Презентація "Складання діалогів (телефонна розмова)"

Про матеріал
Ця презентація може бути використана вчителем під час проведення уроків розвитку мовлення у 6 класі При створенні презентації враховано вікові особливості школярів. Використання анімаційних ефектів у слайдах сприятиме кращому запам’ятовуванню навчального матеріалу, дозволить зорієнтувати школярів на практичну діяльність, зацікавити їх.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уроки розвитку мовлення Складання діалогів (телефонна розмова)

Номер слайду 2

Мета: розвивати навички усного діалогічного мовлення відповідно до запропонованої ситуації; розширити словниковий запас, закріпити теоретичні знання про вітання, звертання, прохання, вибачення, співчуття, формувати навички культури поведінки і культури спілкування; виховувати любов і повагу до українського слова.

Номер слайду 3

Діало́г (dialog) — двосторонній обмін  інформацією (розмова, спілкування)між двома людьми у вигляді питань та відповідей. Монолог — мовлення, яке звернене до самого себе чи інших (мовлення від 1-ї особи), на відміну від діалогу.

Номер слайду 4

Словникова робота. Теле (гр.) — вдалину, далеко. На початку складних слів показує, що дані слова відносяться до далекої відстані, наприклад, телеграф, телебачення. Фон (гр.) — 1) прилад, що перетворює електричні коливання в звукові; 2) система електричних апаратів для передачі на віддаль звуку; на передавальній станції звук перетворюється в електричні коливання, які передаються по проводах на приймальну станцію, де вони знову перетворюються на звукові.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Правила спілкування1) Не набирайте номер «по пам’яті», якщо не впевнені в його точності.2) Говоріть чітко і коротко.3) Коли телефонуєте своїм друзям, називайте себе одразу, не грайте в угадування.4) Якщо хтось помилився номером, відповідайте ввічливо. Згадайте, що і ви іноді помиляєтесь.5) Розмовляйте з людьми якомога привітніше і уникайте частого вживання займенника «я». Адже ваша бесіда — діалог, а не монолог.6) З чого почати телефонну розмову? (Привітайтесь. Назвіть себе.)Запам’ятайте! Словесне спілкування, навіть найкоротше, впливає на нас значно сильніше, ніж нам може здатися спочатку.

Номер слайду 7

Творча робота Складання діалогів— Пригадайте, що таке мовленнєва ситуація. Складіть діалог відповідно до запропонованої мовленнєвої ситуації. Варіанти мовленнєвих ситуацій:знайомство ровесників у поїзді;улюблені речі вашого домашнього інтер’єру;професії ваших батьківдомашні обов’язки дітей у вашій сім’ї. Виберіть одну тему разом з вашим сусідом по парті. Продумайте запитання і відповіді. Не забудьте про слова ввічливості. Дбайте про лаконічність і влучність ваших реплік. Використовуйте фразеологізми, емоційно забарвлену лексику.

Номер слайду 8

Домашнє завдання Використовуючи форми ввічливості, складіть діалог-розмову по телефону між друзями, які домовляються про спільний похід до цирку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Кольоса Олена
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
8610
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку