Презентація "Складносурядне речення, його будова й засоби зв’язку між його частинами."

Про матеріал
Складносурядне речення, його будова й засоби зв’язку між його частинами. Початок вивчення складносурядного речення у 9 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складносурядне речення, його будова й засоби зв’язку між його частинами. Вчитель української мови та літератури КЗО «СЗШ №83» ДМРБогдана Миколаївна Слобоженюк

Номер слайду 2

Пригадай. Яка різниця між простим та складним реченням?Назви різновиди складного речення. Які сполучники відомо? Розділити сполучники: але, де якби, то, і, та, коли, щоб, проте, або, хоч, чи, хто, бо. Пригадай написання слів із –пів. Наголос: лате, випадок, ваги.

Номер слайду 3

Складносурядним називають складне речення, частини якого рівноправні за змістом і зв’язані сурядними сполучниками, наприклад: Край берега прив'язані човни, а три верби схилилися, мов журяться вони.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Схема Пахнуть хлібом слова, що мене навчила мати.[], що [].І знов прийшла весна-красна, і знов зазеленіло поле, і розвилась верба рясна.І [], і [], і [].

Номер слайду 6

Завдання. Визначити складносурядні речення. Визначити смислові відношення. Побудувати схему. Дощик перестав — і все навколо запахло, посвіжішало.2. Або не сокіл я, або спалила мені неволя крила.3. Колись отут були луги й буяли трави навкруги.4. Любіть стежинку, і травинку, і сонце завтрашнього дня. 5. Латаття ніжилось в озерах, хитали ряску карасі.6. Національна своєрідність зближує нації, а не роз’єднує їх. 7. Минали дні, а дощів усе не було. 8. В моїй душі мелодія осіння, та в ній я чую ноти весняні. 9. Хто своє носить, той чужого не просить.

Номер слайду 7

Завдання. Записати прикметники, знімаючи риску. Добро/душна, світло/зелений, навчально/виховний, воле/любний, чорно/бровий, чорно/білий, лісо/степовий, німецько/український, червоно/грудий, зелено/сірий, історико/філологічний, біло/сніжний, п’яти/поверховий,гірко/кислий.

Номер слайду 8

Запам’ятай

Номер слайду 9

Попрацюй самостійно. Тест (класрум);Записати речення, розставити розділові знаки, намалювати схеми до речень.1. Подув вітерець і мертві страхітливі скелі дунули з темряви весняним цвітом та зеленим рястом. 2. В очереті кахкала дика качка і сплескувала велика риба.3. Прибульці грабували а одвічні жителі краю захищали свою землю.4. Зовсім зіпсувалася погода але це не звертали горобці уваги.5. То шурхне щось збоку то захитається береза то щось гукне. 6. Мовчали дівчата зате хлопці не припинили балачки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
3.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рідош Олена Олексадрівна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
11560
Оцінка розробки
3.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку