Презентація "Службові слова. Побудова речень зі службовими словами"

Про матеріал
Презентація до уроку Навчання грамоти (письмо) "Службові слова. Побудова речень зі службовими словами" Презентація містить завдання для розрізнення в мові службових слів і розуміння їх використання. Підсумкове завдання - доповнення речень службовими словами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СЛУЖБОВІ СЛОВАПобудова речень зі службовими словами

Номер слайду 2

Прочитайте вірш. Жив … світі дід Василь.… кисіль він сипав сіль. Цукор клав … холодець.… … чай – жовтки … яєць. Був дідусь наш … дивак,… робив це просто так,… робив це все … штуки,… сміялися онуки. В. Бичко. Жив на світі дід Василь. У кисіль він сипав сіль. Цукор клав у холодець. А у чай - жовтки яєць. Був дідусь наш не дивак,А робив це просто так,А робив це все для штуки,Щоб сміялися онуки. В. Бичко

Номер слайду 3

Каліграфічна хвилинка. Які слова допомогли прочитати вірш?Запишіть їх. На, у, а, не, для, щоб. Для чого вживаються службові слова?Для зв`язку слів у реченні.

Номер слайду 4

Послухайте вірш. Випишіть службові слова. Я нікого і ніколи. В реченні вам не назву. Я у нім — не випадково: Для зв’язку всіх слів служу.«Біля саду», «з ним», «у крані» — Біля інших слів стою. Та на жодне запитання. Відповіді не даю. Всі слова мої короткі: У, на, біля, під, з-за, до... Речення без них миттєво. Зміст утратить все одно. В реченнях вони потрібні —Участь там свою візьмуть,Тож службовими словами. Діти їх усі зовуть. За Юлією Градусовою

Номер слайду 5

ПЕРЕВІРІ, не, для, біля, з, у, та, на, біля, під, з-за, до, без, в.

Номер слайду 6

Доповни речення службовими словами. Ми народились … Україні. Живемо … місті Києві. Ми ходимо … школи. Нам цікаво … уроках. Ми дружимо один … одним. … нас дружний клас. Довідка: у, на, до, в, з.

Номер слайду 7

Дякую за урок!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєлікова Олена Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 травня 2022
Переглядів
7296
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку