Презентація "Слідами Тарасової долі"

Про матеріал
В презентації міститься матеріал до роковин перепоховання видатного українського поета, художника, громадського діяча та справжнього символа нації - Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі (нині Тарасова гора) поблизу Канева.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слідами Тарасової долі (історичний екскурс)ЗЗСО «Писарівська гімназія»Троїцької сільської ради. Вчитель: Алла Петрина

Номер слайду 2

22 травня – пам’ятна дата для кожного українця. Саме в цей травневий день у 1861 році відбулося перепоховання видатного українського поета, художника та справжнього символа нації − Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева. Це дата, без якої неможливо уявити собі справжніх українських патріотів часів боротьби за незалежність нашоїБатьківщини.

Номер слайду 3

Помер 47-річний Тарас Григорович 10 березня 1861 року у Санкт-Петербурзі, там його (на Смоленському кладовищі) спочатку і поховали за кошти друзів поета.

Номер слайду 4

Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим на рідній землі, згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році.

Номер слайду 5

Як умру, то поховайте. Мене на могилі,Серед степу широкого,На Вкраїні милій,Щоб лани широкополі,І Дніпро, і кручіБуло видно, було чути,Як реве ревучий.

Номер слайду 6

У квітні 1861 року завдяки клопотанням Михайла Лазаревського, радника Петербурзького губернськогоправління і друга Тараса Шевченка, дозвіл на перепо-ховання було отримано і останки поета перевезено в Україну.

Номер слайду 7

У Києві з Тарасом прощалися студенти, поети, багато киян. Була навіть думка, яку підтримували й родичі поета, – поховати його в Києві. Та Григорій Честахівський, художник і друг Шевченка, відстоював думку про поховання Кобзаря в Каневі, бо ще за життя він мріяв про «тихе пристанище і спокій коло Канева».

Номер слайду 8

Церемонія перепоховання великого Кобзаря перетворилася на справжнє, хоч і сумне, свято. Після церковної панахиди протоієрей виступив із прощальним словом, назвавши спочилого не тільки братом во Христі, але й справжнім і щирим батьком всього українського люду, а також першим, хто заступився за рідне слово українського народу. Потім труну винесли з церкви, поставили на козацький віз, накрили червоною китайкою, а замість волів впрягся люд. За спогадами сучасника:– І повезли, як слід, діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому. Везли хлопці і чоловіки, а потім навіть і дівчата – декілька верст. Дорогу, якою рухалася траурна процесія, устелили зеленим віттям, і вона була схожа на зелений килим. Попереду несли Кобзарів портрет, аби весь стрічний люд бачив того, про кого лише чув… З Києва 20 травня 1861 року останки Кобзаря на пароплаві «Кременчук» перевезли до Канева.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

1884 року на Тарасовій горі збудували перший народний музей – «Тарасову світлицю»

Номер слайду 11

У 1939 році на могилі встановлено сучасний бронзовий пам’ятник. Автори проекту – скульптор Матвій Манізер та архітектор Євген Левінсон. Могила Шевченка має статус пам’ятки історії та монументального мистецтва.

Номер слайду 12

У 1925 році на місці поховання Тараса Григоровича було утворено Канівський державний музей-заповідник «Могила Т. Г. Шевченка»

Номер слайду 13

Історична подія – перевезення праху Тараса Шевченка із Петербурга на батьківщину та перепоховання його на Чернечій горі в Каневі – стала символом народного спротиву радянському режимові.

Номер слайду 14

Борітеся – поборете, Вам Богпомагає! За вас правда,за вас слава і воля святая!

Номер слайду 15

У цей день в 60-70 роки минулого століття кожен, хто осмілювався покласти квіти до пам’ятника великому Кобзареві, ризикував бути арештованим або звільненими з роботи чи вишу, а шевченківські слова «Хай нас по тюрмах саджають” стали гаслом визвольного руху.

Номер слайду 16

Кожен рік у день перепоховання до могили  поета з різних куточків світу  приїжджають українці, щоб  засвідчити  пам’ять про Батька України, пам’ять про Великого  Кобзаря.

Номер слайду 17

І на оновленій землі врага не буде, супостата,А буде син,і буде мати,І будуть люде на землі…1860 р.24 вересня

pptx
Додано
19 травня 2023
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку