Презентація "Стилі мовлення. Поняття про офіційно-діловий стиль"

Про матеріал
Презентація створена як демонстраційний матеріал до уроку української мови у 6 класі при вивченні теми "Стилі мовлення. поняття про офіційно-діловий стиль".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П’ятнадцяте вересня. Класна робота. Стилі мовлення. Поняття про офіційно-діловий стиль

Номер слайду 2

Стилі мовлення вивчає розділ науки про мову, який називається СТИЛІСТИКОЮСтиль в сучасній українській мові є різновидом мови з певним набором засобів мовлення для вираження мовлення або передачі вербальної інформації у певних умовах. Стилі мови різняться характером висловлювання, змістом та метою мовлення.

Номер слайду 3

Наразі виділяють 6 основних стилів української мови: розмовний,публіцистичний, науковий, художній, офіційно-діловий, церковний

Номер слайду 4

Офіційно-діловий стиль — це стиль документів. Він використовується для спілкування в: державному громадському політичному господарському життіу ділових стосунках між державамиустановами окремими громадянами суспільства.

Номер слайду 5

 Офіційно-діловий стиль  використовується при оформленні ділових паперів, але він може використовуватися як в усній, так і в письмовій формі.

Номер слайду 6

У письмовій формі офіційно-діловий стиль міститься в законах та підзаконних актах, наказах, постановах розпорядженнях тощо. В усному мовленні цей стиль міститься в офіційних промовах та діловому спілкуванні між приватною особою та установою.

Номер слайду 7

Офіційно-діловий стиль використовується з метою регулювання офіційно-ділових стосунків та поділяється на законодавчий, адміністративний, дипломатичний та канцелярський

Номер слайду 8

Ознаки офіційно-ділового стилю:- обов’язкове оформлення документів за зразком;- широке використання термінів діловодства;- відсутність художніх засобів літератури;- використання слів виключно в прямому значенні.

Номер слайду 9

Тексти офіційно-ділового стилю не припускають двозначності сприйняття змісту, вживання емоційно-забарвленої лексики. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Номер слайду 10

Розписка. Я, Куниця Світлана, учениця 6 класу, отримала в шкільній бібліотеці 1 (один) екземпляр "Тлумачного словника української мови" . Книгу зобов'язуюсь повернути в цей же день.15 вересня 2022 р. С. Куниця. Прочитайте текст. Визначте тему, сферу використання. До якого стилю мовлення він належить. Доведіть.

Номер слайду 11

Стаття 1. Статус української мови як єдиної державної мови в Україні1. Єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.2. Статус української мови як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації.3. Державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як унітарної держави.4. Статус української мови як єдиної державної мови в Україні визначається виключно Конституцією України. Прочитайте текст. До якого стилю мовлення він належить? Чому? Поміркуйте , чому в Україні громадяни користуються російською мовою. Як, на вашу думку, можна вирішити мовне питання. Складіть поради для російськомовних українців.

Номер слайду 12

Дякую за роботу на уроці!Мирного неба нам!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Московчук Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Володимирівна Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
10144
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку