Презетація "Поняття про явище ізомерії та ізомери."

Про матеріал
Пропоную презентацію за темою " Поняття про явище ізомерії та ізомери". Пропонована презентація містить добірку навчального матеріала за вказаною темою, може бути цікавою вчителям хімії, може бути використаною для підготовки та проведення уроків з хімії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про явище ізомерії та ізомери.

Номер слайду 2

Кожна речовина має свою хімічну формулу. В органічній хімії застосовують молекулярні, емпіричні, структурні, напівструктурні та електронні формули.  Молекулярна формула показує якісний і кількісний склад атомів в молекулі. Емпірична формула показує відносне число атомів кожного елемента в молекулі. Структурні та електронні формули відображають порядок з’єднання атомів у молекулі. В органічній хімії звичайно користуються напівструктурними формулами, оскільки атоми мають просторове розміщення у молекулі, (усі атоми, які утворюють молекули органічних речовин, зв’язані в певній послідовності відповідно до їхніх валентностей). Структурні формули – це мова органічної хімії. Приклад. Формули органічних сполук:

Номер слайду 3

Вченими були виявлені речовини ( сполуки Карбону ), які мали однакові молекулярні хімічні формули, але проявляли різні властивості. Теорія будови органічних сполук ( Теорія Бутлерова) пояснила причину існування таких сполук. Сполуки, що мають однаковий склад, але різну будову молекул, що спричиняє різні властивості, називають  ізомерами (гр. isoc – «однаковий» і meros – «частина»), а явище існування таких сполук – ізомерією. Ізомерія в органічній хімії дуже поширена. З нею зустрічаються при вивченні всіх класів органічних сполук. ( https://uk.wikipedia.org/wiki/Ізомерія ) Ізомерія – це таке явище, при якому можуть існувати кілька речовин з таким самим складом, з однаковою відносною молекулярною масою, але такі речовини відрізняються за будовою молекул. Наявність ізомерів зумовлює численність органічних сполук. Чим більше атомів Карбону містить органічна сполука, тим більше ізомерів вона утворює. Наприклад, для гексану характерні 5 ізомерів, гептану – 9, октану – 18, нонану – 35, декану – 75.

Номер слайду 4

У насичених вуглеводнів (алканів) атоми Карбону можуть сполучатися послідовно в ланцюг, такі вуглеводні називають нерозгалуженими. Для алканів, що містять чотири і більше атомів Карбону, можливі інші структури, які складаються з розгалужених ланцюгів атомів Карбону.Існують два бутани (С4 Н10 ) , які відрізняються за фізичними властивостями: нормальний бутан: СН3–СН2–СН2–СН3, температура кипіння якого + 0,6ºС та бутан розгалуженої будови (ізобутан) , , температура кипіння якого + 11,7ºС. Молекула пентану( С5 Н12 ) може існувати у вигляді трьох ізомерів: СН3-СН2-СН2-СН2-СН3 – нормальної будови (н-пентан), та два ізопентани, що мають розгалужений карбоновий скелет: та

Номер слайду 5

Назва ізомерів складена так, щоб вона не лише вказувала на число атомів, які входять до складу речовини, але й давала уявлення про структуру його молекули, щоб можна було легко і точно написати структурну формулу речовини. Вчені розробили правила складання індивідуальних назв речовин – номенклатуру. В органічній хімії для найменування сполук існує кілька номенклатур: історична або тривіальна, раціональна, систематична (міжнародна, ІЮПАК, замісникова система назв органічних сполук ) номенклатура

Номер слайду 6

Структурна формула показує:─ якісний і кількісний склад речовини;─ послідовне сполучення атомів в речовині;─ валентність кожного атома. Приклади написання та зображення формул ізомерів.

Номер слайду 7

кратного зв’язку: СН3-СН=СН-СН3 бут-2-ен; СН2=СН-СН2-СН3бут-1-ен;положення функціональної групи: СН3-СНОН-СН2-СН3 бутан-2-ол; СН2 ОН-СН2-СН2-СН3 бутан-1-ол; етиловий спирт С2 Н5 ОН;диметиловий етер СН3-О-СН3 

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Ізомерія – це явище існування різних речовин – ізомерів, що мають однаковий якісний і кількісний склад, але різну будову і, отже, різні властивості.

Номер слайду 11

( https://uk.wikipedia.org/wiki/Ізомерія )

pptx
Додано
1 грудня 2021
Переглядів
10982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку