Презентація "Софійський собор у Києві"

Про матеріал
Презентація до уроку №10 з Художньої культури, 7 клас (за Програмою Л.Масол, Н.Миропольської)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Художня культура7 клас урок 10 Вч. Бузанова І. М. АРХІТЕКТУРАСОФІЯ КИЇВСЬКА

Номер слайду 2

Як пов`язані культури Візантії та Київської Русі?Які з елементів візантійської архітектури характерні для давньоруського храму?Який із київських соборів називають “великою церквою”?Згадуємо:

Номер слайду 3

Софійський собор(м. Київ)

Номер слайду 4

Софійський собор(м. Київ)Визначна пам'ятка історії та архітектури України, розташована на Софійській площі м. Києва. Збудований 1037 року київським князем Ярославом Мудрим. Названий на честь Софії. 

Номер слайду 5

Київський Софійський собор був однією з найбільших будівель свого часу:ширина собору — 54,6 м, довжина — 41,7 м, висота до зеніту центрального куполу — 28,6 м. Собор має 5 нефів, завершених на сході апсидами. Увінчаний 13 куполами (банями), покритими свинцевими листами. Стіни викладені з великих природних каменів — граніту й рожевого кварциту. Софійський собор(м. Київ)

Номер слайду 6

Софійський собор(м. Київ)

Номер слайду 7

Софійський собор(м. Київ)Збереглися 260 кв. метрів мозаїк та 3 тисячі кв. метрів фресок ХІ ст. Біля кожної мозаїчної композиції є написи грецькою мовою, що пояснюють сюжет. Імена мозаїстів невідомі.

Номер слайду 8

Софійський собор(МОЗАЇКА)Усі мозаїки собору виконані на сяйному золотому фоні. Кожний колір має багато відтінків: синій-21, зелений-34, червоно-рожевий-19, золотий-25. Всього палітра мозаїк собору налічує 177 відтінків кольорів. Смальта виготовлена зі скла, забарвленого в різні кольори додаванням солей і окисів металів. Крім смальти, використано кубики з природного каміння. ОРАНТА

Номер слайду 9

Софійський собор(ФРЕСКИ)Значне місце в розписах собору займають орнаменти: вони обрамовують віконні та дверні прорізи, підкреслюють арки і склепіння, збігають стовпами, проходять понад підлогою. Фрески собору зроблені мінеральною фарбою на вологому тиньку (штукатурці).  Колірна гама древніх фресок створювалася на поєднанні темно-червоних, жовтих, оливкових, білих тонів та блакитного тла.

Номер слайду 10

Софійський собор(ГРАФІТІ)На стінах храму досі залишилися написи та малюнки, зроблені священниками та відвідувачами собору. Це — графіті. На сьогодні виявлено понад 7000 графіті XI — початку XVIII ст.

Номер слайду 11

Софійський собор(ІКОНОСТАС)Перший іконостас був виготовлений та встановлений під час перебудови Собору Митрополитом Петром Могилою у 1637—1638 рр. Врата простояли в Соборі 184 роки.

Номер слайду 12

Софійський собор(НЕКРОПОЛЬ)Софія Київська з давніх часів слугувала усипальницею князів і вищого духовенства. Некрополь Св. Софії, що містив десятки поховань як у соборі, так і на його подвір'ї, є найдавнішим. Саркофаг Ярослава Мудрого

Номер слайду 13

Софійський собор знаходиться у Києво-Печерській лаврі. Він збудований за часи правління Ярослава Мудрого. Собор утілював ідею об`єднання візантійських земель. Собор має 13 нефів та 5 куполів. У соборі збереглися мозаїки та фрески ХІ століття. Оранта – це зображення Христа з піднятими в молитві руками. Установіть вірні та хибні судження

Номер слайду 14

Знайдіть Софію Київську123

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Салий Ольга
    Дякую за Вашу роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 листопада 2020
Переглядів
8681
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку