Презентація"Стародавній Рим"

Про матеріал
Презентація до уроку з історії "Природно-географічні умови Апеннінського півострова. Виникнення міста Рима". Підійде для дистанційного проведення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природно-географічні умови Апеннінського півострова. Виникнення міста Рима.

Номер слайду 2

Вправа «Цікава математика»

Номер слайду 3

Апеннінський півострів, Середземне море, Італія, Рим, "країна телят”, міф, Капітолійська вовчиця, Альпи, дощі, сніг-рідко, залізо, мідь, глина, апельсини, гранати.

Номер слайду 4

Природно-кліматичні умови Апеннінського півострова. Італія розташована на Апеннінському півострові — довгій вузькій смузі суходолу, що заходить далеко в море.

Номер слайду 5

Тут виникла Римська держава, яка як і Греція відноситься до Античного світу. На захід від Балкан лежить схожий на чобіток Апеннінський півострів, назва якого походить від невисоких Апеннінських гір, що простяглися уздовж півострова. Саме на ньому розташована Італія. 

Номер слайду 6

Гірські рівнини східної та центральної частини Італії вкриті густими лісами й мають чудові пасовища,тому населення здавна тут займалося скотарством. Це заняття й дало назву півострову Італія, що означає «країна телят».

Номер слайду 7

Північним  кордоном  Італії  - є важкопрохідні  г. Альпи. Клімат тут переважно м'який і теплий - середземноморський. Високі гори захищають півострів від північних вітрів, дощів випадає більше ніж у Греції, сніг-рідко. Апеннінські гори — єдині на півострові. Вони не такі круті й високі, як Балканські. Тут ще й досі є діючі вулкани. На півострові є як родючі чорноземи так і вулканічний грунт. Землі прибережжя і гірських долин родючі Біля  узбережжя  Апеннінського півострова  майже  немає островів. В Італії набагато менше,  ніж  у  Греції,  бухт, зручних  для причалювання.  

Номер слайду 8

Недалеко від півострова лежить багато островів, історично пов'язаних із півостровом і кліматично подібних до нього; найбільші й найвідоміші серед них — Корсика, Сардинія, Сицилія.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Середня частина півострова. Дельта Тибру. Не багата Італія на корисні копалини. У середній частині півострова є поклади заліза, міді, олова та срібла, а у дельті Тибру – видобували сіль.

Номер слайду 11

Найбільша річка Італії -  По. На захід і схід з гір збігали   Рубікон,  Арно,  Тибр.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Виходячи з природно-кліматичних особливостей, Італію поділяють на три частини: північну, середню і південну.

Номер слайду 16

Населення Італії в найдавніші часи складалося з різних племен — кельтів (галлів), італіків, латинів, самнітів. Найчисленнішим був народ етрусків. Етруски займалися землеробством. Була розвинена торгівля: кораблі етрусків з'являлися в Карфагені, Фінікії, Греції. У I тис. до н. е. Апеннінський півострів населяли різні народи.  На півночі Італії  тривалий  час  панували  етруски.  На  півдні  країни проживало чимало грецьких  колоністів.  Але найчисленнішими  були племена італіків. Одне  з них  складали  латини,  що  жили  на заході Італії  —  у  долині  річки Тибр.

Номер слайду 17

У  VIII ст. до н.е. на семи пагорбах біля річки Тибр виникло місто Рим. Головне місто Італії - це Рим. На берегах річки Тибр, в її нижній течії жило плем’я латинів. Згодом, вони і заснували тут місто Рим, одне з найдавніших міст на землі. Його називають “вічним містом”.

Номер слайду 18

За однією з легенд про заснування Рима, новонародженихсинів-близнюків бога Марса та нащадків троянців жорстокий цар наказав кинути в річку Тибр.

Номер слайду 19

Дата  заснування Рима —753 р. до н.е. Від цієї дати римляни вели своє літочислення. Але немовлят знайшла й вигодувала своїм молоком вовчиця. Пізніше малюків підібрав пастух і виховав як своїх дітей,давши їм імена Ромул і Рем. Коли брати виросли, вони вирішили заснувати нове місто там, де їх було знайдено. Але посварилися, і Ромул убив Рема, а потім заснував місто, яке назвав Римом (латинською — «Рома»). Легенда оповідає, що це було в 753 р. до н. е.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Очеретяна Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Parfenyuk Hanna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Стешенко Валентина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Крехелєв Володимир Гаррійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
4936
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку