Презентація " Стариган з крилами" Маркеса

Про матеріал
ПРезентація буде корисною при вивченнітвору. Г. Маркеса " Стариган з крилами" в 11 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символічний зміст образу янгола. Ідея прагнення до внутрішнього вдосконалення, морального відродження, повернення до вічних цінностей.

Номер слайду 2

Епіграф. У всесвіті повно казкових речей, які терпляче чекають, коли ми звернемо на них увагу.Іден Філлпотс

Номер слайду 3

Пригадайте!1. Як відбувалося становлення Ґабріеля Ґарсіа Маркеса як письменника? 2. Який стильовий напрям притаманний творам письменника? Які його особливості?3. За що письменник отримав Нобелівську премію?

Номер слайду 4

Одного дня у рибальському селищі стається диво. Там з’явився ангел.

Номер слайду 5

За біблійними легендами, ангели являються людям прекрасними юнаками з чудовими, як у лебедів, білими крилами. Це зразки досконалості, добрі охоронці людської душі. Недаремно говорять "ангельський вид", "ангельський голосочок", "не людина, а ангел".

Номер слайду 6

У новелі Ґабріеля Ґарсіа Маркеса "Стариган з крилами" ідеться про ангела — старенького діда, що впав обличчям у грязюку, борсається там, але не може підвестися, бо йому заважають великі крила.

Номер слайду 7

Як сучасна людина реагуватиме на диво? Безперечно, саме так, як це робили люди, які побачили цього старигана з крилами: хтось бачить лише видовище, таке саме, як жінка, яка перетворилася на павука, хтось не вірить своїм очам, хоча ніби й не дивується і шукає відповідних пояснень, а в цілому диво виявляється чимось зайвим у буденному житті. Хіба це не реальність нашої сучасності? Може, варто замислитись, скільки важливого для душі ми втрачаємо, навіть не помічаючи, що диво було поруч і що взагалі було диво.

Номер слайду 8

 Коли й за яких обставин у селищі з’явився стариган? Чому священик не погоджується із селянами, що це ангел? Які аргументи він наводить?До людей прийшло диво. Щоправда, воно було невдало запаковане…

Номер слайду 9

Висновки…Дія в оповіданні Ґ. Ґарсії Маркеса «Стариган із крилами» відбувається на узбережжі латинської Америки, але ані точних координат, ані назви селища у творі не зазначено. напевно, автор цим намагався сказати, що описане селище — це символічна модель усього людства, яке в гонитві за матеріальними благами втрачає високі духовні ідеали та моральні орієнтири. Справжнє диво для мешканців селища було лише розвагою. Воно не змінило нікого, позаяк ніхто й не прагнув змін. Отже, сенс не в тому, що диво виявилося нібито несправжнім, а в тому, що мешканці самі не здатні були побачити справжнє диво та творити диво в собі.

Номер слайду 10

Що спричинило хворобу ангела? Які епізоди у творі є фантастичними? Чому вони наявні в оповіданні? Що є розв’язкою оповідання?

Номер слайду 11

Стариган із крилами – це образ якогось дива (або дивака), що опиняється в людському світі (з його цінностями), і має бути тим світом поцінований. Те диво, яким був стариган з крилами, жодною мірою не відповідало узвичаєним стереотипам.

Номер слайду 12

Система образів твору 1) Охарактеризувати образи Пелайо, Елісенди. 2) Дати характеристику образу сусідки, священику.3) Охарактеризуйте дитя. Чому хлопчик, зображений автором – хворий?4) Символом чого були явища природи?

Номер слайду 13

Через що ангел відлетів геть?- Чому не зробив цього раніше?- Для чого він прилітав і чи потрібен він людям?

Номер слайду 14

Підсумки."Янгол був єдиним, хто не брав участі в подіях, яким був причиною" — пише Маркес. Якщо мотивації усіх людей, які бачили янгола, зрозумілі, то саме його бездіяльність може здатися дивною. Але у цьому ховається головний філософсько-етичний сенс оповідання, що стає зрозумілим, якщо спробувати знайти пояснення цій бездіяльності. Люди навколо янгола настільки поринули у буденність, що навіть не заслуговують на покарання (про нагороду взагалі не йдеться). Не лише посланця вищих сил, а навіть живу істоту, рівну собі, не бачать вони в янголі, але роблять це швидше через душевну обмеженість, ніж від злої волі, якої теж нема.

pptx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
10 березня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку