Презентація "«Срібна доба» російської поезії, розмаїття літера¬турних напрямів, течій та шкіл у поезії"

Про матеріал

Ознайомити учнів із провідними модерністськими, авангардистськими напрямами й течіями «срібної доби», їх представниками, із творчістю О. Блока; розвивати навички виділення головних рис, осо­бливостей різних літературних напрямів у творчості письменників; аналізу поетичних творів, висловлення своїх думок і вражень; виховувати любов до поезії, естетичні смаки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Срібна доба» російської поезії, розмаїття літературних напрямів, течій та шкіл у поезії. Життєвий і творчий шлях російського поета Олександра Блока. Символізм його поезій

Номер слайду 2

Мистецтво світлом рятує людей від темряви, яка в них сидить. Анна Ахматова 

Номер слайду 3

Робота з таблицею{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Філософія. Живопис. Театр, балет. Поезія

Номер слайду 4

Цитатна доріжка«Внутрішніми властивостями добра визначається життєве завдання людини; її моральний сенс полягає в служінні Добру чистому, усебічному і всесильному» (В. Соловйов).«У серцях людських відбувається... боротьба, вирішується питання про те, кому поклонитися й повірити: Христу, царство якого не від світу цього. Та ж сама боротьба триває і в душі соціалізму» (С. Булгаков).«Проблема особистості є основною проблемою екзистенціальної філософії... Я маю реалізувати в собі особистість, і ця реалізація є невтомною боротьбою. <...>Будь-яка людина покликана стати особистістю, і їй має бути надана можливість стати особистістю. Будь-яка людська особистість має цінність і не може розглядатися як засіб... Цим аж ніяк не заперечується глибока нерівність людей в обдаруваннях і властивостях, у покликанні й висоті» (М. Бердяєв).

Номер слайду 5

Картинна галерея

Номер слайду 6

Робота з опорно-логічною схемою {21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Напрямтечія. Символізм. Акмеїзм. Футуризм. Новоселянська поезія»Позагруповіпоети. Сатирик. ОсобливостііПредставники

Номер слайду 7

Скласти анкету письменника

Номер слайду 8

Виразне читання поезії «Незнайома»Який конфлікт наявний у творі? Які образи та деталі підкреслюють бездуховність повсякденного життя? Знайдіть і зачитайте портрет Незнайомої. Що підкреслює автор в описі?

Номер слайду 9

Виразне читання поезії О. Блока «Весно, весно, без меж і без краю...»Визначте тему поезії, її настрій. Знайдіть у вірші вияви темних обставин життя. Як ліричний герой до них ставиться?Про що свідчить вислів ліричного героя «Все приймаю!»?

Номер слайду 10

Виразне читання вірша О. Блока «Скіфи»

Номер слайду 11

Встанови відповідність1. Звукописа) «Шлю привіт тобі дзвоном щита» — можливо, натяк на давньоруського князя Святослава, який попереджав ворогів: «Іду на Ви!»2. Натякб) «Дівочий стан, шовками зловлений, Пливе в туманному вікні» (сонорні)3. Сугестіяв) Ліра — поезія; сфінкс — загадка;інтеграл — премудрість (з поезії «Скіфи»)4. Символг) «І очі сині-сині, тужачи,Цвітуть на березі смутнім» (навіює образ моря, дівчини, що очікує коханого чи мрію під пурпуровими вітрилами)

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Характеризувати російську поезію «срібної доби». Розповідати про життя й творчість О. Блока, аналізувати його поезію.Індивідуальне завдання: підготувати повідомлення про життя й творчість А. Ахматової, її зв’зок з Україною. 

pptx
Додано
17 серпня 2018
Переглядів
2417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку