Презентація "Стефанія Вітрук"

Про матеріал

Воєнно-політична ситуація , котра склалася на території України в ході Другої світової війни змусила і мотивувала українських жінок стати в ряди ОУН-УПА разом з чоловіками.Краєзнавче дослідження , присвячене героїні УПА на Сколівщині в 40 -і роки ХХ століття - Стефанії Вітрук.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стефанія Вітрук (Мирославна”, “Орішна”) Підготувала вчитель історії Сколівської ЗОШ І-ІІІ ст. Небелюк І.М.

Номер слайду 2

Українська патріотка, підпільниця-героїня з Бойківщини;

Номер слайду 3

Народилася 14 лютого 1924р. у м. Сколе в сім”ї Романа та Марії Вітруків. 1942-1948- керівник жіночої чоти УЧХ. З 1942р. – член Юнацтва ОУН . У серпні 1944 була заарештована енкаведистам в с. Гірному, але вороги випустили її, аби за нею стежити й зловити інших повстанців, однак Стефанія на цей раз утекла з їхнього поля зору. У підпілля перейшла восени 1944р. Очолювала УЧХ Славського району. З осені 1946р. працювала в ООП. Відзначалася особливою відвагою.

Номер слайду 4

Після семирічки стала членом ОУН, проникала в гущу ворогів, виконуючи розвідувальні завдання українського підпілля, доглядала хворих і поранених повстанців, розмножувала на машинці підпільний часопис „До волі”, збірник повстанських пісень, науково-популярні матеріали, різні летючки, звіти тощо.

Номер слайду 5

Брутальна заборона історичного Акту 30 червня 1941р., арешти Провідника ОУН С. Бандери, голови Державного правління Я. Стецька остаточно викрили наміри німецьких расистів. Із бойових загонів ОУН на Волині формується УПА. Днем її створення стало 14 жовтня 1942р.

Номер слайду 6

Німецька влада не визнала незалежності України . ОУН пішла в підпілля і готувалась до нової боротьби. У м.Сколе створено український комітет, головою якого став Антін Щуревич, секретарем Стефанія Вітрук.

Номер слайду 7

Вони намагались захистити молодь від вивезення в Німеччину; Влаштовували на роботу; Організовували курси виховательок дитячих садків, ветеринарів, агрономів. Антін Щуревич Стефанія Вітрук

Номер слайду 8

Відомий повстанський командир Олекса Конопадський -„Островерх” у своїх спогадах твердить, що лише в останньому бою ця дівчина знищила 16 московських емдебистів. Героїчний бій Осередку Окружного Референта СБ Зіновія Ліщинського – „Сайгора” та його співробітників, між ними й „Мирославною”, оспіваний у народній пісні „В Синевідську Вишнім, у районі Сколе”.

Номер слайду 9

За словами п.Євгена Вітрука (брата Стефанії) вони хотіли одружитися, проте не встигли… Зиновій Ліщинський –«Сайгор» Стефанія Вітрук

Номер слайду 10

08 лютого 1948р. у нерівному бою з гебістами “Мирославна”пустила собі кулю в скроню поблизу с. Вернє Синьовидне; після знущального демонстрування полеглих у Корчині їх завезли в місто Сколе і повторили той же ганебний ритуал у районному центрі, а відтак наказали закопати всіх полеглих повстанців на Альтані.

Номер слайду 11

Вони померли заради нашого майбутнього... Невідомий Боївкар „Чорній” Зіновій Ліщинський –«Сайгор» Стефанія Вітрук – „Мирославна”, „Орішна”

Номер слайду 12

Пролито ріки крові, а численні могили , такі , як Альтана у м.Сколе , є свідченням жорстокості ворога та незламності повстанського духу.

Номер слайду 13

14 жовтня 2012р. Сколівській ЗОШ І-ІІІ ст. присвоєно ім”я героїні ОУН-УПА Стефанії Вітрук.

Номер слайду 14

Слава Героям!

ppt
Додано
6 грудня 2018
Переглядів
1165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку