Презентація "Стабільність екосистем"

Про матеріал
розглянути проблему стабільності екосистем та причини її порушення, особливості взаємодії організмів у екосистемах, показати взаємозалежність існування різних видів у екосистемі, ознайомити учнів зі штучними екосистемами; розвивати вміння логічно мислити та знаходити закономірності взаємозв’язків живих організмів в їх угрупованнях та екосистемах; на прикладі взаємодії живих організмів між собою та з навколишнім середовищем виховувати розуміння єдності всіх біологічних процесів і важливості цих процесів для існування життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стабільність екосистем та причини їх порушення

Номер слайду 2

„Природа – такий же унікум, як картина Рафаеля. Знищити її легко, відновити неможливо” Бородін.

Номер слайду 3

Становлення певної екосистеми – це складний і тривалий процес, під час якого живі організми різних видів адаптуються до умов фізичного середовища життя, а також один до одного. Стабільність екосистем

Номер слайду 4

Цілісність екосистем забезпечують взаємодії популяцій організмів усередині угруповання між собою та фізичним середовищем, що створюють потоки енергії та колообіг речовин.

Номер слайду 5

Стійкість екосистем проявляється в їхній властивості протистояти несприятливим зовнішнім впливам без руйнування власної структури.

Номер слайду 6

Саморегуляція екосистем полягає в тому, що кількісні та якісні показники їхньої біопродуктивності, густоти видових популяцій, швидкості колообігу речовин та потоків енергії коливаються навколо певних оптимальних значень.

Номер слайду 7

Будь-яка екосистема може нормально функціонувати лише за більш-менш стабільних умов довкілля, що потрібно для здійснення колообігу речовин. Як екологічні фактори впливають на зміни в екосистемах?

Номер слайду 8

Циклічні зміни є наслідком пристосувань екосистем до періодичних змін навколишнього середовища. Поступальні зміни відбуваються в разі відновлення зруйнованих екосистем або необоротних змін у певному напрямі кліматичних умов.

Номер слайду 9

Стійкість – невіддільна властивість екосистем Поступове перетворення озера на болото, а болота – на ліс Сукце́сія— послідовна необоротна й закономірна зміна одного біоценозу іншим.

Номер слайду 10

Кон

Номер слайду 11

Закон Оптимума

Номер слайду 12

«Бочка Лібіха» Закон мінімуму Лібіха (обмеженого фактора), встановлений Ю. Лібіхом (1840): за цим законом, від речовини, концентрація якої є мінімальною, залежить ріст рослин, величина і сталість їх урожаю.

Номер слайду 13

Домашнє завдання 1.§ 53 – 54 вивчити поняття 2.Дайте відповіді на запитання 1. Чому незначні впливи на екосистему не призводять до її руйнації? 2. Які типи взаємодії існують між організмами в екосистемах? 3. Що таке паразитизм? 4. Порівняйте між собою агроценоз і природний біоценоз на конкретних прикладах. 5*. На конкретному прикладі поясніть, як дія антропогенного фактора може порушити рівновагу в екосистемі. 6*. На конкретному прикладі поясніть, чому людина повинна постійно регулювати процеси в штучній екосистемі.

ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
12075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку