Презентація на тему: "Популяція. Мікроеволюція. Вид. Видоутворення. Макреволюція. ".

Про матеріал

В презентації на тему: "Популяція. Мікроеволюція. Вид. Видоутворення" розкрито поняття що таке популяція, показники популяції, що таке мікроеволюція, вид та видоутворення.

9 клас. В. Соболь.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 46. Тема: Популяція. Мікроеволюція. Вид. Видоутворення. Макреволюція.

Номер слайду 2

Популяція (лат. populatio – населення) – це сукупність особин одного виду організмів, які упродовж багатьох поколінь існують в межах певної території, вільно схрещуються і відносно ізольовані від інших популяцій даного виду. Популяція

Номер слайду 3

Популяція Кабана дикого. Вид Кабан дикий. Головним чинником, що об’єднує особини в популяціях, є вільне схрещування (панміксія). Особини різних популяцій також можуть схрещуватися, але цьому, як правило, перешкоджають географічні (наприклад, річки, гори) та біологічні (наприклад, різний час розмноження) фактори.

Номер слайду 4

Вид Мілу. Приклади Популяцій та видів Популяція Мілу

Номер слайду 5

Популяція Бука європейського Вид Бук європейський

Номер слайду 6

Показники популяції1. Чисельність – кількість особин, з яких складається популяція;2. Щільність – це співвідношення чисельності організмів популяції до одиниці площі чи об’єму простору (150 дерев ялини на 1 га);3. Народжуваність – кількість особин популяцій, що народилися за одиницю часу (зазвичай за один рік);4. Смертність – кількість особин популяцій, які гинуть чи вмирають за певний проміжок часу;5. Природний приріст – перевищування показників народжуваності над смертністю;

Номер слайду 7

Чому ж популяції є одиницею еволюції, а не окрема особина, як вважав Дарвін? 1. популяція завдяки спадковій мінливості складається з особин, які різняться за генотипом;2. у популяції постійно діють чинни- ки, що змінюють співвідношення частоти генотипів та алельних генів (генетичну структуру);3. у популяції постійно існують вза ємозв’язки між особинами й до-вкіллям, завдяки чому виживають і дають потомство тільки особини з корисними в даних умовах змінами.

Номер слайду 8

Для здійснення еволюційних змін необхідна наявність трьох процесів: Мутаційного (поява нових різноманітних ознак), Рекомбінаційного (створення нових поєднань ознак)Селекційного (відбір корисних для життя особин ознак), що відбуваються саме в популяціях

Номер слайду 9

Мікроеволюція – це еволюційні процеси в межах популяцій, що завершуються формуванням пристосованості організмів та утворенням нових популяцій й підвидів.

Номер слайду 10

Мікроеволюційні адаптації Адаптації – пристосування будови, функцій, поведінки організмів до певних умов існування.

Номер слайду 11

Нові пристосування виникають не одразу, як готова адаптація, а тривалий час формується в процесі еволюції.

Номер слайду 12

Види адаптацій1. мімікрія – схожість між захищеними та незахищеними видами (джемелеподібні мухи та джмелі, муха імітує бджолу);2. маскування – схожість із предметами навколишнього середовища (морський коник та водорості, хамелеони, міняють забарвлення відносно зовнішнього середовища);3. захисне забарвлення допомагає сховатися в навколишньому середовищі (біле забарвлення в полярних куріпок, риба камбала зливається з дном);4. застережне забарвлення вказує на небезпеку даного виду, отруйність (червоне забарвлення в сонечка вказує на отруйність, очі на крилах метелика);5. приваблювальне забарвлення забезпечує зустріч різних статей.

Номер слайду 13

Як відбувається утворення видів у природіВид – сукупність особин, що характеризуються спадковою подібністю ознак, вільно схрещуються і дають плодюче потомство, пристосовані до певних умов життя і займають у природі певну область – ареал.

Номер слайду 14

Видову самостійність певної групи особин встановлюють за різними критеріями виду: 1. Морфологічний (подібність особин за будовою), 2. Генетичний (характерний для кожного виду набір хромосом за кількістю, формою і розмірами), 3. Фізіологічний (подібність й відмінності в процесах життєдіяльності), 4. Біохімічний (особливості будови і складу макромолекул, перебігу певних біохімічних реакцій),5. Географічний (спільність території поширення), екологічний (присто сованість до умов існування)

Номер слайду 15

. Видоутворення – це спрямований природним добором еволюційний процес адаптивних перетворень, який веде до утворення генетично за- критих видових систем із генетично відкритих внутрішньовидових.

Номер слайду 16

Починається видоутворення на рівні популяцій. Нові види найчастіше виникають від однієї предкової групи близькоспоріднених організмів шляхом розходження ознак у споріднених (дивергенції). Необхідною умовою видоутворення є ізоляція, залежно від особливостей якої розрізняють географічне та екологічне видоутворення

Номер слайду 17

Географічне видоутворення – формування нових груп у результаті зміни ареалу під час географічної ізоляції, таких як: розширення ареалу чи розрив суцільного ареалу на частини.розширення ареалу і відбір у нових умовах; наприклад, утворення видів ведмідь бурий (Ursus arctos) і ведмідь білий (Ursus maritimus) Відбувається шляхом розриву суцільного ареалу на частини (наприклад, утворення різних видів ховрахів на протилежних берегах Дніпра

Номер слайду 18

. Екологічне видоутворення – формування нових груп у межах існуючого ареалу під час екологічної ізоляції. Виникнення змін в часі розмноження особин – репродуктивна ізоляція, схрещування з спорідненими видами, гібридизація з подвоєнням хромосомного набору (слива домашня результат гібридизації терена з аличею).

Номер слайду 19

Домашнє завдання Переглянути відео урок за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=ofy. N7d. MIVc. Q1. Опрацювати § 46 . ст. 1942. Виписати основні поняття та терміни.3. Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=7059359

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Джур Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Холодар Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2023
Переглядів
4108
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку