Презентація "Статистичне спостереження"

Про матеріал
Презентація з предмету "Основи статистики" з професії "Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ПЛАН 1. Суть і форми статистичного спостереження. 2. План статистичного спостереження . 3. Види і способи спостереження. 4. Помилки спостереження і контроль вірогідності даних.

Номер слайду 3

Статистичне спостереження - це спланований, систематичний і науково організований збір масових даних про різноманітні суспільно-економічні явища і процеси.

Номер слайду 4

У статистичній практиці застосовують дві організаційні форми спостереження - звітність і спеціально організовані статистичні спостереження.

Номер слайду 5

Звітністю передбачається система твердо регламентованих показників, які характеризують діяльність підприємств, установ та організацій.

Номер слайду 6

· Т и п о в а звітність має єдину форму і зміст для всіх підприємств окремої галузі або всього народного господарства. · С п е ц і а л і з о в а н а звітність властива тим підприємствам чи окремим виробництвам, що мають свої специфічні особливості.

Номер слайду 7

За періодичністю подання звітність буває : · тижнева, · двотижнева, · місячна, · квартальна, · річна;

Номер слайду 8

 За способом подання: ·        Термінова(телеграфна)  ·        поштова.        За порядком проходження: ·        централізована ·        децентралізована.

Номер слайду 9

Спеціально організовані статистичні спостереження охоплюють ті сторони суспільного життя, які не відобразились у звітності. До них належать переписи, одноразові обліки, опитування, вибіркові, монографічні та інші обстеження.

Номер слайду 10

1. Підготовка спостереження. 2. Реєстрація статистичних даних. 3. Формування бази даних.

Номер слайду 11

План статистичного спостереження – це сукупність програмно-методологічних та організаційних питань. Він охоплює широке коло питань методики та організації збору статистичної інформації, контролю її якості та вірогідності.

Номер слайду 12

За охватом одиниць сукупності спостереження поділяють на суцільне і несуцільне. При суцільному спостереженні обстеженню і реєстрації підлягають усі без винятку елементи сукупності. Несуцільні - при яких обліку підлягають не всі елементи сукупності. Види несуцільних спостережень: · спостереження основного масиву, · вибіркове, · монографічне · анкетне.

Номер слайду 13

За часом проведення статистичне спостереження поділяють на: · поточне · періодичне · одноразове.

Номер слайду 14

Б е з п о с е р е д н і й о б л і к ф а к т і в передбачає безпосередній огляд, перелік, вимірювання , зважування та ін. Д о к у м е н т а л ь н и й о б л і к ґрунтується на даних різноманітних документів перевиного обліку. О п и т у в а н н я р е с п о н д е н т і в - це таке спостереження, при якому відповіді на питання формуляра записують зі слів респондента.

Номер слайду 15

При е к с п е д и ц і йн о м у опитуванні спеціально підготовленні реєстратори заповнюють формуляри спостереження і одночасно перевіряють правдивість відповідей на питання. С а м о р е є с т р а ц і я - це опитування , при якому респонденти самі заповнюють статистичні формуляри. К о р е с п о н д е н т с ь к е опитування здійснюють спеціальні дописувачі, які заповнюють формуляри згідно з інструкцією і передають відомості статистичним органам. При а н к е т н о м у опитуванні анкети респондентам вручають особисто або висилають поштою.

Номер слайду 16

1. Вірогідність даних – їх відповідність реальному стану. 2. Повнота даних – як за обсягом так і по суті. 3. Своєчасність даних – інформація не може бути застарілою. 4. Доступність даних.

Номер слайду 17

Розбіжності між даними спостереження і дійсним значенням показників вважають помилками спостереження. Розрізняють помилки реєстрації і репрезентативності.

Номер слайду 18

Помилками р е є с т р а ц і ї називають ті, які виникли внаслідок неправильного встановлення фактів або неправильного їх запису. Вони допускаються випадково або систематично. В и п а д к о в і помилки виникають внаслідок дії випадкових причин і спричиняють спотворення даних в той чи інший бік. С и с т е м а т и ч н і помилки призводять до значних зміщень загальних підсумків статистичного спостереження, іноді вони виникають внаслідок не досить чіткого формулювання програми спостережень. Помилки р е п р е з е н т а т и в н о с т і виникають лише в несуцільному спостереженні тому, що відібрана і обстежена частина сукупності не повністю відтворює склад сукупності в цілому.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Щербина Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 квітня 2022
Переглядів
2726
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку