Презентація "Їстівні та отруйні гриби"

Про матеріал

Матеріал даної презентації дасть змогу учням отримати певні знання про їстівні та отруйні гриби. Допоможе ознайомитися із будовою грибів та стравами які можна готувати із них.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їстівні та отруйні гриби. Підготувала вчитель початкових класів. Кліщинського НВКЛитовченко А. М.

Номер слайду 2

ГрибиІнтегрований урок

Номер слайду 3

1 загадка. Я і гриб, і звір.(Лисички)Інформація: Зустрічаються рідко, ростуть в лісах, де темно, волого, ростуть дуже повільно. Це єдиний гриб, який не кришиться і не мнеться. Колір : яскраво-жовтий звідси схожість на тваринок і назва. Дуже смачні супи з лисичок.

Номер слайду 4

Підберезовик, підберезник, березовик, а в народі "калічка", "бабка". Зустрічається в березових гаях. Тому так і називається. В вологих лісах шляпка сірувата, оливкова, біля боліт шляпка зеленувато -біла. Довга ніжка. Дуже смачні в приготуванні.2 загадка. Знають нас усі: під березою ростемо і дорослі і малі. Як ми їх назвемо?

Номер слайду 5

3 загадка. Я стою на товстій, гладенькій ніжці. Під коричневою шапкою з оксамитовою підкладкою.

Номер слайду 6

Білий гриб. Боровик. Мрія всіх грибників. Росте в сухих березовихгаях , в сосновій діброві, в дубових лісах. Білий гриб. В 1964 році був найдений білий гриб, величина шляпки якого в діаметрі 46см , вагою 6 кг 752, а в 1961р. - з шляпкою 58см. Колір шляпок теж залежить від лісу: в соснових лісах - темна, а в листяних - світла.- Чому його так назвали? Якщо розрізати цей гриб, то ніжка його не темніє, як у інших . Навіть після сушіння гриб не темніє. Тому бульйони з нього - світлі, смачні, ароматні.

Номер слайду 7

Є дуже багато видів сироїжок. В основному їх солять. Колись їли сирими.4 загадка. Нас можна смажити й варити. А можна і сирими їсти. Сироїжки

Номер слайду 8

5 загадка. На пеньках ростуть маленькі. А звуть їх всі…

Номер слайду 9

Росте на пеньках, на коріннях дерев сім’ями. Їх варять, сушать, маринують, жарять, солять. Їстівних грибів дуже багато, їх треба знати, вміти збирати. Бо гриби це цінний харчовий продукт. Під час посту люди їдять гриби, бо вони замінюють м’ясо. В грибах є багато мікроелементів і навіть вітамін \В 1, РР, Д\, як і в овочах, тільки в різних грибах по-різному. Здоровим людям корисні всі гриби, а хворим на шлунок, печінку - остерігатися, бо важко перетравлюються. Опеньки, підпеньки.

Номер слайду 10

Підсумок по загадках

Номер слайду 11

Отруйні гриби. Жовчний гриб. Мухомор пантерний. Мухомор гадючий, бліда поганка. Мухомор пурпуровий. Мухомор червоний або мушиний

Номер слайду 12

Отруйні гриби. Бліда поганка. Несправжні опеньки. Чортів гриб. Павутинник оранжево-червоний

Номер слайду 13

Умовно-їстівні гриби. Зморшок їстівний. Хрящ-молочник оливково-чорний. Строчок

Номер слайду 14

Запам’ятайте декілька правил: Не збирайте грибів в’ялих, червивих, окремих частин грибів. Не їжте грибів у сирому вигляді. При отруєнні грибами з’являється нудота, сильні болі живота та голови, нестерпне блювання, пронос; можуть бути судоми, наростаюча загальна слабість, непритомний стан. Потерпілому потрібно дати блювотні, проносні засоби, зігріти ноги та живіт і якнайшвидше відправити до лікарні. Залишки їжі і блювотиння погрібно зберегти, щоб передати їх лікареві для аналізу. Ні в якому разі не дозволяється давати хворому спиртні напої, бо від них посилюється всмоктування грибної отрути із кишечника в кров. Діти в жодному разі не їжте грибів. Якщо у вас виникає найменший сумнів щодо їстівності грибів, ліпше взагалі відмовитись від їх вживання. Пам’ятайте народну мудрість: береженого Бог береже.

Номер слайду 15

Фізкультхвилинка

Номер слайду 16

Казка

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Вирощення печериць (шампіньйонів)В ящиках. В мішках. В “теплицях”В підвальних приміщеннях

Номер слайду 19

Вирощення грибів. Вешенка. По своїх живильних властивостях, вмісту вітамінів і мікроелементів гриби вешенка не поступаються білим грибам і, крім того, володіють коштовними лікарськими властивостями. У плодових тілах вешенки міститься антибіотик plurotin з сильними протипухлинними і антибактеріальними властивостями. Сучасні дослідження показали, що вони здатні виводити з організму людини радіоактивні елементи. Вешенку можна є в смаженому, тушкованому, маринованому вигляді, в супах і пірогах. Можна солити, сушити і і заморожувати. Гриби вешенка широко застосовуються в дієтичному живленні для тих, хто хоче схуднути, оскільки вони надовго заповнюють травний тракт і забезпечують відчуття ситості. Калорійність вешенки складає 300 - 340 Ккал/100 р.

Номер слайду 20

Penicillium notatum Колонії різних видів пліснявих грибів. ЦВІЛЬ – ВОРОГ І ДРУГДріжі

Номер слайду 21

Дослідницька робота. Висновки

Номер слайду 22

Страви з грибів. Лавашні налисники з грибами. Салат з грибів. Жулєн у курячих корзинках. Незвичні голубці з грибами. Язик з грибами,запечений в горшочку

Номер слайду 23

Дякую за увагу!Повних вам завжди корзинок із їстівними грибами

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Крицька Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ступак Ксения
    Дуже дорій матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 травня 2018
Переглядів
9032
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку