Презентація " Стиль романтизм" ( до уроку Мистецтва №27 в 8 класі)

Про матеріал

Ознайомити учнів з історією виникнення та розвитку стилю романтизм; проявами стилю в архітектурі;сформувати в учнів розуміння специфіки даного стилю; розвивати мистецькі компетенції учнів під час висловлювання оціночних суджень.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стиль романтизм. Урок мистецтва №27 в 8 класіСавченко Т. Т.

Номер слайду 2

Романтизм — ідейний рух у літературі й мистецтві, що виник наприкінці 18 століття у Німеччині, Великій Британії та Франції. Згодом поширився в Російській імперії, Польщі й Австрії, а з середини 19 століття охопив інші країни Європи,Північної та Південної Америки. Характерними ознаками романтизму є відмова від суворої нормативності в художній творчості, заперечення раціоналізму, що панував у добу Просвітництва, акцент на почуттях та внутрішніх переживаннях людини; увага до особистості, її індивідуальних рис; неприйняття буденності й звеличення «життя духу», наявність провідних мотивів самостійності, світової скорботи (національної туги) та романтичного бунту, нескореності; історизм творів і захоплення фольклором. Філософську базу романтизму заклав німецький філософ Фрідріх Шеллінг. Романтизм призвів до вироблення романтичного світогляду та романтичного стилю і виникнення нових літературних жанрів — балади, ліричної пісні, романсової лірики, історичних романів і драм. Романтизм вплинув на: історичний живопис, портрет, гравюру, архітектуру, музику і літературу. Савченко Т. Т.

Номер слайду 3

ЕТАПИ РОЗВИТКУ СТИЛЮ РОМАНТИЗМ: Заслуги романтизму: послужив переходом до реалізму; звільнив літературу від обов’язкових правил трьох єдностей, став поштовхом для прояву творчості, надав можливість для розвитку історичної і філологічної наук, вплинув на інші види мистецтва і літературу реалізму. Савченко Т. Т.

Номер слайду 4

АРХІТЕКТУРАВ архітектурі романтизм не виробив единого стилю, а представляв собою сукупність «романтичних» рис і появу нових напрямів архітектури: в Британії — це неоготика, в інших країнах — романтичний історизм, неогрецький, неовізантійський та інші стилі. Неоготика, або псевдоготика — напрям в архітектурі, який сполучає елементи готики з виразними композиціями, що йдуть від класицизму. Виник він на новому етапі розвитку архітектури кінця XVIII — середини XIX ст. і е складовою частиною так званих історичних стилів. Савченко Т. Т.

Номер слайду 5

Неоготика Комплекс будівель Парламенту в ОттавіСавченко Т. Т.

Номер слайду 6

Бостонський коледж. Неоготика Савченко Т. Т.

Номер слайду 7

Бібліотека Академії наук у Гданську (Польша)Неоготика Савченко Т. Т.

Номер слайду 8

Будинок Парламенту УгорщиниІсторизм – архітектурний напрям. Заснований на змішуванні елементів раніше домінуючих архітектурних стилів, що виник наприкінці ХІХ століття. Савченко Т. Т.

Номер слайду 9

Храм-пам’ятник Св. Олександра Невського. Неовізантійський стиль (або стиль Візантійського Відродження) — архітектурний напрям, характерною для якого була орієнтація на візантійське мистецтво VІ-VІІI століть. Найчастіше використовувався для зведення релігійних і громадських будівель. Зародився у 1840-х роках у Західній Європі і досяг свого піку в останній чверті XIX-го століття в Російській імперії. Собор зведений за проектом учня італійських скульпторів Олександра Помаранцева. Побудований у неовізантійському стилі і розташований у центрі Софії на площі св. Олександра Невського. Савченко Т. Т.

Номер слайду 10

Морський Нікольський собор у Кронштадті архітектора Василя Ко-сякова — останній та найбільший з морських соборів Російської імперії, побудований в 1903-13 рр. Практичне завдання. Розгляньте будову собору та спробуйте порівняти неовізантійсьісий собор із візантійськими храмовими спорудами. Савченко Т. Т.

Номер слайду 11

Порівняйте Неовізантійський Візантійський Морський Нікольський собор у КронштадтіСобор св. Софії в КонстантинополіСавченко Т. Т.

Номер слайду 12

В архітектурі романтизму, у зв’язку із появою нових будівельних матеріалів та винаходом металевих конструкцій (Англія, Франція), замість простоти та замкнутості архітектурних форм виникає складний силует, збагачуються форми й композиції, основою для яких стала готика. ТИПИ НОВІТНІХ БУДІВЕЛЬПерший чавунний міст через річку Северн, зведений в Англії 1779 р., мав лише ЗО м довжини, а вже наприкінці століття з’являються мости завдовжки понад 70 м. Чавун почали використовувати і для будівництва споруд у каркасах, а в 80-х роках XVIII ст. виникають чавунні конструкції соборів. У садово-парковій архітектурі часів романтизму домінують штучні водойми і водоспади. Будівлі оточують альтанки, арки, імітація старовинних веж з перевагою пастельних топів. Романтизм заперечує канони і табу, головними досягненнями є вільність і творчість. В інтер’єрах увага приділяється фольклорним формам і природним матеріалам — дикому каменю, необтесаному дереву. Савченко Т. Т.

Номер слайду 13

Рефлексія. Розкажіть про свої враження від мистецтва романтизму. Які характерні відмінності архітектури цього стилю вам запам’яталися найбільше і чому?• Які напрями архітектури романтизму інтегрували у собі засоби виразності інших століть? Розкажіть про свої враження від архітектури неоготики, неовізантійського напряму та романтичного історизму.• У чому проявилась новизна архітектури даного стилю? Які шедеври стилю в архітектурі вам запам’яталися найбільше і чому?Савченко Т. Т.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Журавлева Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. гончар богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Окулов Олексій Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Єрмак Марина Миколаївна
    Презентація яскрава, захоплююча, одразу хочеться з нею ознайомитись.Думаю, дітям теж сподобається.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Слюсарева Ольга Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
30 березня 2018
Переглядів
31592
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку