Презентація "Складне речення"

Про матеріал

Мета: систематизувати та поглибити знання учнів про складне речення, його ознаки, будову, інтонаційні особливості; удосконалювати вміння оцінювати роль складних речень у висловлюваннях, творчі вміння моделювати складні речення, реконструювати прості речення у складні, конструювати складні речення; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати любов до поетичного слова.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Хто більше»Розділ мовознавства, що вивчає словосполучення та речення – Розділ мовознавства, що вивчає розділові знаки – Граматична основа — це Головний член речення, який вказує, про кого чи про що говориться в реченні - Головний член речення, що вказує, що робить підмет чи який він є - Речення за метою висловлювання поділяються на Речення, яке спонукає до дії, називається Речення, яке в певній мірі виражає емоції, називається Речення, в якому є і підмет, і присудок - Речення, які мають тільки один головний член, називаються Речення, в якому є другорядні члени речення, називається Речення, що не має другорядних членів, називається головні члени реченнясинтаксиспунктуація підметприсудок розповідні, питальні, спонукальніспонукальнимокличнимдвоскладнеодноскладнимипоширенимнепоширеним

Номер слайду 3

Складне речення

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Рекламна пауза

Номер слайду 7

Зібрати чотири картки з реченнями одного виду

Номер слайду 8

Перевіримо себе

Номер слайду 9

Проллється дощ – і душам стане світло на зоряних весняних островах (І. Снарська). Настали ночі темні і глибокі, і в тиші вогкій туляться сади (М. Вороний). А за вікном на квіти впали роси і соловей затьохкав у кущах. (В. Сосюра.) Ось помандрують аж за синє море над смутком сіл високі журавлі; і хтось останній на полі дооре вузеньку смужку вогкої землі (Є. Плужник).

Номер слайду 10

Так приємно з гори полетіти до зір, коли крила – закоханий вітер (І. Снарська)Я раптом побачив, як падає вниз пошарпане давнє вітрило (П. Мовчан). Та поміж днів і літ, що змінюють світи, не в’яне в серці цвіт добра і доброти (М. Попадюк). Живі криниці, що таяться в пущі, в холодну ніч таяться уві сні (І. Снарська).

Номер слайду 11

Дощі перейшли у сніги, повітря запахло морозом (М. Луків). Ще сонячні промені сплять — досвітні огні вже горять (Леся Українка). Кружляє парком осінь рання, звучить зажурено мотив (З. Мироненко). Знаю: вітер ніжний квіт обірве і розвіє цей весняний хміль (З. Мироненко).

Номер слайду 12

1. Просте речення2. Складне безсполучниковеречення3. Складнопідрядне речення4. Складносурядне речення. А. Спустила ніч свої пухнасті крила, незримо ткались зоряні мости…(В. Тарасенко). Б. Я край вікна дивлюся на ліхтар, що жовтим оком блимає крізь скельця (Н. Баклай). В. В новорічну ніч я топила піч, і гарячий дух доторкався пліч (Л. Рубан). Г.  Осінній день ввірвався в літо, вітрами й холодом дихнув, дощем пройшов несамовито, у димарі старім загув (Л. Федорук).

Номер слайду 13

Миттєво між хмарами з’явилося яскраве сонце. 2. Сніг заграв різнобарвними кольорами. З наведених простих речень складіть три складних, використовуючи різні засоби зв’язку (безсполучниковий, зі сполучником сурядності, зі сполучником підрядності)

Номер слайду 14

1. Треба нахилитися…2. Хто людям добра бажає…3. Не копай другому яму…4. Ніколи іншому не бажай того…5. У нього стільки правди…6. Не шукай в інших правди…7. За двома зайцями не женись…8. Лиха тому зима…9. Хоч не з красою…10. Не будь тією людиною…11. Людина без Вітчизни…12. Де народився…13. Не такий страшний чорт… Допишіть прислів’я, використовуючи довідковий матеріал. Речення якого виду утворилися?Довідковий матеріал: там і пригодився; але з головою; як соловей без пісні; що вгору щетиною; в кого кожуха нема; як його малюють; щоб з криниці води напитися; той і собі його має; бо й сам упадеш; чого собі не хочеш; як у решеті води; коли в тебе її нема; бо й одного не піймаєш.

Номер слайду 15

Випишіть з художніх творів 2 – 3 складних речення. Визначте їх вид.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Глущенко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воєвудська Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сергєєва Тамара Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кузнєцова Олена Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Українська мова (академічний, профільний рівень) 11 клас (Шелехова Г.Т., Бондаренко Н.В., Новосьолова В.І.)
Додано
3 березня 2018
Переглядів
25848
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку