Презентація "Слово о полку Ігоревім"

Про матеріал
Презентація розроблена до теми " Кочові народи півдня Русі - України", рекомендована для застосування на уроці з історії України в сьомому класі. Вона містить відомості з історії створення даного історичного джерела, простежує його долю. Презентація надихне та змотивує учнів вивчати історію, зробить урок захоплюючим та розбудить цікавість до вивчення історичних джерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слово о полку Ігоревім (Слово о полъку Игоревѣ; «Слово про Ігорів похід», «Слово о полку Ігореві, Ігоря сина Святославля, внука Ольгова») — героїчна поема кінця XII ст. «Слово о полку Игореве» возвышается уединенным памятником в пустыне нашей древней словесности» А.С.Пушкин

Номер слайду 2

Слово о полку Ігоревім – один з перших літературних творів давньої України. В основу твору був покладений драматичний епізод із життя новгород- сіверського князя Ігоря Святославича. Автор твору невідомий.

Номер слайду 3

Місце знахідки Початок 90-х років XVIII століття Збірник «Спасо - Ярославский хронограф» Ярославль Спаський монастир Акварель І. Белоногова 1848г

Номер слайду 4

Композиція «Слова…» Зачин – містить вказівку на час і місце дії 1 частина –збір в похід, просування в степу, затемнення сонця, дві битви. 2 частина – віщий сон Святослава. 3 частина – плач Ярославни, втеча Ігоря з полону. В.Назарук «Песнь о походе Игоря»

Номер слайду 5

Першовідкривач «Слова…» А.І.Мусін-Пушкін знайшов збірку давньоруських творів, до яких входило «Слово…» і придбав його. Три роки перекладали і розшифровували текст Рукописний варіант тексту був представлений Катерині Великій А.І.Мусін –Пушкін (1744 -1817)

Номер слайду 6

Коли військо Ігоря виступило в похід, відбулося затемнення сонця. За тогочасними уявленнями, це був недобрий знак. Князеві радили повернутися додому.

Номер слайду 7

Не снопи кладуть…. Кладуть голови молодецькі, Молотять ціпами булатними, стелять на току життя ,одвівають душу від тіла. Береги криваві……….. Не добром – збіжжям засіяні - кістьми синів руських…….

Номер слайду 8

Історична основа походу 1185р.

Номер слайду 9

«Плач Ярославни» Т. Шевченка В Путивлі-граді вранці-рано Співає, плаче Ярославна, Як та зозуленька кує, Словами жалю додає. «Полечу,— каже,— зигзицею , Тією чайкою-вдовицею, Та понад Доном полечу, Рукав бобровий омочу В ріці Каялі. І на тілі, На княжім білім, помарнілім, Омию кров суху, отру Глибокії, тяжкії рани…»

Номер слайду 10

Причини невдач цього походу автор вбачає в нескінченних князівських міжусобицях у Київській Русі. Тому закликає князів до об'єднання перед небезпекою, що постійно приходить зі степів.

Номер слайду 11

М. Васнецов «Після битви Ігоря с половцями»

ppt
Додано
23 січня 2023
Переглядів
1393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку