Презентація "Сколіоз"

Про матеріал
Велике значення в практиці дитячих хвороб, особливо в шкільній гігієні, мають викривлення хребта: фізіологічні (два вперед - шийний і поперековий лордоз і два назад - грудний і крижовий кіфоз) і набуті. Набуті викривлення хребта найчастіше виникають у фронтальній площині (вбік) і називаються сколіозом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКОЛІОЗ

Номер слайду 2

Будова і функції хребта. Хребтовий стовп складається з 33-34 хребців, з яких 24 хребці в дорослої людини, а решта зрослися між собою та утворили крижову й куприкову кістки. Хребтовий складається з 33-34 хребців, з яких 24 хребці в дорослої людини вільні, а решта зрослися між собою та утворили крижову й куприкову кістки. Рис. 1.1. Хребтовий стовп: 1 - шийні хребці; 2 - грудні хребці; 3 - поперекові хребці; 4 - крижові хребці (крижова кістка); 5-куприкові хребці (куприкова кістка)

Номер слайду 3

Велике значення в практиці дитячих хвороб, особливо в шкільній гігієні, мають викривлення хребта: фізіологічні (два вперед - шийний і поперековий лордоз і два назад - грудний і крижовий кіфоз) і набуті. Набуті викривлення хребта найчастіше виникають у фронтальній площині (вбік) і називаються сколіозом.

Номер слайду 4

Поставою прийнято називати здатність людини тримати своє тіло в різних положеннях. Постава може бути правильною і неправильною. Правильною поставою називають звичну позу невимушено стоячої людини, що володіє здатністю без зайвих напружень тримати прямо корпус і голову. У людини з правильною поставою легка хода, плечі опущені і відведені назад, груди вперед, живіт підтягнутий, ноги розігнуті в колінних суглобах. Людина, що не вміє правильно тримати своє тіло, стоїть і ходить на напівзігнутих ногах, згорбившись, опустивши голову і плечі, випнувши живіт. Це не тільки непривабливо, але й шкідливо. При поганій поставі важко функціонувати внутрішнім органам.

Номер слайду 5

Сколіоз різної вираженості нерідко виявляється у школярів, хоч він формується ще в дошкільному віці. Це найчастіше фізично ослаблені діти, що перенесли в ранньому дитинстві важкі захворювання або страждають якою-небудь хронічною хворобою. Тому дуже важливо для таких дітей правильно організувати фізичне виховання з самого раннього дитинства.

Номер слайду 6

Причин, що викликають порушення постави, багато. Одні з них визначаються станом здоров'я і фізичним розвитком дитини, інші - навколишнім оточенням.

Номер слайду 7

Серед всіх чинників і причин важливу роль у вихованні хорошої постави грає повноцінне харчування. Нестача в їжі вітамінів, мінеральних солей негативно відображається на стані скелета і м'язів дитини і приводить до поганої постави. Найбільш частою причиною виникнення порушень постави є або слабкість м'язів тулуба, або нерівномірність їх розвитку. Постійне носіння малюка на одній руці, спроба дуже рано садити, ставити на ніжки або вчити ходити дитину, дуже м'яке і провисаюче ліжко, ведення дитини під час прогулянок за одну і ту ж руку, не відповідне росту дитини меблі, одяг, неправильне сидіння за столом, читання і малювання в ліжку, носіння портфеля в одній і тій же руці, їзда дітей на велосипеді для дорослих під рамою, звичка стояти з опорою на одну ногу, тривала хвороба (рахіт) або часті захворювання, що ослаблюють організм, незадовільний загальний режим дитини (пасивний відпочинок, відсутність прогулянок, недостатній руховий режим) і багато що інше сприяють формуванню неправильної пози і постави.

Номер слайду 8

Найпоширеніше порушення постави - сутулість. У сутулої людини опущена голова, плечові суглоби зведені вперед, груди плоскі, спина кругла, лопатки крилоподібні.

Номер слайду 9

Сколіоз - це бічне викривлення хребта. Окрім бічного викривлення, при сколіозі утворюється ребровий горб. Сколіоз може бути природженим і набутим. Природжений сколіоз найчастіше пов'язаний з аномалією розвитку хребта (неправильний розвиток) -зайві хребці, зайві ребра, аномалія поперечних відростків, злиття дужок і відростків, незрощення дужок, клиноподібні хребці і т.п. Природжені сколіози складають близько 5%, а інші 95% виникають в процесі розвитку і зростання організму.

Номер слайду 10

За величиною викривлення хребта розрізняють ступені сколіозу: Перший ступінь сколіозу характеризується незначним бічним відхиленням хребта від середньої лінії. Другий ступінь характеризується помітним відхиленням хребта від середньої лінії і ребровим горбом, що починається. Третій і четвертий ступені сколіозу характеризується стійкою і більш різко вираженою деформацією грудної клітки, наявністю великого реброво-хребетного горба і різким обмеженням рухливості хребта.

Номер слайду 11

Етіологічно розрізняють сколіози природжені, в основі яких лежать різні деформації хребців: - недорозвинення; - клиноподібна їх форма; - додаткові хребці . До набутих сколіозів відносяться:1. ревматичні, що виникають звичайно раптово і зумовлюються м'язовою контрактурою на здоровій стороні за наявності явищ міозиту або спондилоартриту;2. рахітичні, які дуже рано виявляються різними деформаціями опорно-рухового апарату. М'якість кісток і слабкість м'язів, носіння дитини на руках (переважно на лівій), тривале сидіння, особливо в школі, - все це сприяє прояву і прогресуванню сколіозу;3. паралітичні, частіше виникаючі після дитячого паралічу, при односторонньому м'язовому ураженні, але можуть спостерігатися і при інших нервових захворюваннях;

Номер слайду 12

4. звичні, на ґрунті звичної поганої постави (часто їх називають "шкільними", оскільки в цьому віці вони одержують найбільше вираження). Безпосередньою причиною їх можуть бути неправильно влаштовані парти, розсадження школярів без урахування їх зросту і номерів парт, носіння портфелів з перших класів, тримання дитини під час прогулянки за одну руку і т.д. Цим переліком звичайно охоплюються не всі види сколіозів, а лише основні.

Номер слайду 13

Методом виявлення сколіозу і неправильної постави є огляд дитини. Потрібно оглядати при хорошому освітленні, при різному положенні дитини, при достатньому ступені оголення тіла дитини.

Номер слайду 14

Сколіоз відноситися до групи захворювань опорно-рухового апарату, пов'язаних із зміною постави. Цими захворюваннями займаються ортопеди, вони ж, після обстеження, рекомендують лікування (індивідуально підібрана лікувальна фізкультура, масаж, ФТЛ, відвідування басейну, носіння корсета, за показаннями мануальна терапія і т. д.).

Номер слайду 15

Спати треба на жорсткій основі, а для м'якості використовувати ватяні або шерстяні матраци, але не пружинні матраци.

Номер слайду 16

Лікування сколіозу складається з трьох взаємопов'язаних ланок: мобілізація викривленого відділу хребта, корекція деформації і стабілізація хребта в положенні досягнутої корекції. Найважливішим моментом лікувальної дії при лікуванні сколіозу є відновлення м'язів, що у стані локального спазму. Досягається це за допомогою релаксації і спеціальних вправ.

Номер слайду 17

Комплекс засобів ЛФК, вживаних при консервативному лікуванні сколіозу включає: - лікувальну гімнастику; - вправи у воді; - масаж; - корекцію положенням; - елементи спорту.

Номер слайду 18

Лікувальна фізкультура при сколіозі

Номер слайду 19

Ляжте на спину, притиснувши витягнуті руки до підлоги. Повільно піднімайте витягнуті ноги під кутом 45 градусів, не згинаючи їх в колінах. Опустіть їх, не торкаючись підлоги. Повторіть 4-5 разів. Ефект вправи збільшується, якщо виконувати її з піднятою головою.

Номер слайду 20

Ляжте на спину, руки витягнуті за головою. Повільно піднімайте обидві руки до носків, не піднімаючи ніг і не згинаючи колін, поки не відчуєте напруження м'язів живота. Залишіться у такому положення 10-15 секунд. Тоді витягніть руки вперед і головою торкніться колін. Повільно поверніться до вихідного стану. Повторіть кілька разів. Вправа усуває дефект живота, спини, хребта, грудей, талії, шиї.

Номер слайду 21

Ляжте на спину, руки в сторони, долоні до підлоги. Повільно підніміть обидві ноги вертикально, залишіться у такому положенні кілька секунд, потім повільно нахиліть ноги разом вліво і вправо, поки вони не торкнуться підлоги. Долоні не рухаються. Потім поверніть ноги у вертикальне положення і опустіть їх на підлогу. Повторіть 1-2 рази. Добре зміцнюється талія, кишечник,серце, легені. Вправа протипоказана людям з хворим серцем.

Номер слайду 22

Ляжте на підлогу, долоні на підлозі на рівні грудей. Спираючись на руки, підніміть верхню частину тіла, прогніть талію, голову закиньте назад. Поверніться у вихідне положення. Повторіть 4-5 разів. Вправа усуває жирові відкладення і захворювання органів черевної порожнини.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!Будьте здорові.

pptx
Додано
16 травня 2020
Переглядів
5344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку