Презентація "Славетні творці української держави"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Славетні творці української держави за підручником Я досліджую світ: частина 1, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Славетні творці української держави

Номер слайду 2

Пригадуємо. Кого називають славетними українцями?Назвіть імена славетних українців, закарбовані в назвах міст і сил.

Номер слайду 3

Кожна людина і кожний народ мають свої святині. Найстарші члени родини - дідусі й бабусі - це жива мудрість та історія роду. Досвід, отриманий від них у спадок, залишається дорогоцінним набутком на все життя. Як ви розумієте слова Тараса Шевченка: «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь».

Номер слайду 4

Хоч би яких вершин ви досягли - завжди пам'ятайте, з якого роду ви походите, та не цурайтеся свого минулого, що є вашою історією.

Номер слайду 5

Чому так кажуть?До свого роду хоч через воду. Хто хоче щастя зазнати, той повинен свій крайшанувати.

Номер слайду 6

Українці пишаються тим, що наша країна має славну та героїчну історію, має легендарних героїв та мужньо долає найважчі випробування. Ми горді тим, що Україна ніколи не була загарбником, нікого не поневолювала, а лише захищала себе від нападників. Українська історія багата на славні імена. Це засновники Києва - Кий, Щек, Хорив та їхня сестра Либідь. У часи козацтва гетьмани – Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа. Видатні митці - Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Леся Українка. Та ще багато-багато інших імен.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дізнайтеся, чи є у вашому населеному пункті вулиці, названі на честь цих видатних людей? Де ще можна побачити їхні портрети та імена?

Номер слайду 9

Кого називають патріотом? Що об'єднує героїв різних часів?Чи вважаєте ви себе патріотами? Доведіть. Патріотизм - любов до своєї батьківщини, відданість своєму народові, готовність іти заради них на жертви й подвиги.

Номер слайду 10

Коротко про головне. Український народ має довгий шлях героїчної боротьби за свободу й незалежність. Велич кожної країни в людях, які в ній живуть. И особливо в тих, котрі своїми справами зробили внесок у розвиток країни, які творять історію нашої держави. Вони є прикладом служіння своєму народу, того, як треба працювати, досягати поставленої мети

Номер слайду 11

Чи знаєте ви, що……одним з проявів доброчинності є волонтерський рух. Ще на початку 20-го століття в Україні коштом благодійних ! організацій та підприємців будувалися лікарні, притулки, гімназії, музеї тощо. Ця традиція почала відроджуватися в наш час.

Номер слайду 12

Перевіряємо себе. Чи можна вважати прибирання у громадському парку, допомогу людям похилого віку, участь у шкільних заходах проявами патріотизму?Чи є патріотичним почуття гордості за свою країну, за її героїчне минуле та її героїв? Поясніть. Що таке історична пам'ять? Наведіть приклад. Святкування державних та національних свят дозволяє зберігати культуру та традиції українського народу. Назвіть кілька таких Свят. Продовжте речення: «Я знаю, що.... . Тепер я зможу...».

Номер слайду 13

Робота в зошитіВідкриваємо в зошиті с.32-33

Номер слайду 14

Завдання 1. Склади хмару слів до слова ПАТРІОТИЗМ.

Номер слайду 15

Завдання 2. Віднови прислів’я про сміливість, відвагу та патріотизм. За свою Вітчизну там і перемога. Де немає боротьби,нічого любити не може. Куди орли літають,не шкода й життя. Хоробрий не той, хто страху не знає,Де мужністьтам немає і перемоги.туди сорок не пускають. Той, хто не любить свою країну,а хто дізнався і назустріч йому йде.

Номер слайду 16

Завдання 3. Утвори сенкан до будь-якого слова з хмари слів із завдання 1. Тема (іменник) Опис (два прикметники) Дія (три слова) Ставлення (фраза - чотири слова) Перефразування сутності (одне слово)

Номер слайду 17

Завдання 4. Досліди назви вулиць або районів твого міста/села. Наведи приклад назви, у якій відображено:заняття предків__________________________________героїчне минуле___________________________________ім’я видатної людини__________________________        особливості географічного розташування об’єкта____________________________Завдання 5. Кожну людину, що виявила хоробрість, самовідданість і відвагу, можна вважати героєм, а вчинок такої людини можна назвати подвигом. Напиши есе «Мій герой/героїня, на якого/яку я хочу бути схожий/схожа».

Номер слайду 18

Творче домашнє завдання. Виконайте мініпроєкт «Героїчні постаті минулогомого краю». Довідайтеся від дорослих про героїв свого краю, які боролися за незалежність України.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 60-62.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
2949
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку