Презентація «Складання родовіду родини видатних людей- родовід королеви Великої Британії Вікторії»

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати при вивченні теми "Генетика статі. Успадкування зчеплене зі статтю" та "Спадкові захворювання людини .Генетичне консультування"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЄКТ«Складання родовіду родини видатних людей- родовід королеви Великої Британії Вікторії»Підготувала вчитель біології Пасько Валентина Миколаївна

Номер слайду 2

Мета проєкту З’ясувати, передачу гену гемофії в родині королеви Вікторії Визначити, чи є досліджувана ознака спадковою (за наявністю її у родичів);

Номер слайду 3

ЗМІСТ1. Генеалогічний метод 2.Історична довідка3. Гемофілія4. Правила складання родоводу5. Х-зчеплений рецесивний тип успадкування6. Висновок7. Література

Номер слайду 4

Для дослідження цієї ознаки , я обрала генеалогічний метод Генеалогічний метод – це складання родоводів та дослідження успадкування певних ознаку низці поколінь.

Номер слайду 5

Історична довідка Під час кругосвітньої подорожі Микола II обрав собі наречену — принцесу Алісу Вікторію Олену Луїзу Беатрису Гессе-дармштадську (у хрещенні Олександра Федорівна). Вона доводилася англійській королеві Вікторії онукою. Батьки Миколи II були категорично проти цього одруження, оскільки знали, що рід королеви Вікторії передає спадкову хворобу — гемофілію (незсідання крові). Син Олексій народився хворий на гемофілію, отримавши її від матері — імператриці Олександри Федорівни, що успадкувала хворобу від своєї матері принцеси Аліси, яка у свою чергу отримала її від матері — королеви Вікторії. Королева Вікторія була носієм гемофілії, але з дев’яти її дітей лише один син, принц Леопольд, хворів на гемофілію і помер, коли йому був тридцять один рік, а її дочки, принцеси Аліса і Беатриса були носіями хвороби. З чотирьох синів принцеси Беатриси двоє були хворі на гемофілію, а її дочка, Вікторія-Євгенія, дружина короля Іспанії, передала хворобу двом з трьох своїх синів. Син принцеси Аліси, Федерік, один з сімох дітей, що успадкував гемофілію, помер в трирічному віці. Двоє синів її сестри Ірен були також хворі на гемофілію, проте, одному з них вдалося благополучно дожити до 56 років.

Номер слайду 6

Монарші батьки, як могли, прагнули уберегти своїх чад від будь-яких травм. Наприклад, іспанська королівська сім’я одягала двох своїх хлопчиків в підбиті ватою костюми; навіть дерева в парку, де зазвичай грали діти, були обв’язані повстю. Микола II і його сім’я також вимушені були прийняти запобіжні заходи, оточивши себе вузьким колом людей, які знали таємницю хвороби і відгородивши сім’ю від зовнішнього світу високими залізними ґратами, навколо палацового парку в Царському Селі. Проте, це не змогло уберегти царевича від синяків і подряпин, і батьки просто приходили у відчай, усвідомлюючи, що постійно живуть на межі катастрофи. Зрозумівши, що лікарі безсилі боротися з гемофілією, імператриця почала шукати інші шляхи порятунку спадкоємця престолу. Так в житті царської сім’ї з’явився Григорій Распутін, що «володів» здатністю полегшувати страждання Олексія.

Номер слайду 7

Гемофілія Гемофілія, невиліковне генетичне захворювання , пов'язане з порушенням коагуляції , найчастіше виникає внаслідок мутації одного з генів, зазвичай розташованих на X-хромосомі. 

Номер слайду 8

Правила складання родоводу: Починати з центра аркуша із пробанда. Порядок складання: від наступних до попередніх поколінь; спочатку покоління пробанда і його дітей, а потім – його батьки. Кожне попереднє покоління зображують вище від лінії пробанда, а наступне – нижче. Всіх членів родоводу треба розташовувати чітко за поколіннями в один ряд. Для зручності складання родоводу спочатку вказують родинні зв’язки по материнській лінії пробанда, після цього зображують лінію батька. Вказують його вік. Зліва кожне покоління позначають римською цифрою, а всі індивіди в цьому поколінні – арабськими. Необхідно поставити дату складання родоводу. До родоводу слід додати легенду (опис родоводу)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Х-зчеплений рецесивний тип успадкування

Номер слайду 11

ВИСНОВОКХ-зчеплений рецесивний тип успадкування. Він характеризується такими властивостями: ознака наявна не в кожному поколінні; дитина з ознакою може народитися у батьків, позбавлених її; ознака виявляється переважно у чоловіків і, як правило, по горизонталі; батько, позбавлений ознаки, не є носієм алеля цієї ознаки і не передає її дочкам. Якщо одружуються жінка, позбавлена ознаки, та чоловік з ознакою, то всі їхні діти будуть без ознаки. Дочки одержать від батька Х-хромосому з алелем ознаки (рецесивним) і будуть гетерозиготними носіями, бо другу Х-хромосому (з домінантним алелем) вони отримають від матері.

Номер слайду 12

У чоловіка без ознаки та жінки-носія алеля ознаки вірогідність народження хлопчика з ознакою становить 50% від усіх хлопців та 25% від усіх дітей. Вірогідність народження дівчаток з ознакою дуже мала, і це можливо лише тоді, коли батько має ознаку, а мати гетерозиготний носій гена ознаки. При цьому половина дівчат буде з ознакою, а друга половина нестиме алель у гетерозиготному стані. Класичним прикладом успадкування ознак за Х-зчепленим рецесивним типом може бути хвороба гемофілія, яка спричинює посилені кровотечі через недостатню кількість в організмі чинників згортання крові

Номер слайду 13

ЛІТЕРАТУРА1. https://uk.wikipedia.org/wiki2.https://medikom.ua/chto-takoe-gemofiliya/

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
2 березня 2023
Переглядів
3972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку