Презентація "Складові їжі. Енергетична цінність їжі."

Про матеріал
Презентація до уроку основи здоров'я "Складові їжі. Енергетична цінність їжі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складові їжі. Енергетична цінність їжі

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Яка їжа нам потрібна? Скільки нам потрібно їжі? Коли потрібно приймати їжу?

Номер слайду 4

- це процес засвоєння організмом поживних речовин, необхідних для підтримки життя, здоров'я і працездатності.

Номер слайду 5

Білки Жири Вода Вуглеводи Вітаміни Мінеральні солі

Номер слайду 6

- будівельний матеріал клітин живого організму. - ферменти, що впливають на засвоєння інших речовин. За своїм походженням білки бувають: Рослинні: рис, соя, горох, боби, крупа, хліб. Тваринні: м'ясо, риба, молоко, яйця.

Номер слайду 7

- джерело енергії

Номер слайду 8

Цукор(глюкоза, фруктоза, лактоза - солодкі на смак): у меді, у фруктах, молоці, цукерках. Крохмаль: в картоплі, борошні, крупах, макаронних виробах Клітковина (харчові волокна): у висівках, в сирих овочах - капусті, моркві, баклажанах.

Номер слайду 9

- джерело енергії, що оберігає організм від охолодження За своїм походженням жири бувають: Рослинні: соняшникова олія, масло обліпихи, оливкова олія, соєва олія. Тваринні: вершкове масло, свинячий жир, курячий жир.

Номер слайду 10

«Хороші» легкі жири: рослинні, молочний жир, риб'ячий жир. Тваринні жири, особливо свинячий, яловичий, баранячий - складаються в основному з тугоплавких, «поганих» жирів. Вони важко засвоюються організмом. Легкі жири необхідно вживати в їжу навіть тим, хто прагне схуднути.

Номер слайду 11

- підвищують опір організму захворюванням - регулюють роботу органів Нестача вітамінів - ГІПОВІТАМІНОЗ Надлишок вітамінів – ГІПЕРВІТАМІНОЗ Повна відсутність вітамінів – АВІТАМІНОЗ

Номер слайду 12

Розчинні в жирі: A, D, E, K. Розчинні у воді: B, PP, C. За своїми фізичними властивостями вітаміни поділяються на:

Номер слайду 13

Макроелементи: Залізо-входить до складу гемоглобіну Калій - виводить воду Натрій - затримує воду Кальцій - Фосфор -                     Мікроелементи: Йод - регулює роботу підшлункової залози Фтор - бере участь в побудові кісток Магній - бере участь у синтезі                 білка. Беруть участь в утворенні кісткової і зубної тканин

Номер слайду 14

- входить до складу всіх органів і тканин - допомагає засвоєнню всіх поживних речовин Індивідуальна норма води - 40 г на 1 кг ваги людини Добова норма споживання води 2 - 2,5 літри. Із загальної кількості споживаної рідини на частку чистої води доводиться близько 1 л, вона надходить з питною водою, напоями. Інша кількість (1,5 л) надходить з їжею і утворюється в самому організмі.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

1. Енергетичну рівновагу. 2. Різноманітність харчування.   3. Режим харчування.

Номер слайду 17

Їжа, засвоєна і перероблена організмом, є джерелом енергії, необхідної для роботи м'язів, для підтримки постійної температури тіла і відновлення клітин, з яких складаються тканини та органи людини. Кожен з нас повинен отримувати стільки енергії, скільки витрачає її протягом дня, тобто в організмі має дотримуватися енергетична рівновага. У тому випадку, коли людина не отримує калорій, що відшкодовують енергетичні витрати, вона худне. Якщо приплив енергії з їжею перевищує енерговитрати організму, неминуче відкладення жиру.

Номер слайду 18

БУЛІМІЯ – психічний стан, що характеризується болісними нападами раптового підвищення апетиту. ДИСТРОФІЯ ОЖИРІННЯ АНОРЕКСІЯ - психічний розлад, виражений небажанням їсти, коли насправді організму необхідне живлення (відраза до їжі). Супроводжується фізичним виснаженням.

Номер слайду 19

Енергію, що доставляється організму з їжею, вимірюють калоріями Калорія ( від лат. сalo – тепло) – одиниця вимірювання енергетичної цінності продукту

Номер слайду 20

У їжі містяться всі необхідні людині елементи: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни. Всі вони однаково важливі. Проте в природі немає універсального продукту, в якому містилися б абсолютно всі поживні речовини. Тому тільки різноманітна їжа може підтримати здоров'я людини, і навпаки, одноманітна - привести до функціональних розладів. - задоволення потреб організму у визначеній кількості і співвідношенні харчових речовин.

Номер слайду 21

Прийом їжі в одні і ті ж години сприяє більш інтенсивному відділенню шлункового соку; при цьому їжа, потрапляючи в шлунок, відразу ж знаходить в ньому певну кількість травного соку. Навпаки, нерегулярний прийом їжі, тобто безладна їжа в різні години, шкодить здоров'ю і може привести до захворювань шлунка і кишечника. - розподіл прийомів їжі (час прийому їжі і її кількість) протягом дня.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ВАРІАНТ I перший сніданок -25%,   на другий сніданок - 10%, на обід - 45%,   вечеря - 20% ВАРІАНТ II сніданок -30%, на обід - 40%, полуденок - 10%   вечеря - 20% Останній прийом їжі - за 2 години до сну.

Номер слайду 25

Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися.

ppt
Додано
26 січня 2019
Переглядів
5479
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку