Презентація "Співпраця вчителя і асистента вчителя"

Про матеріал

Командний підхід

—Чітке бачення-чітке та погоджене усіма членами команди бачення майбутнього дитини.

—Відданість ідеї спільної роботи-різні перспективи і здібності збільшують ефективність команди.

—Спільна відповідальність-усі члени команди відповідають і звітуються за дії команди.

—Взаємозалежність – визначення спільних цілей, розуміння й цінування унікальності внеску кожного з членів команди.

Співпраця

•Директор

Заступник директора з НВР

Класний керівник

Асистент вчителя

Практичний психолог

Соціальний педагог

Медичний представник

Батьки дитини з ООП

Представники ІРЦ

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Співпраця вчителя і асистента вчителя.

Номер слайду 2

Знедолена природою дитина не повинна знати,      що вона малоздібна, що у неї слабкий розум, слабкі сили.   Виховання такої дитини повинно бути у сто разів ніжнішим, чуйнішим, дбайливішим. В. О. Сухомлинський 

Номер слайду 3

Командний підхід. Чітке бачення-чітке та погоджене усіма членами команди бачення майбутнього дитини. Відданість ідеї спільної роботи-різні перспективи і здібності збільшують ефективність команди. Спільна відповідальність-усі члени команди відповідають і звітуються за дії команди. Взаємозалежність – визначення спільних цілей, розуміння й цінування унікальності внеску кожного з членів команди.

Номер слайду 4

СПІВПРАЦЯ

Номер слайду 5

Рівні співпраціМіж вчителем і асистентом. Між вчителем, асистентом і фахівцями, які є штатними працівниками закладу освіти. Між всіма педагогами закладу освіти та зовнішніми спеціальними педагогами та іншими фахівцями.

Номер слайду 6

Асистент вчителя Асистент вчителя Дитина Учасник освітнього процесу

Номер слайду 7

Функції асистента вчителя: Організаційна. Навчально-розвивальна. Діагностична. Прогностична. Консультативна

Номер слайду 8

Робота асистента вчителя полягає в. Співпраці з учителями в організаціі інклюзивного навчання та виховання дитини з ООП, батьками учня. Участі в проведенні обстеження, спостережень щодо вивчення психофізичних особливостей дитини. Участі в розробці та реалізаціі ІПР. Оформленні відповідної документаціі.

Номер слайду 9

Моделі діяльності асистента вчителяІндивідуальний супровід. Асистування вчителю. Співучителювання

Номер слайду 10

Взаємодія вчителя і асистента вчителя. Обов’язки вчителя - оцінити навчальні потреби на основі даних про учнів. Спільна робота – обговорити можливості учня з ООП, його спільні там слабкі сторони. Обов’язки асистента вчителя -відвідувати засідання зі складання ІПР.

Номер слайду 11

Спільні обов’язки Обговорюють бажані результати для учнів. Обговорюють освітні, повідінкові та емоційні цілі. Беруть участь у розробці ІПР учня з ООП.

Номер слайду 12

Стратегії ефективної роботи вчителя та асистента вчителя. Спільне обговорення ролей і завдань (ще на початковому етапі роботи). Наголос на важливості та дотримання конфіденційності. Спільне обговорення підходів до навчання. Проведення регулярних зустрічей та вироблення спільних стратегій поведінки та викладання, надання та отримання зворотнього зв’язку, обговорення проблемних ситуацій.

Номер слайду 13

Акценти у співпраціВажливо щоб усі члени колективу - спільно визначались,обмінювались,реалізовували та оцінювали ідеї/практики викладання щодо учнів з ООП на основі існуючих знань спеціального педагога(асистента вчителя) про необхідні адаптаціі та модифікаціі відповідно до впливу порушень розвитку дитини на процес навчання,та на основі знань учителя про типову навчальну програму і типові методи навчання.

Номер слайду 14

Модель співпраціПідтримуюче викладання. Цей підхід також відомий як «один викладає, інший допомагає», або «ведучий і помічник». Паралельне викладання. Паралельне викладання відбувається тоді, коли педагоги працюють одночасно з різними групами учнів в одному класі. Додаткове викладання практикується тоді, коли треба, щоб один з педагогів підсилив якість викладання іншого педагога. Викладання в команді це одночасне/почергове ведення уроку двома педагогами. За такої форми спільного викладання учні взаємодіють з усіма вчителями в класі, що є ключовим для дітей з ООП.

Номер слайду 15

Основні моделі спільного викладання в класіМодель консультування. Вчитель може виступати консультантом асистента у питаннях адаптації та модифікації навчальних завдань. Модель навчання Вчитель та асистент вчителя по черзінавчають один одного з тих питань, в якихвони є компетентними. Модель співпраці Передбачається розподіл обов’язків між вчителем та асистентом.

Номер слайду 16

Приклад спільного виконання плану уроку. Учитель. Здійснення викладання та проведення уроків для всього класу, груп дітей та індивідуальна робота з окремими дітьми. Надання необхідних матеріалів асистенту вчителя. Асистент Детальніше пояснення елементів уроку тим учням, у яких виникають проблеми. Робота з малими групами дітей або індивідуально з окремими дітьми.

Номер слайду 17

Робота з батьками. Учитель Участь у зустрічах з батьками, коли це відповідає ситуації. Асистент Проведення індивідуальних зустрічей з батьками з питань обговорення прогресу дітей. Спільне: Обговорення інформації, отриманої від батьків. Дотримання конфіденційності.

Номер слайду 18

Типові завдання асистента вчителя. Адаптація Змінює характер навчання, не змінюючи зміст або понятійну складність навчального завдання. Модифікація Змінює характер навчання,змінюючи зміст або понятійну складність навчального завдання. Приклад: Асистент учителя надав інформацію про те, що учневі важко даються завдання, які виконуються в класі. На основі спостережень асистента вчитель здійснив додаткові заходи, встановив проблему і спільно з асистентом спланував види діяльності, щоб вони відповідали рівню розвитку та потребам цього учня.

Номер слайду 19

Типові завдання асистента вчителя. Забезпечення індивідуальної підтримки в навчанні. Приклад: Психолог поінформував учителя, що для учня важко пригадувати інформацію, яка надається лише в усній формі. Після отримання такого сигналу вчитель та асистент змінили спосіб подання матеріалу, намагаючись використовувати інші способи – візуальний та інші.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
14 січня 2019
Переглядів
8249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку