Презентація " Смог як хімічне явище" для 10 класу

Про матеріал
Презентація " Смог як хімічне явище" дуже підходить для учнів 10 класу з предмета хіміх також можно використовувати і на уроках біології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Смог як хімічне явище

Номер слайду 2

Що таке смог?Смог (від англ. smoky fog, «димовий туман») —аерозоль,що складається з диму, туману і пилу, один з видів забруднення повітря у великих містах і промислових центрах.

Номер слайду 3

ЯПричини смогу. Смог відбувається в результаті великих викидів в атмосферу пара опалювальних систем, побутових газових викидів, антициклону при безхмарним погоді, легкому бризі, температурної інверсії, що перешкоджає підйому повітряної маси. Все це під дією сонця може реагувати з іншими речовинами в повітрі і створювати несприятливу обстановку, особливо в посушливі безвітряні літні дні. при тривалої ясній погоді сонячна радіація викликає розщеплення молекул діоксиду азоту з утворенням оксиду азоту і атомарного кисню. Шкідливі речовини, що містяться в смогу і їх вплив на людину. Головними постачальниками шкідливих речовин в атмосферу є викиди промислових підприємств, при виплавці металів, при переробці нафтопродуктів, при виробництві хімікатів. У великих містах одним з основних забруднювачів повітря є вихлопні гази двигунів внутрішнього згоряння автомобілів.

Номер слайду 4

Види смогів. Фотохімічний. Лондонський. Крижаний. Вулканічний. Радіаційний

Номер слайду 5

Фотохімічний. Фотохімічний смог - сухий туман, який містить велику кількість шкідливих речовин, що виділяються промисловими підприємствами, автотранспортом і лісовими пожежами. Як правило, виникає в літню, жарку, безвітряну погоду в великих мегаполісах. З власного фізіологічного впливу на організм людини вони вкрай небезпечні для дихальної і кровоносної систем і часто бувають причиною передчасної смерті міських жителів з ослабленим здоров'ям. Смог спостерігається зазвичай при слабкій турбулентності (завихрення повітряних потоків) повітря, і отже, при стійкому розподілі температури повітря по висоті, особливо при інверсіях температури, при слабкому вітрі або штилі.

Номер слайду 6

Вулканічний смог. Вог (від англ. Vog - volcanic smog - вулканічний зміг) - це форма забруднення повітря вулканічним димом (вулканічні гази) і водяним туманом (або дрібним дощем). Вода розчиняє оксиди сірки, оксиди азоту, перетворюючи їх в кислоти, а також інші гази і частинки диму, що виділяються активним вулканом, які реагують з киснем повітря (окислення) на сонці (фотохімічні реакції). Створюється кислотне хмара з характерним неприємним запахом, яке переноситься вітром на велику відстань і негативно впливає на природу і здоров'я людей.

Номер слайду 7

Лондонський смог. Лондонський смог формується при вологості повітря близько 100%, температурі 0 ° С, тривалої штильової погоді і високій концентрації продуктів згоряння твердого і рідкого палива (SO2, сажа, NOx і СО). Спостерігається частіше в осінньо-зимовий період, характерний для помірних широт з вологим морським кліматом.

Номер слайду 8

Крижаний смог Крижаний смог характерний для міст, розташованих у високих (північних) широтах. Він утворюється при температурах нижче - 30 ° С, повному штилі, високій вологості повітря і наявності потужних джерел забруднення атмосфери. При низькій температурі крапельки водяної пари перетворюються в кристалики льоду (розміром 5-10 мкм) і повисають у повітрі у вигляді густого білого туману, видимість зменшується до 8-10 м

Номер слайду 9

Радіаційний смог. Радіаційний смог. Радіаційний туман - туман, який з'являється в результаті радіаційного охолодження земної поверхні і маси вологого приземного повітря до освіти дрібних крапельок води. Як правило, радіаційний туман виникає вночі при безхмарним погоді і слабкому вітрі. Зазвичай різні забруднювачі, що потрапили в атмосферу, поступово розсіюються в повітрі. Повітряні потоки, спрямовані від землі, виносять забруднення в верхні шари атмосфери, де дощі і вітри розсіюють їх. Названий на честь міста Лондон, в якому вперше з'явилися такі тумани, через те, що жителі міста топили каміни вугіллям, який при згорянні виділяв шкідливі речовини. При цьому типі смогу не утворюється нових хімічних шкідливих речовин.

Номер слайду 10

Методи боротьби зі смогом. Смог несе велику небезпеку для всієї біосфери. Боротьба з ним — одне з найголовніших завдань у вирішенні екологічного питання. На міському рівні, боротьба зі смогом полягає в прийнятті різних законодавчих заходів, які зобов'язують промислові підприємства строго контролювати викиди їхніх шкідливих речовин в атмосферу, зменшити сумарні викиди від автомобілів, шляхом обмеження їх знаходження в місті, закликами відмовитися від особистого автотранспорту. Основними на сьогоднішній день методами зниження забруднення атмосфери, в тому числі кислото-утворюючими викидами, є розробка та впровадження різноманітних очисних споруд і правовий захист атмосфери. Ведуться дослідження по зниженню забруднень від вихлопних газів автомобілів. Перспективна заміна бензину в автомобілях іншими видами палива (наприклад, сумішшю спиртів), застосування газобалонних автомобілів, що використовують природний газ, і електромобілів; Зменшити частку смогу, створювану промисловістю, можна за допомогою пиловловлювачів, якщо обладнати ними підприємства. Ефективно використання спеціальних фільтрів. Переваги фільтрів: висока ефективність по вилученими компонентам (90-98 %); простота і компактність; мінімальний рівень енерговитрат на очистку (від 1,5 до 4,5 к. Вт / добу); надійність в експлуатації, висока ступінь ремонтопридатності; мала чутливість до концентраційним коливанням.

Номер слайду 11

Методи боротьби зі смогом. Методів боротьби є досить багато, але майже кожен з них має свої недоліки, а деякі методи неефективні зовсім. Повністю позбавитися від смогу нам не вдасться, адже для цього потрібно перевести весь транспорт на екологічно чисте паливо, встановити очисні споруди на всіх заводах і фабриках, значно зменшити кількість випаровування шкідливих газів, проте прийняти менш радикальні заходи з очищення біосфери від його шкідливого впливу цілком реально. Найбільші труднощі в дослідженнях щодо зниження забруднення від вихлопних газів викликає зменшення викидів оксидів азоту, які крім освіти кислотних опадів відповідальні за появу фотохімічних забруднювачів (фотохімічний смог) і руйнування озонового шару в стратосфері. Для вирішення цієї проблеми ведуться роботи зі створення різних каталітичних конвертерів, що перетворять оксиди азоту в молекулярний азот. Створення безвідходного виробництва у всіх галузях промисловості потребує вирішення ряду складних інженерно-технологічних завдань, величезних капіталовкладень. Вміст сірки у викидах можна зменшити, використовуючи низькосірчистої вугілля, а також шляхом фізичної або хімічної його промивки. Але фізичні методи очищення малорентабельні. Хімічний метод очищення: в різних фільтрах і очисники газоподібні продукти згоряння пропускаються через водний розчин вапна, в результаті утворюється нерозчинний сульфат кальцію Са. SО4. Цей метод дозволяє видалити до 95 % SО2, але є дорогим (зниження температури димових газів і зниження тяги вимагає додаткових витрат енергії на їх підігрів; крім того, виникає проблема утилізації Са. SО4) і економічно ефективний лише при будівництві нових великих підприємств.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
1 грудня 2021
Переглядів
30688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку