Макроелементи: Залізо-входить до складу гемоглобіну Калій - виводить воду Натрій - затримує воду Кальцій - Фосфор - Мікроелементи: Йод - регулює роботу підшлункової залози Фтор - бере участь в побудові кісток Магній - бере участь у синтезі білка. Беруть участь в утворенні кісткової і зубної тканин
- входить до складу всіх органів і тканин - допомагає засвоєнню всіх поживних речовин Індивідуальна норма води - 40 г на 1 кг ваги людини Добова норма споживання води 2 - 2,5 літри. Із загальної кількості споживаної рідини на частку чистої води доводиться близько 1 л, вона надходить з питною водою, напоями. Інша кількість (1,5 л) надходить з їжею і утворюється в самому організмі.
Їжа, засвоєна і перероблена організмом, є джерелом енергії, необхідної для роботи м'язів, для підтримки постійної температури тіла і відновлення клітин, з яких складаються тканини та органи людини. Кожен з нас повинен отримувати стільки енергії, скільки витрачає її протягом дня, тобто в організмі має дотримуватися енергетична рівновага. У тому випадку, коли людина не отримує калорій, що відшкодовують енергетичні витрати, вона худне. Якщо приплив енергії з їжею перевищує енерговитрати організму, неминуче відкладення жиру.
У їжі містяться всі необхідні людині елементи: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни. Всі вони однаково важливі. Проте в природі немає універсального продукту, в якому містилися б абсолютно всі поживні речовини. Тому тільки різноманітна їжа може підтримати здоров'я людини, і навпаки, одноманітна - привести до функціональних розладів. - задоволення потреб організму у визначеній кількості і співвідношенні харчових речовин.
Прийом їжі в одні і ті ж години сприяє більш інтенсивному відділенню шлункового соку; при цьому їжа, потрапляючи в шлунок, відразу ж знаходить в ньому певну кількість травного соку. Навпаки, нерегулярний прийом їжі, тобто безладна їжа в різні години, шкодить здоров'ю і може привести до захворювань шлунка і кишечника. - розподіл прийомів їжі (час прийому їжі і її кількість) протягом дня.