Презентація "Спорт, дозвілля та подорожі: минуле і тепер" для 5 класу НУШ з курсу "Досліджуємо історію і суспільство"

Про матеріал
Презентація "Спорт, дозвілля та подорожі: минуле і тепер" , розділ 4. Історія навколо нас для 5 класу НУШ ЗЗСО. Вона містить візуальні джерела, посилання на додаткові матеріали (інтернет-ресурси у вільному доступі), авторську онлайн вправу "Українські спортсмени".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спорт, дозвілля та подорожі: минуле і тепер. Досліджуємо історію та суспільство5 клас. Розділ 4. Історія навколо нас

Номер слайду 2

Після цього уроку ви зможете: Давати визначення термінів «дозвілля», «спорт», «подорожі», «міграції», «українська еміграція»Розуміти: у чому причина популярності спорту в суспільстві; яку роль відіграє дозвілля в житті людини; які чинники спонукали людей до мандрівок та міграцій; у чому особливість української еміграції та української діаспори?Висловлювати власну думку про значення Паралімпійських ігор; яку роль відіграли в історії людства подорожі та міграції. Пояснювати як і чому змінювалися форми проведення дозвілля в різні історичні часи.

Номер слайду 3

План1. Якими є здобутки українських спортсменів?2. Що таке дозвілля?3. Яку роль відігравали подорожі та міграції в історії людства?4. Що таке українська еміграція та українська діаспора?

Номер слайду 4

1. Якими є здобутки українських спортсменів?1. Оксана Баюл на Зимових Олімпійських іграх 1994 р.2. Лілія Подкопаєва, олімпійська чемпіонка з спортивної гімнастики3. Ольга Харлан - олімпійська чемпіонка з фехтування4. Боксери Володимир і Віталій Клички

Номер слайду 5

1. Якими є здобутки українських спортсменів?5. Українська плавчиня Яна Клочкова6. 1986 р. – «Динамо» святкує перемогу у фіналі Кубка кубків проти «Атлетіко»7. Український професійний боксер Олександр Усик8. Український боксер греко-римського стилю Жан Беленюк

Номер слайду 6

1. Якими є здобутки українських спортсменів?3. Олімпійська чемпіонка Паралімпіади-2020 плавчиня Єлизавета Мерешко3. Олімпійська чемпіонка Паралімпіади-2020 плавчиня Єлизавета Мерешко

Номер слайду 7

Українські спортсмени на ЧЄ (2023)Українка Анжеліка Терлюга успішно виступила на чемпіонаті Європи з карате. Спортсменка здобула золоту медаль для нашої збірної на континентальній першості. У фіналі Терлюга перемогла 22-річну італійку Вероніку Брунорі з рахунком 8:0 Збірна України з карате вперше в історії здобула "золото" Євро у чоловічому командному куміте. СЕРЕДИНО-БУДСЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА - ЧЕТВЕРТА У РЕЙТИНГУ СПОРТИВНИХ ШКІЛ ІІ ГРУПИ ОБЛАСТІДля Аніти Серьогіної - лідерки світового рейтингу з карате у вазі до 61 кг - це п'ятий фінал у кар'єрі. Лише одного разу - на Євро-2013 - українська каратистка змогла стати чемпіонкою змагань в особистому куміте.

Номер слайду 8

Третю нагороду для "синьо-жовтих" здобула Юлія Курченко. Дзюдоїстка у ваговій категорії до 78 кілограмів стартувала з перемоги у другому раунді, де суперницею Курченко стала срібна призерка чемпіонату світу 2022 року китаянка Чженьчжао Ма. На ЧЄ з карате двічі пролунав гімн України – проникливе нагородження Терлюги та Заплітного. Українські спортсмени на ЧЄ (2023)

Номер слайду 9

2. Що таке дозвілля?1. Фреска «Скоморохи». Софійський собор. На ній зображено велику групу музикантів, що грають на струнних, ударних та духових інструментах2. «Вечорниці». І. Рєпін. 1881 р.3. «Вулиця» — літній варіант вечорниць. Полтавщина (світлина С. Дудіна, 1894 р.)

Номер слайду 10

3. Яку роль відігравали подорожі та міграції в історії людства?1. Корабель вікінгів 2. Паломники15 в дорозі. Середньовічний малюнок

Номер слайду 11

Чинники, що спонукали людей до мандрівок1) пошук кращих умов для життя та різних видів діяльності; 2) бажання пізнати навколишній світ; 3) стихійні лиха та катастрофи (посухи, повені, виверження вулканів, землетруси); 4) війни, утиски певних груп населення; 5) подорожі з релігійною метою (для поклоніння святим місцям) – паломництво; 6) прагнення збагатитися; 7) пошуки нових торгівельних шляхів та ін.

Номер слайду 12

4. Що таке українська еміграція та українська діаспора?1. Українські емігранти на будівництві залізниці. Канада, початок ХХ ст.2. Емігранти з України за роботою у полі. Канада. 1904 р.

Номер слайду 13

4. Що таке українська еміграція та українська діаспора?1-2. Акція протесту представників української діаспори США проти агресії Росії щодо України. Серпень 2014 р. Протестувальники закликали світове співтовариство підтримати Україну в боротьбі з російськими агресорам і визнати конфлікт на Донбасі війною Росії проти України.

Номер слайду 14

Словничок. Спорт (англ. sport) — фізичні змагання за певними правилами та підготовка до цих змагань. Часто спорт є розвагою для глядачів. Паралімпійські ігри - міжнародні спортивні змагання для людей з інвалідністю. Дозвілля — вільний від роботи, навчання або іншої обов’язкової діяльності час, у який людина відпочиває або вільно вибирає ті чи інші заняття, проводить час відповідно до своїх інтересів, здібностей і потреб. Подорож – поїздка або пересування пішки по місцях, віддалених від постійного місця проживання. Міграція – переселення народів, людей у межах країни або з однієї країни до іншої зі зміною місця проживання назавжди або на певний тривалий період. Паломник – той, хто зобов’язується здійснити релігійну подорож або паломництво у святі місця. Українська еміграція - українське населення, яке переселилося за межі етнічної території до іншої країни на постійне чи тривале проживання. Українська діаспора - українці, які постійно проживають за межами України й усвідомлюють духовну єдність із Україною.

Номер слайду 15

Перевір себе: виконай вправу онлайнhttps://learningapps.org/watch?v=pfww3nw9n23

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Працювати з матеріалом §24. Виконати вправу онлайн за посиланням:https://learningapps.org/watch?v=pfww3nw9n23 Дослідити участь українських спортсменів у чемпіонаті Європи (2023 рік)

Номер слайду 18

Використані матеріали. Мороз П. В., Мороз І. В., Моцак С. І. Досліджуємо історію і суспільство. Інтегрований курс. : підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти /П. В. Мороз, І. В. Мороз, С. І. Моцак. — Київ : Педагогічна думка, 2022. — 168 с.https://suspilne.media/422556-ukraina-vijsla-u-dva-finali-v-persij-zmagalnij-den-evro-2023-z-karate-rezultati/?fbclid=Iw. AR3 UZS4 Im8f. FAz. I-D46 NNZHXRPU-u1by. Ej. EMo. VQ84g. HVObom_s0 TGe. Pmjmo

pptx
Додано
23 травня 2023
Переглядів
1153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку