Презентація "Слова і символи"

Про матеріал
Матеріал презентації розрахований для вивчення біології у профільних класах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слова і символи як подразники.11 клас профільний рівень

Номер слайду 2

Пригадайте!ВНДННДСенсорні системи. Збудження. ГальмуванняІнстинкти. Сприйняття

Номер слайду 3

Перша сигнальна система. Пе́рша сигна́льна систе́ма — одна серед інших сигнальних систем, сукупність нервових процесів, що виникають у корі великих півкуль головного мозку людини і тварин при безпосередньому впливі подразників зовнішнього та внутрішнього середовища на рецептори.

Номер слайду 4

Перша сигнальна система. Перша сигнальна система здійснює сприйняття довкілля за допомогою аналізаторів — зорового, слухового, тактильного, нюхового, температурного, больового та інших. Усі ці аналізатори забезпечують зв’язок подразника з корою головного мозку, де і відбувається перетворення нервового збудження у відчуття. Тобто, за допомогою першої сигнальної системи ми можемо бачити навколишній світ, розрізняти кольори, відстань до предметів, чути та розрізняти звуки, відчувати гладкість предметів, відрізняти температуру тіл на дотик, орієнтуватись у просторі, розрізняти запахи та аромати і тому подібне.

Номер слайду 5

Перша сигнальна система тварин За допомогою першої сигнальної системи тварини можуть спілкуватися між собою і передавати певну досить просту інформацію через рухи, міміку, жести, звуки, пози, запахи. Так, тварина може дізнатися про соціальний статус, стан здоров'я особини свого виду; позначити власну територію , свою готовність до розмноження, повідомити про розташування джерела їжі (бджоли роблять це за допомогою спеціальних рухів — так званого танцю бджіл).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Перша сигнальна система - це основа безпосереднього відображення об’єктивної реальності у формі відчуттів і сприймання.- це сенсорний процес та його результат - сенсорний образ (окремі властивості предметів та явищ при безпосередній дії на органи чуття)- це процес, результатом якого є цілісний образ об'єкта при безпосередньому впливові на органи чуття.- завдяки процесів відчуття і сприймання забезпечує конкретно-предметне мислення.

Номер слайду 8

Сприйняття

Номер слайду 9

Перша сигнальна система

Номер слайду 10

Друга сигнальна система. Друга сигнальна система розвинена в людини. Друга сигнальна система дозволяє передати подразник через символ, який не має прямого відношення до об'єкта. У рамках цієї системи можливе формування абстрактних понять і теоретичних узагальнень. Завдяки другій сигнальній системі людина створила сучасну науку і культуру та отримала можливість прогнозувати наслідки своїх дій та різноманітних природних процесів. Друга сигнальна система людини є домінантною в порівнянні з першою. Контролює її діяльність і може впливати на прояв складних безумовних рефлексів та інстинктивних програм.

Номер слайду 11

Наслідком функціонування другої сигнальної системи в людини є мова. Значення другої сигнальної системи:відбувається спілкування людей. вона надає можливість для навчання та обміну досвідом, вираження почуттів та емоцій, висловлення бажань тощо. Спадково в людини передається тільки здатність до формування другої сигнальної системи.

Номер слайду 12

Слова і символи як подразники. Слова насамперед є сигналами сигналів, бо кожне слово містить інформацію про якийсь певний сигнал, що отримують органи чуття. Слова здатні узагальнювати певні сигнали першої сигнальної системи. Так, слово «риба» узагальнює ознаки всіх риб, які відомі людині (акули, соми, карасі, окуні, осетри тощо). Дуже важливою властивістю слів є також їхня здатність відділяти поняття від певної реальності, абстрагувати його. Це дає можливість людині формувати абстрактне мислення.

Номер слайду 13

Слова і символи як подразники

Номер слайду 14

Мовно-руховий аналізатор являє собою складну структуру, до якої входять декілька зон кори головного мозку. Функція мовно-рухового аналізатора особливо тісно пов'язана з діяльністю рухового, зорового і звукового аналізаторів.

Номер слайду 15

ЦЕНТРИ МОВИЦентр Б р о к á — це ділянка кори головного мозку, яка розта­шована у правшів в нижній задній частині лобної звиви­ни лівої півкулі і відповідає за артикуляцію. Центр Вéрніке — це ділянка кори головного мозку, яка розта­шована у правшів в задньому відділі верхньої скроневої звивини лівої півкулі і відповідає за розуміння мови.

Номер слайду 16

ЦЕНТРИ МОВИЦентр Дежеріна –ділянка кори головного мозку в області кутової звивини домінантної півкулі, яка забезпечує писемне мовлення.

Номер слайду 17

УЗАГАЛЬНЕННЯ- Друга сигнальна система утворилася в процесі еволюції під впливом спілкування з іншими людьми, тому важливу роль тут відіграє соціальний фактор. Так, у поведінці людини величезну роль займають соціальні реакції. Друга сигнальна система людини є результатом діяльності кори великих півкуль. Її робота пов'язана з діяльністю першої сигнальної системи і отримує в ній підкріплення, тому регулює життя людини, керуючи її емоціями. Друга сигнальна система проявляє перші ознаки свого розвитку вже на першому році життя людини. Раніше за все формуються сенсорні механізми мови, які сприяють сприйняттю слів, потім розвиваються механізми моторні, які пов'язані з умінням говорити.

Номер слайду 18

УЗАГАЛЬНЕННЯ

Номер слайду 19

Підпиши зони кори та їхні функції!

Номер слайду 20

Номер слайду 21

У тваринному світі є цілий ряд поведінкових реакцій, які провокують у них певний тип поведінки. Так "танці" у журавлів передують процесу парування. Це приклад роботи:варіанти відповідей 1. Першої сигнальної системи. 2. Другої сигнальної системи.3. Першої та другої сигнальної системи разом.4. Нема вірної відповіді. ВИКОНАЙ ТЕСТ!

Номер слайду 22

ВИКОНАЙ ТЕСТ!Відомо, що сойки в лісі є своєрідними сторожами. Вони будують свої гнізда ближче до краю лісу і при появі біля лісу людини видають своєрідні голосні звуки, які далеко чути. Це сигнал для інших мешканців про небезпеку, яка наближається. В цьому випадку мова іде про використання тваринами:варіанти відповідей 1. Першої сигнальної системи. 2. Другої сигнальної системи.3. Першої та другої сигнальної системи.4. Активної розумової діяльності.

Номер слайду 23

Подумайте!З якими аналізаторами тісно пов’язаний мовно-руховий аналізатор?

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Вивчити § 9. Слова і символи як подразники. На конкретних прикладах поясніть, які сигнали можуть подавати домашні тварини своїм господарям за допомогою першої сигнальної системи. Які переваги як подразники другої сигнальної системи мають спеціальні символи порівняно зі словами?

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку