Презентація "Епілепсія"

Про матеріал
Епілепсія вважається одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. Ці напади проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або ж по всьому тілу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

12 міфів про епілепсію

Номер слайду 2

Епілепсія вважається одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Ці напади проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або ж по всьому тілу. Іноді людина може зомліти чи втратити контроль за функціями кишечника або сечового міхура.

Номер слайду 3

Напади спричинені надлишком електричних імпульсів у групах клітин різних ділянок мозку. Епілептичні напади можуть мати форму як незначних провалів у пам’яті, так і важких тривалих конвульсій, а також різнитись за частотою, трапляючись як менше разу на рік, так і до декількох випадків у день. Напади спричинені надлишком електричних імпульсів у групах клітин різних ділянок мозку. Епілептичні напади можуть мати форму як незначних провалів у пам’яті, так і важких тривалих конвульсій, а також різнитись за частотою, трапляючись як менше разу на рік, так і до декількох випадків у день. Один-єдиний напад ще не свідчить про епілепсію, 5-10% людей мали протягом життя один напад. Люди з епілепсією, як правило, частіше мають інші проблеми фізичного характеру – переломи та забої, а також такі психологічні стани як тривожні розлади та депресія. У 60% випадків епілепсії неможливо встановити причину виникнення, це так звана – первинна або ідіопатична епілепсія.

Номер слайду 4

Причинами вторинної епілепсії (40% випадків) найчастіше є:пошкодження мозку у передпологовий та післяпологовий періоди внаслідок травми, гіпоксії (нестачі кисню);вроджені відхилення від норми або генетичні стани при наявності вад розвитку головного мозку, які зумовлені цими факторами;важка травма голови;інсульт, в результаті якого до мозку не надходить достатньо кисню;інфекції мозку та мозкових оболонок (менінгіт, енцефаліт, нейроцистицеркоз);деякі генетичні синдроми;пухлини.

Номер слайду 5

ЯК НАДАТИ ДОПОМОГУ ЛЮДИНІ З ЕПІЛЕПСІЄЮ ПІД ЧАС НАПАДУ: Правильна перша допомога – це дві прості дії: достатньо перевернути людину на бік та покласти щось м'яке під голову, щоб уникнути травми. При цьому НЕ варто:класти що-небудь у рот: тверді предмети можуть травмувати, пошкодити зуби та ясна, а інколи навіть існує ризик зламати щелепу; під час нападу в людини НЕ може запасти язик;намагатися зупинити напад - напад повинен пройти сам.

Номер слайду 6

У більшості випадків напади при епілепсії не є невідкладними станами та не завжди потрібно викликати екстрену медичну допомогу. Але обов’язково телефонуйте 103, якщо:напад триває п'ять хвилин або довше;напади повторюється настільки часто, що у проміжках між ними у людини не відновлюється свідомість (на відміну від серії нападів);коли у людини стається перший напад;коли людина отримує травму під час нападу (наприклад, внаслідок падіння);напад стається, коли людина перебуває у воді;людина вагітна або хвора на діабет.

Номер слайду 7

Профілактика епілепсії: Профілактика епілептичної хвороби включає заходи первинної та вторинної профілактики. Первинна профілактика, спрямована на попередження епілепсії, розроблена недостатньо. Велика роль у профілактиці епілепсії належить медико-генетичним консультаціям. У зв’язку з важливою роллю генетичних чинників в етіології хвороби профілактика епілепсії полягає в попередженні шлюбу двох осіб, які страждають на епілепсію, а також ретельного нагляду за здоров’ям дітей в сім’ях із спадковою обтяженістю. Такі діти складають групу підвищеного ризику по епілепсії. Слід попереджати причини, які можуть викликати епілепсію: інфекційні захворювання мозку, органічні ураження головного мозку різної етіології (судинні, ендокринні, пухлинні), травматичні ураження головного мозку, особливо травматизм під час пологів, алкоголізм, інтоксикацію наркотиками, солями важкими металами та іншими нейротропними отрутами. Вторинна профілактика направлена на попередження несприятливого перебігу і загострення захворювання, тобто до стабілізації досягнутої терапевтичної ремісії. Особливе значення мають профілактика інтеркурентних захворювань, турбота про режим і харчування хворого. Важливими заходами є правильна організація режиму дня (чергування навантаження і відпочинку), відсутність психологічних потрясінь і ведення здорового способу життя.

Номер слайду 8

Організація режиму і дієтотерапія. Правильно організований режим і харчування мають велике значення для хворих на епілепсію. З лікувальною метою хворим на епілепсію пропонується чотири види дієти: голодна, без солі, з різким обмеженням рідини і так звана кетогенна (зменшення білків і вуглеводів із заміною їх жирами). Практично всі харчові режими, особливо протягом тривалого часу, важко виконати, однак хворі на епілепсію повинні дотримуватися в їжі наступних правил:1) обмежувати рідину, а в зв’язку з цим не вживати гострі і солоні страви;2) обмежувати білкову їжу, особливо м’ясо, по можливості строго дотримуючись молочної, рослинної дієти;3) не вживати міцних напоїв (міцний чай і кава) і категорично виключити всі алкогольні напої.

Номер слайду 9

Хворим на епілепсію забороняється працювати близько рухомих механізмів, на висоті, біля вогню і води. Однак якщо епілепсія протікає без частих нападів, то хворим рекомендується посильна фізична і розумова праця. Ще Авіценна зазначав позитивний вплив на хворих на епілепсію бігу і ходьби. Саме через трудову діяльність, спеціально підібрану із суворим урахуванням стану та індивідуальних особливостей хворого (при виключенні умов, що сприяють перенапруження і перевтоми), найбільш повно здійснюється така важлива міра, як соціальна адаптація хворих на епілепсію.

Номер слайду 10

Методика використання ЛФК у хворих на епілепсію: ЛФК проводиться у формі РГГ, спеціальної індивідуальної і групової ЛГ, а також у вигляді рухливих і спортивних ігор. Для літніх людей і жінок комплекс вправи повинен бути більш простий, ніж для фізично здорових молодих людей. Хворим, які ранішеине займалися фізкультурою, слід починати з легких вправ. Спочатку заняття обмежуються 5-10 хвилинами, потім тривалість заняття поступово збільшується до 20 - 30 хв на день

Номер слайду 11

В комплекс повинні входити вправи, що охоплюють різні м'язові групи. Особливу увагу слід приділяти дихальним вправам і вправам, що навантажують м'язи живота. Ізотонічні і ізометричні вправи використовують за умови, що хворий не затримуватиме дихання на вдиху і видиху, важливо:стежити, щоб дихання було через ніс, для уникнення гіпервентиляції легень, яка небезпечна посиленням судомної готовності через надлишок кисню в крові; не допускати затримки дихання на видиху в зв’язку з підсвідомим сприйняттям цього, як прояву судом діафрагми; розтягування і розслаблення м'язів має відбуватися на видиху

Номер слайду 12

12 міфів про епілепсію:1. Ви можете проковтнути язик під час судом. Фізично неможливо проковтнути язик.2. Треба покласти щось в рот людині, що має приступ. Абсолютно ні! Це хороший спосіб для вибивання зубів, проколювання ясен, або навіть ламання щелепи. Правильна перша допомога проста. Потрібно лише обережно перекласти людину з на бік і покласти що-небудь м'яке під голову, щоб захистити її від травмування.3. Слід стримувати людину із судомами. Ніколи не стримуйте! Судоми все одно будуть продовжуватися, і ви не зможете зупинити їх.4. Епілепсія заразна. Десь на стільки ж заразна як вогнепальна рана. Ви не можете підхопити епілепсію від іншої людини5. Тільки діти хворіють на епілепсію. Епілепсія може виникати у людей у віці старше 65 років майже так само часто, як у дітей віком 10 та менше років. Судоми у людей похилого віку часто є наслідком інших проблем зі здоров'ям, таких як інсульт або серцево-судинні захворювання.6. Люди з епілепсією є інвалідами і не можуть працювати. Люди з цим станом мають той самий діапазон здібностей та інтелекту, що й інші. Деякі мають сильні судоми та не можуть працювати, інші ж є успішними та продуктивними на своєму робочому місці.7. Люди з епілепсією не мають займати відповідальні посади, пов’язані зі стресом. Люди з судомами зустрічаються у всіх сферах життя та на всіх рівнях бізнесу, державних посадах, творчих професій. Ми не завжди знаємо про них, тому що багато людей, навіть сьогодні, не говорять про епілепсію, побоюючись того, що інші про це подумають.8. За допомогою сучасних ліків епілепсія в основному є вирішеною проблемою. Епілепсія є хронічною медичною проблемою, яку багато людей успішно лікують. На жаль, лікування не працює для всіх, існує критична потреба в додаткових дослідженнях.

Номер слайду 13

9. Судоми завжди потребують екстреної медичної допомоги і ви завжди маєте викликати швидку. Насправді, судомні напади найчастіше не є невідкладними медичними станами, а швидка допомога не завжди потрібна. Ви повинні викликати швидку якщо:-приступ триває п'ять хвилин або довше;приступи повторюються один за одним без того, щоб людина відновлювала свідомість між ними; -це перший напад судом; - людина травмувалася під час судом (наприклад, падіння); - судоми відбуваються у воді; - людина вагітна або страждає на діабет.10. Ви не можете померти від епілепсіїЕпілепсія все ще може бути дуже серйозним станом, і людина може померти від неї. За оцінками експертів, тривалі судоми (статусний епілептик) є причиною багатьох смертей в Україні кожного року.11. Ви не можете передбачити, що може зробити людина під час судом. Судоми зазвичай приймають характерну форму і людина буде робити дуже схожі речі кожного епізоду. Поведінка такої людин може бути неприйнятною у деяких випадках, але навряд чи це може завдати комусь шкоди.12. Люди з епілепсією фізично обмежені у тому, що вони можуть робити. У більшості випадків епілепсія не є перешкодою для фізичних активностей, хоча деякі люди більш серйозно страждають і їх можливості можуть бути фізично обмежені.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 травня 2020
Переглядів
4860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку