Презентація "Способи очищення питної води"

Про матеріал
Дана презентація стане в нагоді учням, що прагнуть успішної реалізації плодів свого навчання, розвиватиме вміння презентувати свої творчі ідеї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мініпроєкт на тему: «Способи очищення питної води в побуті»Виконав учень 7 класу Труфин Михайло Вчитель: Труфин Н. П.

Номер слайду 2

Мета 1. Провести аналіз способів очищення питної води в побуті. 2. Користуючись отриманими знаннями, вибрати найбільш оптимальний спосіб очищення питної води для власного домогосподарства.

Номер слайду 3

План дослідження 1. Вода – очима хіміка.2. Вода – універсальний неорганічний розчинник.3. Вода в природі.4. Методи очищення води.5. Висновки.6. Використані джерела.

Номер слайду 4

План загальний1. Мета. (Учень ставить перед собою завдання, які необхідно вирішити у процесі дослідження).2. Опис суті дослідження. ( Учень описує досліджувані процеси)3. Одержані результати. ( Учень аналізує одержані результати і на їх основі робить висновки)4. Висновки.5. Перелік використаних джерел інформації, що використовувалася під час дослідження.

Номер слайду 5

Чиста вода не має смаку і запаху, за нормальної температури є рідиною. "Вода" - це тривіальна назва, хімічну сполуку називають Гідроген оксидом. З назви можна зрозуміти, що в її складі містяться атоми Гідрогену та атоми Оксигену, які пов'язані між собою ковалентним зв'язком.

Номер слайду 6

Відомо багато хімічних реакцій за участю води. Найважливішою реакцією, що забезбечує існування життя на Землі є реакція фотосинтезу. Ця унікальна реакція дозволяє рослинам під впливом сонячного випромінювання з вуглекислого газу і води синтезувати поживні речовини: крохмаль і глюкозу.6n. CO2 + 5n. H2 O = = (C6 H10 O5)n + 6n O2

Номер слайду 7

Хитринка. Що це таке?

Номер слайду 8

Вода – ідеальний розчинник. У природі не існує води, яка не містить домішок. У воді завжди розчинені неорганічні солі, гази, а при антропогенному впливі ще і величезний асортимент органічних речовин. Наприклад, природна твердість води обумовлена тим, що під час її руху через породи, вона насичується мінералами. Переважно такі породи представлені карбонатами, сульфатами, нітратами кальцію, магнію, натрію, калію та інших катіонів. Мабуть, основними мінералами, які становлять базис жорсткості, є гіпс (Ca. SO 4), доломіт (Ca. CO 3 • Mg. CO 3), вапняк (Ca. CO3)

Номер слайду 9

Поміркуй 1. Обчисли молекулярну масу гіпсу, доломіту, вапняку.2. Порівняй кількісний склад гіпсу, доломіту, вапняку. Розташуй ці сполуки у порядку спадання кількісного складу.3. Як одним словом назвати гіпс, доломіт, вапняк? Що тобі відомо про хімічні властивості цього класу неорганічних сполук?

Номер слайду 10

Класифікація природних вод за величиною мінералізаціїСтупінь мінералізаціїВміст солей, г/дм3 Пріснідо 1 Солонуваті1–25 Солоні (морської солоності)25–50 Розсолипонад 50

Номер слайду 11

Вода в природі Хімічно чиста вода в природі майже не зустрічається, її можна одержати тільки лабораторним шляхом. Така вода не має запаху і кольору, приємна на смак. Без води немає життя, людина на 2/3 складається з води, і кожен з нас за своє життя випиває в середньому 75 тонн води.

Номер слайду 12

Методи очищення води. Методи очищення питної води в домашніх умовах бувають різні. Найвідомішими і часто використовуваними є: - виморожування; - кип’ятіння; - відстоювання. - очищення активованим вугіллям.

Номер слайду 13

Очищення виморожуванням. Суть методу. 1. Спочатку замерзає лише чиста вода. 2. Процес повинен проходити неспішно. 3. Після замерзання потрібно видалити замерзлу рідину, яка знаходиться в центральній частині посудини, тому що її не варто вживати. Щоб зробити це потрібно дістати її і поставити центральну частину під теплу воду, залишаючи до того моменту, поки в серединці не утвориться отвір, оскільки в середині буде найбільша концентрація шкідливих речовин. 4. Лід, який залишиться потрібно розморозити і його можна вживати – це буде найбільш чиста вода.

Номер слайду 14

Очищення кип’ятінням. Переваги. 1. Знищення бактерій, хвороботворних мікроорганізмів, вірусів, а також знищення таких речовини, як радон, аміак, хлор та інші. 2. Патогенна сірка просто знищується, і це дає можливість людям вживати абсолютно безпечну воду. Недоліки. 1. Зміна структури води. Після кип’ятіння структура води стає начебто «мертвою», адже разом із шкідливими речовинами видаляється кисень і корисні речовини. 2. Відбувається збільшенню концентрації солей в тій рідини, яка залишилася, що призводить до утворення вапна і накипу. Все це при попаданні в наш організм стає причиною розвитку різних захворювань. 3. Далеко не всі віруси гинуть, існують такі види, які можуть вижити навіть при дуже високих температурах. 4. Вчені науково підтвердили, що під час кип’ятіння утворюється така речовина, як хлороформ. Він є похідним звичайного хлору і сприяє утворенню клітин раку.

Номер слайду 15

Очищення відстоюванням. Головною метою відстоювання води є видалення деякої кількості хлору з водопровідної води. Необхідно взяти велику посудину, налити в неї рідину і залишити на деякий час відстоюватися (дві-три години). При цьому воду перемішувати заборонено, інакше ніякого ефекту просто не буде. Цей спосіб не дуже надійний, так як він може видалити лише частину хлору, тому в будь-якому випадку воду потрібно буде кип’ятити.

Номер слайду 16

Очищення активованим вугіллям. За допомогою активованого вугілля можна видалити неприємні запахи різних домішок, що знаходяться в рідині, також вугілля адсорбує багато шкідливих речовини. З метою очищення потрібно взяти п’ять таблеток активованого вугілля і обмотати їх ватою або марлею. Після цього покласти їх на дно ємності з рідиною. Через п’ять-шість годин воду можна буде вживати.

Номер слайду 17

Висновки 1. Вода транспортує в клітини організму людини корисні поживні речовини, вона бере участь в процесі терморегуляції і дихання, тому вона повинна бути безпечною і корисною.2. Способи очищення питної води відрізняються своєю ефективністю, швидкістю фільтрації, тощо. Кожній людині може сподобатися той чи інший метод. 3. Різноманітність методів очистки допомагає зупинити свій вибір саме на тому, що потрібно, і отримати хоча б трішки, але чистішу воду.

Номер слайду 18

Використані джерела1. Ресурс сайту https://formulavody.com.ua/uk/navishcho-i-vid-choho-potribno-filtruvaty-vodu2. Ресурс сайту https://studfile.net/preview/5857742/page:9/3. Ресурс сайту https://naurok.com.ua/svit-proektiv-na-dopomogu-vchitelyu-himi-2247.html4. Ресурс сайту https://ecosoft.ua/ua/blog/fizicheskie-i-khimicheskie-svoystva-vody/

Номер слайду 19

Дякую за увагу. Бережіть власне здоров’я!

pptx
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
1639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку