Презентація "Соціальні чинники ризику "Хвороб цивілізації". Профілактика серцево-судинних хвороб, діабету, ожиріння. Вплив комерційної реклами на здоров'я.

Про матеріал
Ознайомити учнів з впливом чинників цивілізації на здоров’я людини; формувати навички і звички здорового способу життя та здорового харчування за Клопотенком; виховувати прагнення до особистісного самовдосконалення та саморозвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СОЦІАЛЬНІ ЧИННИКИ РИЗИКУ «ХВОРОБ ЦИВІЛІЗАЦІЇ». ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ХВОРОБ, ДІАБЕТУ, ОЖИРІННЯ. ВПЛИВ КОМЕРЦІЙНОЇ РЕКЛАМИ НА ЗДОРОВ’Я. Опанасюк Галина Йосипівна, учитель біології, екології і основ здоров’я, учитель вищої категорії, учитель-методист, Корнинський ліцей.«Здоров'я населення, як дзеркало, відображає обличчя суспільства» М. Амосов

Номер слайду 2

1 Мета уроку: ознайомити з впливом чинників цивілізації на здоров’я людини; формувати навички і звички здорового способу життя та здорового харчування за Клопотенком; виховувати прагнення до особистісного самовдосконалення та саморозвитку. Очікувані результати уроку. Після уроку учень/учениця зможуть:- аналізувати чинники цивілізації;- обирати правильне харчування;- висловлювати власну думку щодо здорового способу життя;- розпізнавати стратегії комерційної реклами; - пропагувати здоровий спосіб життя.

Номер слайду 3

2 У давні часи люди потерпали від голоду, холоду, спеки, нападів хижих звірів. Люди найчастіше помирали від травм і каліцтв, які призводили до передчасної смерті. Потім до смертей частіше призводили інфекційні захворювання. ЧИМ КОЛИСЬ ХВОРІЛИ ЛЮДИ?Тривалість життя сучасних людей набагато довша. Але не дивлячись на це, науково-технічний прогрес має і негативний вплив на людейі їх життя.

Номер слайду 4

3 ЦИВІЛІЗАЦІЯ -людська спільнота, яка впродовж певного періоду часу має стійкі особливі риси в соціально-політичній організації, економіці та культурі (науці, мистецтві тощо), спільні духовні цінності та ідеали тощо. Наприклад, Єгипетській цивілізації властиві спорудження пірамід, муміфікація померлих, своєрідне ієрогліфічне письмо тощо.

Номер слайду 5

Отруйні речовини. Вирубування лісів4 ХВОРОБИ ЦИВІЛІЗАЦІЇ - Відходи підприємств. Забруднення повітря. Сміттєзвалищахвороби, які виникли в результаті негативного впливу науково-технічного прогресу на навколишнє середовище та на саму людину.

Номер слайду 6

Ожиріння. Серцево-судиннізахворювання. Цукровий діабет. Алергія. Онкологічнізахворювання5 ХВОРОБИ ЦИВІЛІЗАЦІЇ

Номер слайду 7

ГІПОДИНАМІЯ? (МАЛА РУХОВА АКТИВНІСТЬ)? - 6це не хвороба, але вкрай небезпечний стан, який може спровокувати низку важких захворювань через порушення функцій органів та систем. Тривале зниження фізичної активності тягне за собою атрофічні зміни у м’язах, кістковій тканині, порушення обміну речовин. Гіподинамія негативно впливає на роботу головного мозку, через неї людина страждає на постійні головні болі, безсоння, емоційну неврівноваженість. Часто гіподинамія проявляється стійким підвищенням апетиту, через що людина починає набирати зайву вагу, у неї можуть з’явитися симптоми ожиріння. Хуан Педро Франко (Juan Pedro Franco). У 2016 році потрапив до Книги рекордів Гіннесса як найважча людина у світі, тоді він важив 594 кг.

Номер слайду 8

ФАКТОРИ РИЗИКУвисокий артеріальний тисквживання алкоголютютюнова залежністьвисокий рівень холестеринунадлишкова ваганедостатнє споживання овочів і фруктівнизька фізична активністьнервове напруження7 ФАКТОРИ АНТИРИЗИКУвживання достатньої кількості овочів і фруктіврегулярна фізична активність

Номер слайду 9

Відмова від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю, наркотиків). ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ8 Чергування праці та відпочинку, прогулянки на свіжому повітрі. Харчування (режим, різноманітність їжі, збалансованість за калорійністю та вмістом поживних речовин, обмеження на продукти з надмірною кількістю холестерину, солі та жирів). Здоровий сон (режим, тривалість, глибина). Уникання стресів (усунення стресорів, зміна ставлення до них, хобі, аутотренінг, релаксація).

Номер слайду 10

9 ОЖИРІННЯ -це захворювання, при якому надлишковий накопичений жир у тілі несприятливо впливає на стан здоров’я, призводячи до зменшення середньої тривалості життя та/або збільшення проблем зі здоров’ям.

Номер слайду 11

10 ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ЗА КЛОПОТЕНКОМВідео: https://znaimo.gov.ua/shcho-take-tarilka-zdorovoho-kharchuvannia

Номер слайду 12

ВАЖЛИВО ЗНАТИОстаннім часом неможливо уявити наше життя без комп’ютерів. Ті, хто багато працює за комп'ютером, першочергово намагаються вберегти очі. Однак комп'ютерна хвороба може проявитися в абсолютно несподіваній формі - карпального тунельного синдрому або ж синдрому зап'ястного каналу. У народі його називають «синдром комп’ютерної мишки». Він отримав свою назву від карпального тунелю, що міститься на долонній поверхні зап’ястя. Від постійної напруги та стискання тунель може звузитися й затиснути сухожилля та серединний нерв, який проходить усередині нього й відповідає за чутливість і керування кистю. Якщо це триває досить довго, то виникає:поколювання або оніміння пальців рук (великого, вказівного, середнього), долонь, а також в області зап'ястя;відчуття «повзання мурашок»;пекучий інтенсивний біль вночі, що порушує сон;слабкість пальців.11

Номер слайду 13

ВАЖЛИВО ЗНАТИНеправильне положення тіла при сидінні під час навчання і праці призводить до неправильної постави, інших хвороб хребта. Важливо правильно облаштувати робоче місце, чергувати навчання і відпочинок, робити вправи для запобігання порушенню постави.12

Номер слайду 14

ДОСИТЬ ЧАСТО ФАКТОРИ РИЗИКУ ПОВ’ЯЗАНІ З ПОВЕДІНКОЮ САМОЇ ЛЮДИНИКуріння будь-яких тютюнових виробів, шкодить організму. Шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі й впливають на організм: нікотин,неорганічні сполуки миш'яку та кадмію, радіоактивні полоній, олово та вісмут — 210, оксид вуглецю, сірководень, ціаністий водень та ін. При вживанні наркотиків розвивається наркоманія – захворювання, при якому психічний і фізичний стан людини, її самопочуття й настрій цілком залежать від наявності в організмі наркотика. За його відсутності розвивається дуже важкий стан, який супроводжується судомами, сильним болем у м’язах і внутрішніх органах. Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності13 Алкоголь - отрута, що знищує клітини (цим обумовлюється оброблення спиртом порізів та ран, щоб вбити мікроби). Етиловий спирт накопичується в мозку та печінці (якщо прийняти стандартний вміст спирту у крові за 1, то в печінці дорівнюватиме 1,5, а в мозку — 1,75) — відповідно, у першу чергу вбиваючи клітини у цих органах.

Номер слайду 15

РЕКЛАМА14(лат. reclamare — «поновлювати крик, знову кричати, кликати, голосно заперечувати») — спеціальна інформація про осіб чи продукцію, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

Номер слайду 16

Нетоварна реклама (реклама послуг)Пропагує які-небудь ідеї та цілі і аж ніяк не конкретний товар. 15 РЕКЛАМАСоціальна реклама. Спрямована на зміну поведінкової моделі (боротьба зі СНІДом, наркотиками) і популяризацію соціальних проблем тощо. Комерційна реклама Розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого чи опосередкованого одержання прибутку.

Номер слайду 17

Суттєву роль у виникненні хвороб цивілізації відіграє комерційна реклама харчових продуктів, сигарет чи алкоголю, метою якої є привернути увагу покупців для того, щоб продати товар чи послугу та отримати прибуток. Пряма реклама стає все менш ефективною, тому рекламісти та маркетологи, шукаючи інноваційні методи просування товарів чи послуг, все більше приділяють увагу засобам впливу на підсвідомість. Подібно айсбергу, велика частина процесів, які відбуваються в нашій голові, залишається невидимою.16 НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ РЕКЛАМИ

Номер слайду 18

Рекламується те, що цікавить визначену групу. Наприклад, підліткам пропонують те, що вважається модним (одяг, взуття, звички, стиль спілкування і поведінки). СТРАТЕГІЇ 17 КОМЕРЦІЙНОЇ РЕКЛАМИПривертається увага до того, що вирізняє рекламований товар серед інших. Наприклад, кращий смак, приємніший запах, вища ефективність дії, нижча ціна. Іноді наводяться неправдиві або перебільшені відомості про товар. Наприклад, демонструється ефективність дії порошку для прання білизни, засобу для видалення плям, побутового приладу, вживання продуктів швидкого харчування.

Номер слайду 19

Використовується опитування пересічних громадян. Схвальна характеристика товару спонукає інших споживачів купити продукт. СТРАТЕГІЇ 18 КОМЕРЦІЙНОЇ РЕКЛАМИПропагується певний спосіб життя. Виникає враження, що придбавши той чи інший товар, можна відчути себе сучасним та успішним, відпочити та по-справжньому повеселитися. Використовується думка авторитетної чи відомої особи про рекламований товар. Наприклад, про товар розповідають лікарі, вчені, актори, спортсмени, співаки. Виникає враження, що вони самі користуються рекламованим товаром. Оскільки зазвичай люди довіряють авторитетній думці, їм здається, що товар слід придбати.

Номер слайду 20

19 ВИСНОВОКШвидка зміна способу життя, пов'язана з індустріалізацією, урбанізацією, сприяла виникненню «хвороб цивілізації». Приймаючи рішення, не завжди варто керуватися порадами, що надаються акторами рекламних роликів.

Номер слайду 21

Завдяки медицині і технічному прогресу життя людей стало тривалішим, безпечнішим і комфортнішим. Мала рухова активність, неправильне харчування, надмірні емоційні перевантаження, шкідливі звички призводять до виникнення хвороб цивілізації. Суттєву роль у виникненні хвороб цивілізації відіграє комерційна реклама харчових продуктів, сигарет та алкоголю. Молодь – основна цільова група для реклами пива і тютюну. У рекламі на підлітків «тиснуть» на їхні потреби у спілкуванні, належності до групи, самостійності, у визнанні. Щоб запобігти таким хворобам, слід вести здоровий спосіб життя. 20 ПІДСУМКИ

Номер слайду 22

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!21

Номер слайду 23

Тримати думки під контролем. Починати день правильно. Бачити радість у кожному дніВчитися мислити позитивно. Програмуйте себе на успіх22 БУДЬМО ЩАСЛИВИМИ ОПТИМІСТАМИНе поспішайте говорити «не можу»Не лякайтеся невдач. Керуйтеся постулатом: «Життя – це рух!»Дійте і ви досягнете успіху!

Номер слайду 24

Міні-проєкт на тему: "Позитивний і негативний вплив інтернету на здоров'я"ДОМАШНЄ23 ЗАВДАННЯ§26 Створити рекламу про здоровий спосіб життя. Виконати одне за бажанням

Номер слайду 25

24 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛКомп’ютерна хвороба рук або синдром комп'ютерної мишки. URL: https://sesrivne.gov.ua/news/komp%E2%80%99yuterna-hvoroba-ruk-abo-sindrom-kompyuternoi-mishki (дата звернення: 26. 03. 2023)Поліщук Н. М. Основи здоров'я: підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл. Київ: Грамота, 2015. 272 с. Фактори ризику розвитку хвороб цивілізації. URL: https://health-ua.com/article/64779-faktori-riziku-rozvitku-hvorob-tcivlzatc (дата звернення: 16. 03. 2023)Хвороби цивілізації. URL: https://www.youtube.com/watch?v=Rdahu2 P3p6s (дата звернення: 25. 03. 2023)Що таке тарілка здорового харчування. URL: https://znaimo.gov.ua/shcho-take-tarilka-zdorovoho-kharchuvannia (дата звернення: 22. 03. 2023)

pptx
Додано
15 травня
Переглядів
59
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку