Презентація " Стабільність екосистем та причини її порушення"

Про матеріал
Презентація " Стабільність екосистем та причини її порушення" містить розминку за допомогою якої вчитель зможе провести актуалізацію опорних знань та вірш "Ліс" Л. Костенко для - мотивації навчальної діяльності й на закріплення вивченого матеріалу вправу "Аукціон думок".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стабільність екосистем та причини її порушення. Тема уроку:

Номер слайду 2

1. Продуценти2. Хижаки3. Редуценти4. Гетеротрофи5. Абіотичної6. Екосистема РОЗМИНКА1. Органічні речовини з неорганічних утворюють…2. Живими організмами живляться…3. Рештки живих організмів руйнують…4. Готовими органічними речовинами живляться…5. Неорганічні та органічні речовини належать до частини екосистеми…6. Сукупність взаємопов'язаних живих організмів…

Номер слайду 3

Ліна Костенко « Ліс»Вовтузяться в ґрунті гриби. Цвітуть черемухи млосно. Дубів золоті герби горять під коронами сосен. Біліють храми беріз. То мудра і древня держава — вкарбований профілем ліс в черленого сонця кружала. Тут кожен сам собі пан, . живе по своєму закону. І сонце — найвищий Коран.І крона — найкраща корона. Століття — лише на розгін. Звір'я — від мурашки до лева. У сосен державний гімн: «Ненавиджу дрова з древа!» І тільки при людях, мабуть, дерева тремтять від жаху, бо кращих із них поведуть ні за що ні про що на плаху. Каліками — тими погребують. Найкращих зрубають, повалять... Задзвонять над ними погребно білі дзвони конвалій. І гірко в нічній глушині запалять люльки серед моху старі бородаті пні —підданці царя Гороха.

Номер слайду 4

Стійкість екосистем- це їхня здатність протистояти зовнішнім впливам

Номер слайду 5

Властивості екосистем: Цілісність;Стійкість;Саморегуляція екосистем;Самоорганізація.

Номер слайду 6

Екологічно агресивні види Ротан Борщівник

Номер слайду 7

Первинні сукцесії

Номер слайду 8

Вторинні сукцесії Відновлення лісу на ділянці Рудий ліс (за матеріалами Чо. НЦМД 1999 рік)

Номер слайду 9

Закономірності сукцесій:- Процес сукцесії необоротний;- Під час сукцесії збільшується видове різноманіття організмів, розгалужуються трофічні зв’язки;- На перших етапах сукцесій переважають еврибіонти;- Процес сукцесій триває доки екосистема не досягне значного різноманіття;- Під час сукцесій поступово уповільнюються темпи приросту біомаси;- Кожна сукцесія закінчується періодом стабільності (клімаксом).

Номер слайду 10

Сталі ( клімаксні) екосистеми Заплава рівнинної річки Дубовий праліс

Номер слайду 11

Найбільш продуктивні екосистеми. Тропічний ліс. Коралові рифи

Номер слайду 12

Біологічне різноманіття -це різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає у себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманітність екосистем

Номер слайду 13

Розгляньте рисунки, що ілюструють часові зміни в екосистемах. Розташуйте етапи сукцесій у правильній послідовності. Визначте тип кожної сукцесії. А. Хвойний ліс. Б. Однорічні трави. В. Лишайники і суходільні водоростіГ. Скельна порода. Д. Чагарники. Е. Мішаний лісЄ. Багаторічні трави. А. Хвойний ліс. Б. Березовий ліс. В. Згарище у хвойному лісіГ. Трав'янисті форми. Д. Мішаний ліс. Е. Чагарники. Послідовність етапів. Тип сукцесій. Як пояснити, що у кінцевому стані обидві екосистеми подібні? Як називають таку екосистему у кінцевому стійкому стані?

Номер слайду 14

« Аукціон думок»Еврибіонти Вторинні сукцесіїТропічний ліс Акваріум

Номер слайду 15

Домашнє завдання:1. Опрацювати параграф 54 підручника (Біологія для 9-го класу загальноосвітніх навчальних закладів /Р. В. Шаламов, Г. А. Носов, О. А. Литовченко,М. С. Каліберда.2. Виконати завдання 13, 14 рубрики «Дізнайся самостійно та розкажи іншим»

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
5328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку