Презентація "Стилі плавання"

Про матеріал
Презентація з фізичної культури на тему "Стилі плавання", призначена для студентів фахової передвищої освіти 1-3 курсів.
Перегляд файлу

image

СТИЛІ ПЛАВАННЯ

image

imageСпортивне плавання вид спорту, мета якого

якнайшвидше проплисти зазначену відстань, не

порушуючи при цьому техніки способу плавання, який

використовується. Спортивне плавання почало набувати популярності ще в XIX

столітті. Плавання з 1896 року олімпійський вид спорту.

СТИЛІ ПЛАВАННЯ

image

imageКРОЛЬ image БАТЕРФЛЯЙ image БРАС

                                                                 КРОЛЬ НА               КОМПЛЕКСНЕ

                                                                            СПИНІ                     ПЛАВАННЯ


КРОЛЬ

imageстиль плавання на животі (животом униз), під час якого руки здійснюють гребки поперемінно, а ноги здійснюють поперемінне безперервне

підняття/опускання, залишаючись при цьому під розгорненим кутом до тулуба. Найшвидший стиль плавання. Через це, у принципі, і називається вільним стилем: якщо стиль плавання не визначений, усі вибирають кроль як найшвидший стиль плавання.

КРОЛЬ

imageТехніка : одночасне виконання рухів прямими ногами (махи) і руками, що по черзі роблять помах і гребок під водою до стегна. Вдих здійснюється шляхом повороту у бік голови, а видих (носом та ротом) – у воду.

Особливості : цей стиль найшвидший та висококоординований.

Плюси : можливість розвинути максимальну швидкість плавання, легкий для освоєння.

Мінуси : вимагає точної координації руху рук та ніг.

КРОЛЬ НА СПИНІ

imageстиль плавання на спині, який візуально схожий на кроль (руки здійснюють гребки поперемінно, а ноги здійснюють поперемінне безперервне підняття/опускання), але має такі відмінності: людина пливе на спині, а не на животі, і пронесення над водою виконує прямою рукою, а не зігнутою, як у кролі. Третій за швидкістю плавання стиль. Особливість цього способу це те, що людині не потрібно виконувати видих у воду, оскільки її обличчя перебуває на поверхні.

КРОЛЬ НА СПИНІ

imageТехніка : не має принципової відмінності від кролю на грудях, крім того, що виконується на ідеально випрямленій спині.

Особливості : цей спосіб переважний для зміцнення м’язів спини. Плюси : нескладний у засвоєнні техніки, допомагає зняти напругу у м’язах.

Мінуси : перед освоєнням кроля на спині бажано вивчити техніку плавання кролем на грудях.

БАТЕРФЛЯЙ

imageстиль плавання на животі, під час якого ліва і права частини тіла повинні здійснювати симетричні й одночасні рухи. Руки здійснюють одночасний могутній гребок певною траєкторією, який помітно підводить корпус плавця над водою, а ноги здійснюють одночасний хвилеподібний рух. Найважчий і енерговитратний стиль плавання. Нетренованому плавцеві зазвичай буває важко навіть просто здійснювати рухи, що не порушують правила стилю. Цей стиль уважають другим за швидкістю після кроля.

БАТЕРФЛЯЙ

imageТехніка : одночасне виконання симетричних хвилеподібних рухів тіла, у якому руки здійснюють сильний гребок з підйомом тіла над водою, а ноги – удар (працюють як «хвіст»). Вдих відбувається шляхом підйому плечового пояса та голови над водою, видих – у воду.

Особливості : другий за швидкістю і найскладніший стиль плавання, що вимагає від плавця витривалості та хорошої фізичної підготовки.

Плюси : ефектний і красивий стиль, що дозволяє розвивати хорошу швидкість у процесі плавання. Мінуси : великі витрати сил і енергії, складна техніка, не рекомендується плавцям-початківцям.

БРАС

imageстиль плавання на животі, в якому руки подаються одночасно вперед від грудей. Ноги здійснюють одночасний поштовх, під час якого вони згинаються в колінах, проводиться поштовх і в кінці випрямляються. Найповільніший спосіб плавання (оскільки поворотні

рухи            руками            виконуються

переважно під водою, а рухи ногами виконуються з перериванням), що

при цьому одночасно є найскладнішим з технічної точки зору. Брас має велике прикладне значення: можливість проплисти найбільшу відстань з найменшими енерговитратами, безшумне плавання, плавання під водою.

БРАС

imageТехніка : виконання симетричних поштовхових рухів ногами та півколовими руками в одній площині. Вдих здійснюється ротом шляхом підйому голови та плечей над водою. Видих відбувається у воді.

Особливості : один з найдавніших, повільних та енергоефективних способів плавання. Плюси : у цьому процесі задіяні бл. 70% м’язів менше витрачається енергії і сил, ніж при плаванні іншими стилями.

Мінуси : невисока швидкість, важко освоїти техніку з першого разу.


ІНШІ ВИДИ ПЛАВАННЯ

Незважаючи на популярність спортивних стилів плавання, безсумнівним успіхом користуються й інші різновиди, які більше виконують роль вправ, ніж повноцінних стилів плавання:

-            по-собачому (рис. 1); -     на боці (овер-арм) (рис. 2);

image             Рис. 3                            

-            жаба (рис. 3);

-            комбінований спосіб та ін.

             Рис. 1                                Рис. 2

image

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!
pdf
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
1001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку