Презентація "Статево-віковий склад населення світу й України. Тривалість життя населення"

Про матеріал
Допоміжний матеріал для проведення уроку географії у 8 класі з теми: "Статево-віковий склад населення світу й України. Тривалість життя населення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Географічний диктант. Переселення людей з однієї території на іншу зі зміною місця проживання назавжди або на більш-менш тривалий час …Виїзд людей за межі країни свого проживання …Різниця між показником імміграції і показником еміграції називається …Розселення людей за межами своєї Батьківщини …Повернення до країни попереднього проживання …міграціяеміграція. Сальдо міграціїдіаспорарепатріація

Номер слайду 3

Статево-віковий склад населення світу й України. Тривалість життя населення. Практична робота. Аналіз статево-вікових пірамід України та окремих країн світу.

Номер слайду 4

Віковий склад населення показує співвідношення (у відсотках) кількості осіб різних вікових груп. Віковий склад населення світу та деяких країн

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Прогресивний тип. Прогресивний тип — відповідає населенню зі швидкою зміною поколінь через високу народжуваність та смертність, а також з інтенсивним зростанням чисельності населення. Йому притаманне таке співвідношення поколінь: діти — 40 %, літні — 10 %. Отже, переважає частка дітей над літніми людьми.

Номер слайду 7

Стаціонарний тип. Стаціонарний тип — відповідає населенню, в якому врівноважуються частки дітей та літніх людей, через поступове скорочення смертності та збільшення тривалості життя, а саме: діти — 27 %, дорослі — 50 %, літні — 23 %.

Номер слайду 8

Регресивний тип. Регресивний тип — відповідає населенню з повільною зміною поколінь, в якому частка літніх людей дещо більша, ніж частка дітей, через скорочення народжуваності і подовження тривалості життя. За цього типу створюються умови скорочення і навіть част­кового виродження населення, адже вико-нується таке співвідношення: діти — 20 %, дорослі — 50 %, літні - 30 %.

Номер слайду 9

Аналітичний практикум «Віковий склад населення»1. Від чого залежить віковий склад населення?2. Проаналізуйте діаграми. Яка країна до якого типу вікової структури належить?3. Які демографічні процеси характерні для цих країн?

Номер слайду 10

Процес «старіння» населення. За оцінкою спеціалістів ООН, населення країни вважається старим, якщо частка людей віком понад 65 років перевищує 12 %.

Номер слайду 11

«Старіння» населення в УкраїніЧастка людей пенсійного віку у %

Номер слайду 12

Бесіда «Тривалість життя»Чому тривалість життя за часів індустріалізації зросла від 30-35 років до 71 середня по світу?Від чого залежить тривалість життя в різних країнах світу?Чому тривалість життя чоловіків нижча ніж у жінок?

Номер слайду 13

ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ ЛЮДЕЙрозраховують як число років, що їх має прожити кожна людина при сучасному рівні смертності. У 2015 р. вона становила 71 рік.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Статевий склад – це співвідношення (у відсотках) кількості чоловіків і жінок, які проживають на певній території. Формується під впливом процесів народжуваності, смертності, міграцій і війн. Демографічні закономірності: на кожних 105 хлопчиків народжується 100 дівчатоку світі існує рівновага між чоловічим і жіночим населенням з незначним переважанням чоловіків. Жінки. Переважають в більшості країн світу, особливо в Європі та Америці. Чоловіки становлять більшість у країнах Азії, Африки й Океанії, найбільше їх – у Китаї та Індії.

Номер слайду 16

Населення України за статтю

Номер слайду 17

СТАТЕВО-ВІКОВІ ПІРАМІДИхарактеризують співвідношення між різними віковими групами чоловічого і жіночого населення світу, країн чи їх регіонів У країнах з високими показниками народжуваності форма піраміди правильна: широка основа і поступове плавне звуження до вершини. Для країн, в яких відбувається старіння населення, піраміда набуває форми дзвона. Статево – вікові піраміди населення країн, складені з п’ятирічним інтервалам

Номер слайду 18

Аналітичний практикум «Статево-вікові піраміди»- Що відображає статево-вікова піраміда?- Які показники відкладають по горизонталі?- Які по вертикалі?- Проаналізуйте дану піраміду

Номер слайду 19

Що означають заглибини на статево-віковій піраміді України?Які події вплинули на зниження кількості населення в ці 4 періоди? Які причини останнього звуження піраміди?

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Виконання практичної роботи

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чикалов Віктор
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 березня 2022
Переглядів
2187
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку