Презентація "Скульптурна анімалістика" Масол 6 клас НУШ

Про матеріал
Матеріал створено по підручнику Масол "Мистецтво" для 6 класу Завчасно прошу вибачення, якщо в тексті є помилки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скульптурна анімалістика

Номер слайду 2

Пригадайте. Що таке скульптура?З яких матеріалів виготовляється скульптура?Які є види скульптур?

Номер слайду 3

За формою зображення розрізняють:

Номер слайду 4

Скульптурна анімалістика. Світ образотворчого мистецтва «населяють» знайомі нам ще із дитинства тварини, яких можна зустріти в довкіллі, у казках і пісня, котики, песики, вівці, зайчики та багато іншого. Здавна українські майстри й майстрині виготовляють і розписують кольоровими візерунками глиняних коників і баранців, що стали окрасою опішнянської та косівської кераміки. Колись, фігурки, що зображували тварин чи птахів, належали до культових предметів, їм поклонялися як захисникам роду. Згодом магічне значення було втрачено і вони побутували як дитячі забавки.

Номер слайду 5

До найдавніших зразків скульптурної анімалістики належать крилаті людино-бики, яких ставили біля воріт палаців і міст Ассирії для захисту від злих духів.

Номер слайду 6

Давні єгиптяни зображували своїх богів з головами тварин. Наприклад, покровителя фараонів бога Гора з головою сокола, а Богиню Бастет в образі кішки.

Номер слайду 7

Неповторний скіфський звіриний стиль утворили наші пращури, зображуючи оленів, коней, пантер, фантастичних істот в ювелірних виробах із золота

Номер слайду 8

Твори анімалістичного жанру поширені в станковій, декоративній та монументальній скульптурі. Статуетки належать до декоративної скульптури малих форм. Монументальним статуям тварин і декоративним рельєфам, якими прикрашали храми або будинки, притаманні великі розміри фігур і масштабні композиції, гармонія з архітектурною спорудою.

Номер слайду 9

Будь-яка творчість в анімалістичному жанрі передбачає поєднання природничо-наукового і художнього поглядів. Адже завданням митця-анімаліста є не лише точність зображення тварини, а й створення художнього образу – виразного та емоційного.

Номер слайду 10

Щоб правдиво відтворити образ певної тварини, треба уважно розглянути її форму, визначити об’єм, пропорції співвідношення між розмірами частин тіла.

Номер слайду 11

Виявлення форми пластичними засобами скульптури Об’єм. Тривимірність зображення. Фактура. Випуклий, заглиблений візерунок

Номер слайду 12

Різняться тварини не лише за зовнішнім виглядом, а й за характером, особливостями руху, звичками, манерою поведінки. Майстри нерідко наділяють ту чи іншу тварину властивим людям рисам, як героїв казок чи байок. Різні якості враховують і скульптори, коли створюють і великі статуї, і маленькі статуетки.

Номер слайду 13

З урахуванням матеріалу скульптури здатні передати фактури поверхні – хутро лисиці чи ведмедя, голки їжака, шкіру крокодила, панцир черепахи.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

https://youtu.be/m. F496fmpx0c?si=5 Mr. Jgo1v. SKikn. YTD

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зеленяк Оксана Тадеївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 січня
Переглядів
971
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку