Презентація "Стерилізація. Накривання стерильного стола"

Про матеріал
Проблема профілактики і лікування гнійних запальних процесів у сучасних умовах є надзвичайно актуальною. Для їх профілактики проводять комплекс санітарно-профілактичних заходів, які спрямовані на запобігання збудників інфекції в рані. Їх знищення і переривання шляхів передачі. Тут особливе значення мають асептика і антисептика. Одним із способів реалізації асептики є стерилізація, за допомогою якої знищуються всі вегетативні і спорові форми патогенних і непатогенних мікроорганізмів. Саме завдяки якісній стерилізації у ЛПЗ знижується ризик ВЛІ та інших інфекцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стерилізація. Накривання стерильного стола.

Номер слайду 2

Проблема профілактики і лікування гнійних запальних процесів у сучасних умовах є надзвичайно актуальною. Для їх профілактики проводять комплекс санітарно-профілактичних заходів, які спрямовані на запобігання збудників інфекції в рані. Їх знищення і переривання шляхів передачі. Тут особливе значення мають асептика і антисептика. Одним із способів реалізації асептики є стерилізація, за допомогою якої знищуються всі вегетативні і спорові форми патогенних і непатогенних мікроорганізмів. Саме завдяки якісній стерилізації у ЛПЗ знижується ризик ВЛІ та інших інфекцій.

Номер слайду 3

План. Значення стерилізаціїМетоди стерилізаціїКласифікація методів стерилізаціїРежими стерилізаціїМетоди контролю якості за стерилізацією. Види укладки матеріалу в бікс. Правила підготовки процедурного кабінету до роботи. Правила накривання стерильного стола. Поняття асептики і антисептики. Сучасні засоби для стерилізаціїЯкісна стерилізація як запорука профілактики ВЛІ

Номер слайду 4

Міждисциплінарна інтеграція

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Терміни та поняття. Деконтамінація- процес видалення або знищення мікроорганізмів, включає в себе очищення, дезінфекцію, стерилізацію. Детергенти- мийні засоби. Очищення – процес видалення з поверхні об’єкта сторонніх тіл (органічних залишків, виділень, мікроорганізмів). Передстерилізаційне очищення -видалення з виробів медичного призначення білкових, жирових, лікарських, механічних забруднень, у тому числі невидимих (крові, слизу), дезінфекційних засобів, детергентів, що забезпечує ефективність наступної стерилізації й безпечне використання простерилізованих виробів.

Номер слайду 9

Стерилізація- процес знищення всіх мікроорганізмів, включаючи спори. Експозиція-проміжок часу для досягнення дезінфекції (стерилізації). Асептика- комплекс заходів, спрямованих на попередження інфікування при хірургічних операціях або лікувально-діагностичних маніпуляціях. Антисептика- комплекс лікувально-профілактичних заходів, спрямований на знищення мікробів у рані, іншому патологічному утворенні або в організмі в цілому.

Номер слайду 10

Стерилізація – це знищення патогенних мікроорганізмів та їх спор. Стерилізації повинні піддаватися всі предмети чи окремі види діагностичної апаратури, які стикаються з кров`ю або інфекційними препаратами, з пошкодженими слизовими оболонками.

Номер слайду 11

Методи стерилізаціїПаровий метод стерилізації проводиться в біксах в автоклавах , де діє насичена пара під тиском. Має 2 режими: •щадний (1.1 атм., 110-120°, 45 хв)- для виробів з гуми, латексу •жорсткий(2 атм., 132°, 20 хв)- для виробів з металу, скла, текстильних матеріалів

Номер слайду 12

2. Повітряний метод – стерилізація сухим повітрям в сухожарових шафах Для виробів зі скла, силіконової гуми. Режими: •при Т 180° - 60 хвилин •при Т 160°- 150 хвилинІндикатор стерильності - тіосечовинний індикатор стерильності. Останній являє собою паперову стрічку білого а, альбуцид або стрікольору. Під дією температури 180 ° С протягом години вона стає коричневою.

Номер слайду 13

3. Хімічний або холодний метод Для виробів з гуми, скла, корозійно- стійких матеріалів, колючих та ріжучих інструментів Застосовують: • 6%-й перекис водню а) при 18° на 360 хв б)при 50° на 180 хв•1%-й розчин дезоксону (18°- 45 хв)•96%-й етиловий спирт. Вироби занурюють в емальований посуд з засобом, витримують час, промивають ізотонічним розчином (0,9% Na. Cl), стерильною водою.

Номер слайду 14

4. Стерилізація кип’ятінням. Проводиться у дистильованій воді (45 хвилин з моменту закипання) у спеціальних металевих кип'ятильниках з решіткою для вкладання інструментів.

Номер слайду 15

5. Стерилізація іонізуючим опромінюванням Проводиться в заводських умовах за допомогою альфа- і бета променів. Це вироби одноразового використання (шприці, шпателя, гінекологічні дзеркала, рукавички, бинт, вата тощо).

Номер слайду 16

При стерилізації в медичній практиці найчастіше застосовуються два методи: А) Стерилізація сухим гарячим повітрям Б) Волога стерилізація гарячою парою При стерилізації гарячим повітрям збудники хвороб знищуються високою температурою (180 ° C). При стерилізації гарячим паром збудники хвороб розбухають і, таким чином, знищуються вже при більш низьких температурах, ніж при стерилізації гарячим повітрям, а саме, вже при 120 ° C. Таким чином, найважливішим параметром стерилізації, є температурний параметр, тиск пари, а також час впливу.

Номер слайду 17

Стерилізація гарячим повітрям Переваги :• Низька собівартість обладнання Недоліки :• Довгий повний цикл •Небезпека пошкодження інструментів високими температурами •Обмежена можливість застосування, оскільки неможлива стерилізація тканин і пластмас •Небезпека довантаження при відкриванні під час процесу • Тільки один контрольний параметр - температура • Високі енерговитрати

Номер слайду 18

Стерилізація парою (Автоклави) Переваги :•Короткий повний цикл •Можлива стерилізація термонестійких виробів і матеріалів за допомогою більш низької температури •Різні типи упаковки, проста і подвійна упаковка. Недоліки:•Більш висока собівартість обладнання. Стерилізація гарячою парою знаходить широке застосування в медичній галузі. Коротка тривалість повного виробничого циклу і невисокі температури дозволяють застосовувати гнучкий підхід у щоденній практиці. При консультації зі спеціалізованими продавцями техніки завжди можна знайти оптимальне рішення, що відповідає всім областям застосування автоклавів.

Номер слайду 19

Методи контролю за стерилізацією. Фізичний метод. В бікс кладуть пробірку з порошкоподібною сіркою, бензойною кислотою чи амідопірином, температура плавлення яких перевищує 110°С. Пробірку закривають ватою і кладуть в бікс між шарами матеріалу. Якщо речовина розплавилась в пробірці-стерилізація пройшла якісно.

Номер слайду 20

2. Хімічний метод. В бікс кладуть спеціально оброблену смужку фільтрувального паперу. Простим олівцем на ньому пишуть слово «стерильно», потім смужку паперу просочують розчином крохмалю і опускають у розчин Люголя. Після такої обробки смужка паперу стає інтенсивно- синьою і слово «стерильно» зникає. При температурі 115°С йод випаровується, папір знебарвлюється, внаслідок чого проявляється зазначений напис.

Номер слайду 21

3. Бактеріологічний метод Найбільш надійний, але недоліком є значна тривалість дослідження. З цією метою невеличкі шматочки матеріалу, який підлягає стерилізації, вкладають у 2-3 пробірки, закривають їх ватою і кладуть у бікс. Після стерилізації пробірки відправляють для дослідження в бактеріологічну лабораторію. Якщо через 2-3 дні не спостерігається росту бактерій, то матеріал вважають стерильним.

Номер слайду 22

Види укладки матеріалів у бікс. Видова укладка - укладають тільки один вид матеріалу. Універсальна укладка- укладають все, що буде необхідно для роботи протягом одного робочого дня. Цілеспрямована укладка- укладають все, що необхідно для виконання однієї операції.

Номер слайду 23

Правила підготовки процедурного кабінету до роботи. Здійснення прибирання з використанням дезрозчину. Кварцуванняя і провітрювання. Медична сестра здійснює гігієнічне миття рук, надягає стерильну маску, готує все необхідне для роботи. Перевіряє дату стерилізації перев’язувального матеріалу у стерилізаційній коробці , наявність відповідних лікарських засобів, стерильних простирадл, пелюшок, затискачів, пінцетів, ниркоподібних лотків. Накриває в асептичних умовах стерильний маніпуляційний стіл

Номер слайду 24

Правила накривання стерильного стола. Стерильний стіл накривають дотримуючись правил асептики та антисептики, згідно алгоритму.

Номер слайду 25

Асептика- комплекс заходів, спрямованих на запобігання проникненню мікробів у рану. В основу асептики покладене правило: все, що стикається з раною (руки медичного персоналу, інструменти, перев'язувальний і шовний матеріал, операційна білизна, повітря в операційній та перев'язочній), має бути стерильним.

Номер слайду 26

Антисептика являє собою комплекс заходів, які спрямовані на знищення мікробів у рані, патологічному вогнищі або в організмі в цілому.•Фізичний метод антисептики полягає в створенні в рані несприятливих умов для розвитку бактерій і всмоктування токсинів та продуктів розпаду тканин.• Механічна антисептика - ряд механічних прийомів, які спрямовані на якнайшвидше (в перші години) видалення з рани некротичних тканин, згустків крові, сторонніх тіл, а разом з ними і мікроорганізмів, що потрапили в рану. •Хімічний метод забезпечує знищення мікробів у рані задопомогою різних антисептичних засобів. •Біологічний метод спрямований на підвищення захисних сил організму і створення несприятливих умов для розвитку мікроорганізмів. (За допомогою антибіотиків, ферментів,, імунних сироваток).

Номер слайду 27

Сучасні засоби для стерилізації

Номер слайду 28

Якісна стерилізація – це запорука профілактики ВЛІ улікувально-профілактичних закладах

Номер слайду 29

Література. Основна. Н. М. Касевич «Практикум із сестринської справи», 2005р.,с.81-93 Н. М. Касевич «Загальний догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка»,2008 р.,с.с.59-69 Додаткова. Н. В. Пасєчко «Основи сестринської справи», 2002 р., с. с. 106 – 118 М. Г. Шевчук «Сестринська справа», 1992 р., с.60-77 Текст лекції

Номер слайду 30

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
3 лютого
Переглядів
302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку