Презентація STEM - проєкт "Годівничка"

Про матеріал
Наша планета під загрозою зникнення. І винні в цьому не природні катаклізми, а саме людство. Доки люди не почнуть постійно дбати про її природу на Землі, не навчаться зберігати і розумно використовувати скарби, нічого не зміниться. Тому мета цього проекту – змалечку привчати дітей любити і цінувати рідну природу, платити їй своєю добротою, увагою, дбайливим поводженням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дубовецька філія НВК « Лозівська ЗОШ I – III ст. - ДНЗ»STEM – ПРОЄКТ“ГОДІВНИЧКА”. Керівник проекту: Лучкевич Лариса Степанівна,Вчитель початкових класів

Номер слайду 2

Актуальність Наша планета під загрозою зникнення. І винні в цьому не природні катаклізми, а саме людство. Доки люди не почнуть постійно дбати про її природу на Землі, не навчаться зберігати і розумно використовувати скарби, нічого не зміниться. Тому мета цього проекту – змалечку привчати дітей любити і цінувати рідну природу, платити їй своєю добротою, увагою, дбайливим поводженням. Мета:- ознайомитися з зимуючими птахами заходу України;- формувати пізнавальний досвід про життя птахів взимку, про заходи щодо охорони природи;- активізувати бажання допомагати птахам у несприятливу пору року: виготовити годівнички та підгодовувати пташок;- підвести до розуміння, що птахи – наші друзі, їх необхідно оберігати;- виховувати свідоме та раціональне пізнання навколишнього світу без завдання йому шкоди, навіть і ненавмисно;- виховувати любов до птахів, дбайливе ставлення до них. Об’єкт дослідження: зимуючі птахи.

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ ТВОРЧИМ ГРУПАМГрудень- зібрати та систематизувати інформацію про зимуючих птахів заходу України;- організувати роботу по збору кормів для птахів;- визначити об’єкти спостережень;- організувати роботу по виготовленню годівничок;- провести конкурс на кращу годівничку;- вести підгодівлю птахів;- організувати оформлення бюлетенів, екологічних листівок. 

Номер слайду 4

Січень- зібрати загадки про птахів;- провести конкурс «Я загадки відгадаю, птахів всіх пізнаю»;- складання народного «пташиного» календаря;- ознайомитися з пташиними іграми;- організувати проведення веселої пташиної перерви. 

Номер слайду 5

Лютий- зібрати вірші письменників про птахів;- провести конкурс поробок зимуючих птахів;- зібрати скоромовки, лічилки, задачі у віршах; - провести конкурс малюнків.

Номер слайду 6

Птахи - наші друзі дорогі. Знаю я, і знаєш ти: Птахів треба берегти! Які корма можна використовувати для птахів узимку:• насіння соняшника (несмажене) дуже люблять снігурі та синиці. Можна трохи розтовкти його пляшкою чи качалкою;• насіння коноплі - люблять усі зерноїдні птахи;• овес - їдять вівсянки та чубаті жайворонки;• просо, пшоно - найулюбленіша їжа для вівсянок, жайворонків, синиць та горобців;• насіння кавунів - корм для синичок та повзиків;• насіння дині - всі птахи полюбляють;• крихти сухого білого хліба (чорний не можна ні в якому разі) - корм для багатьох птахів;• сире несолоне сало, сирі чи варені кістки - улюблені ласощі синиць;• ягоди горобини і бузини - улюблені ласощі дроздів;• насіння ясеня - ласощі для снігурів;• насіння бур'янів (лобода, кропива, кінський щавель) - корм для всіх зерноїдних птахів.

Номер слайду 7

«З ДЖЕРЕЛ НАРОДНОЇ МУДРОСТІ» Горобці ховаються - чекай морозу. Кури обскубуються - до дощу, або морозу. Півні заспівали рано вранці в морози – буде відлига. Курка стоїть на одній нозі - до морозів. Навесні прилетів жайворонок – до стійкого тепла. Граки, що зимували в Україні, рано відлетіли на північ - буде дружна весна, рано зійдуть весняні води. Соловей всю ніч співає – перед погожим днем. Влітку ластівки та стрижі літають високо - буде гарна погода, низько - буде дощ. Горобці купаються у піску – буде дощ. Голуб туркає - на гарну погоду.                                                 Приказки. Ластівка день починає, а соловей його кінчає. Весела, як весняний жайворонок. Сова – кума, горобець - зятьок. 

Номер слайду 8

Загадки про птахів «Пташиний вернісаж»Поспіши, дитино мила, Глянь на світ - навкруг: Все зима снігом покрила :І поля, і луг. Ні зігрітись у промінні, Ні знайти зерна. Ось лежить там на камінні Пташка нежива. А тут друга прилетіла, Жалібно квилить: - Поможи, дитино мила, Зиму пережить. Обережно, о ,дитятко, Стіл щодня змети – І ці крихти в годівничку Пташці принеси.

Номер слайду 9

ЗИМУЮЧІ ПТАХИДуже дивний листоноша : Чи не маг , не чарівник він. Доставить листи і газети ,Несе посилку на край світу ,Зберігати вміє всі секрети .( Сова)На колір – сірувата,На вдачу – хитрувата.«Кар-р-р», - гукає,Курчат лякає.(Ворона)Чик - чирик ! До зернятка стриб !Клюй , не ніяковій! Хто це? (горобець)Хоч я не молоток -По дереву стукаю : У ньому кожен куточок. Обстежити хочу. ( Дятел )Пір’я – вбраннячко розкішне: Золоте, барвисте, пишне. Ходить гордо, наче пан,Дивний красень, птах - …(Фазан)Жовтогруді щебетушки,Мають чорні капелюшки,Сірі лапки, білі щічки,Називаються …(Синички)Непосидюща, строката , довгохвоста , балакуча . ( Сорока )Вони бувають сизі, білі, Воркують, в парку проживають. Вважають їх птахами миру, На щастя в небо випускають.  (Голуби)

Номер слайду 10

Інформація про зимуючих птахів заходу України

Номер слайду 11

Cиниця блакитна (Parus coeruleus)Зимова підгодівля птахів має корисні наслідки для людини. Наприклад, вона дозволяє відвернути увагу птахів від видзьобування бруньок на плодових деревах. Але найголовніше -служить для приваблення пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками. Лиш те, що така допомога дає можливість багатьом птахам вижити, свідчить на її користь. Підгодівлю птахів проводять у період, коли їм складно знайти звичний корм, головним чином у снігову пору і аж до появи першої зелені. Cиниця блакитна

Номер слайду 12

Дятлів можна підгодувати взимку горіхами, які викладайте прямо на сніг. Синиці й дятли особливо люблять ласувати свіжим (несолоним) салом. Взимку вухаті сови нерідко збираються в зграї і тримаються в одному місці довгий час. Зазвичай це густі ялини, але іноді і крони інших дерев. Полюють вночі. При виявленні місць днювання сов слід бути обережним, щоб не злякати птахів і не привернути до них увагу ворон, перед якими вони уразливі.

Номер слайду 13

Куріпки Perdix perdix. Фазани. Залітають не щороку. Харчуються фруктами, які залишилися на деревах, ягодами, в тому числі омелою. Тримаються зграями, часто великими. Легко впізнаються по голосу.

Номер слайду 14

Снігур Снігу́р — птах ряду горобцеподібних, родини в'юркових. Довжина тіла 15 — 19 см, вага 324 — 346 г. В Україні — звичайний осілий птах Карпат і зимуючий усієї території. Взимку живиться ягодами, бруньками і насінням деревних порід. Забарвлення самця до першої зимової линьки темно-коричневе з чорним хвостом і крилами. Забарвлення самки — голубувато-сіра зверху, з чорною шапочкою, крилами та хвостом, білим надхвістям та смугою на крилі. Особливість цього птаха — рожево-червона гордо випнута грудка, за якою снігура впізнають майже всі люди. Усю осінь і зиму снігурі тримаються зграйками. Птахи дуже рідко б'ються, але часто погрожують один одному широко розкритим дзьобом та злим шипінням. Ближче до весни починаються наполегливі залицяння самців. Снігурі розташовують свої гнізда на густих горизонтальних гілках, частіше подалі від стовбура на висоті від 2 до 5 метрів. Гнізда птахи будують із щільно переплетених тонких ялинових гілок та іншого сухого гілля та вистеляється рослинним матеріалом з невеликою кількістю шерсті та пір'я. Гнізда класичні, чашоподібні. Зазвичай кладка становить 4-6 яєць світло-блакитного відтінку з рисками, плямами та крапками темних кольорів. Яйця висиджує тільки самка упродовж 13-15 днів, а пташенят годують рослинною їжею, і тільки іноді, комахами. За сприятливих умов пара за сезон вигодовує 2 виводки. Покинувши гніздо, молоді птахи утворюють пари, при чому не рідко одностатеві, та засвоюють поведінкові навички. Снігурі тримаються парами навіть взимку, коли холод і брак їжі примушує їх збиватися в зграйки.

Номер слайду 15

Горобець хатній Це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини (звідси її видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням. Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г. Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою. Самець відрізняється від самки наявністю великої чорної плями, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину грудей, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхом голови. У самки голова й горло сірі, а над оком є бліда сіро-жовта смуга. Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят. У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходи різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, ягоди вишні, смородина, виноград в садах, навесні пуп'янки квітів. За відсутності поблизу полів вилітає харчуватися на луги, узлісся і в степи, де збирає насіння дикорослих трав і комах.

Номер слайду 16

"ЗІ СКАРБНИЧКИ НАРОДНОЇ СПАДЩИНИ".1. Давно це було, коли на українську землю нападали орди кочівників. Налетять, підпалять хату, виженуть худобу, жінок і дітей заберуть у полон, а малюків кидали напризволяще на згарищах. Це побачили птахи і стукотом дзьобів почали кликати козаків на допомогу. Але далеко були козаки, не почули. І тоді птахи, підхопивши на крила потерпілих малюків, піднялися високо-високо над землею. Почули своїх дітей козаки, кинулися наздоганяти ворогів. А птахи кружляли над ними, вказуючи дорогу. Наздогнали козаки завойовників і знищили їх. Відтоді цим птахам на Україні завжди раді. Запитання: Які птахи врятували дітей? (лелеки)

Номер слайду 17

"ЗІ СКАРБНИЧКИ НАРОДНОЇ СПАДЩИНИ".2. Жила на околиці села бідна вдова, і було в неї два сини, сильні та красиві. Але прийшла біда – татарська навала. І забрала вдовиних синів у полон. А коли на село впала ніч, вийшла з хати вдова, заридала, заплакала, та й пішла шукати своїх синів. Удень ховалася по темних місцях, остерігаючись чужинців, а ночами йшла за синочками. Сили залишали її, вона падала, але знову вставала і йшла за синами. Небо, побачивши цю тугу сивої жінки-матері, перетворило її на птаха. І дотепер він ночами літає безшумно, кричить і просить обізватися своїх дітей і не заспокоюється, поки не знайде. Запитання: На якого птаха перетворилася жінка-матір? (на сову).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

«Юні математики»Завдання для 1-го класу1. Скільки пташок біля годівнички? Скільки всього буде пташок біля годівнички, якщо до них прилетять 5 пташок. 2. Біля годівнички було 5 птахів. Один горобець відлетів. Скільки горобців залишилося?

Номер слайду 20

Завдання для 2-го класу1. Шишкарі виводять пташенят узимку. Мати-шишкариха сидить на яйцях 13 днів, та ще 5 днів обігріває вилуплених пташенят. Скільки всього днів вона не сходить з гнізда?2. Ворона може прожити 49 років, а зозуля на 22 роки менше, ніж ворона. Скільки років живе зозуля?Завдання для 3-го класу1. Сова за день знищує 3 миші. Скільки мишей вона знищить за 10 днів?2. До 6 годівничок прилетіло по 2 пташки, а до однієї 4 пташки. Скільки всього пташок прилетіло до годівничок? Завдання для 4-го класу1. За годину синиця приносить одному пташеняті 9 комах. Скільки комах з’їдає за годину 5 пташенят?2. Синиця з'їдає за добу стільки комах, скіль­ки важить сама. За місяць (30 днів) вона знищує 600 г комах. Яка маса синиці?

Номер слайду 21

КОНКУРС ФОТОРОБІТ, МАЛЮНКІВ,ПОРОБОК«ЗИМУЮЧІ ПТАХИ»

Номер слайду 22

ПРОВЕДЕНО АКЦІЮ “Нагодуємо птахів взимку”

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Учні 3 – 4 класів займалися виготовленням годівниць на уроках трудового навчання.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Годівничка і птахи з LEGO

Номер слайду 28

ПІДСУМКИ STEM – проекту В проєкті взяли участь учні 1-4 класів. Було виготовлено і розвішано 12 годівниць. Заготовлено корм для птахів: зерно, ячмінь,кукурудза, насіння соняшників, залишки білого хліба, сало але несолене, тощо. Учні слідкували за годівничками, підсипали корм. Вели спостереження,які птахи завітали до “пташиної харчевні. Зима була сніжна, тому до годівниць прилітали горобці, сороки, ворони, синиці, рідше сойки та дятли. Учні 2 - 4 класів зібрали матеріал про птахів, які зимують на території шкільного двору і в наших краях.

Номер слайду 29

pptx
Додано
2 лютого 2021
Переглядів
3959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку