньо ретельно промивають та обробляють від домішок та забруднень. У піску не розмножуються патогенні мікроорганізми. Тому, пісок навіть у чистому вигляді можна використовувати для пророщування насіння та укорінення живців.

Номер слайду 19

Компост, дернова або листова земля. У готових субстратах органічний компонент – торф, він забезпечує біогумусну складову. Якщо немає можливості купити потрібний торф, беруть компост . Молоді рослини дуже вразливі до хвороб. І компост потрібно обов'язково дезінфікувати.

Номер слайду 20

Кокосовий субстрат. Пухкий, волого- та повітропроникний. Це волокна оболонки кокосового плоду. Він чистий, не мав контакту із землею, тобто навіть теоретично не може бути заражений патогенами. Дуже хороший для пророщування насіння та укорінення. Розсада у ньому ніколи не уражається чорною ніжкою. Кокосове волокно додають у субстрати для розпушування. Продається в спресованих сухих брикетах. Брикети заливають водою, і вони збільшуються в обсязі в 4-6 разів і більше.

Номер слайду 21

Добрива для розсади. Готові субстрати додатково збагачені добривами. На початковому етапі росту до появи справжнього листя надлишок добрив може навіть зашкодити посівам. У домашні суміші землі для розсади можна додати спеціальні комплексні добрива при приготуванні субстрату, і підживювати розсаду в міру її росту.

Номер слайду 22

Дезінфекція грунту. компоненти, що входять до складу ґрунту потрібно прогріти в духовці; - обробити інсектицидами та фунгіцидами; - проморозити – якщо температури низькі, то ймовірність загибелі непотрібних мешканців ґрунту висока, а структура ґрунту від цього покращується.;Якщо субстрат ви виготовляєте самостійно вдома, то складові компоненти обов’язково потрібно дезінфікувати.

Номер слайду 23

Якісний ґрунт зазвичай складається з 3-4 компонентів. Прикладом гарного ґрунту для розсади є суміш піску, верхівкового і низинного торфу у співвідношенні 2:1:1. Це означає, що потрібно взяти якусь мірку(совок чи банку) і змішати 2 частини піску, 1 частину верхівкового торфу і 1 частину низинного торфу. Суміш виходить пухкою і пористою, сприятливою для росту коренів.

Номер слайду 24

Інший варіант ґрунтосуміші: компост (зрілий), пісок і дернова земля у співвідношенні 3:4:3. Отриманий ґрунт просівають і прожарюють. Прожарювання проводять заздалегідь, щоб до часу посіву була можливість відновити корисну мікрофлору. Добавка вермикуліту поліпшить пористість ґрунту.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 10 клас, Презентації
Інкл
Додано
26 лютого
Переглядів
110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку