Презентація. Структура паливно-енергетичного комплексу України. Загальна характеристика паливної промисловості.

Про матеріал

Презентація складається з 31 слайду, які містять теоретичний та ілюстрований матеріал до теми "Структура паливно-енергетичного комплексу України. Загальна характеристика паливної промисловості" 9 клас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкритий урок на тему: Підготувала: Цивковська Л.В., вчитель географії, вчитель вищої категорії Структура паливно-енергетичного комплексу України. Загальна характеристика паливної промисловості.

Номер слайду 2

Психологічна хвилинка У – уміння навчатися і працювати С – співробітництво в групі П – подолання труднощів І – ініціативність Х – хороший настрій

Номер слайду 3

Тема уроку: Структура паливно-енергетичного комплексу України. Загальна характеристика паливної промисловості.

Номер слайду 4

Уміти * Керуючись типовим планом давати характеристику галузі * Показувати на географічній карті райони і центри видобутку паливних ресурсів Знати поняття «ПЕК» Галузі паливної промисловості Проблеми і перспективи розвитку

Номер слайду 5

Географічна розминка 1. Дайте визначення поняттям: А) Промисловість - Б) Галузь - В) Спеціалізація - 2. Назвіть паливні корисні копалини? 3. Які основні принципи розміщення підприємств промисловості ви знаєте?

Номер слайду 6

Паливно-енергетичний комплекс – це сукупність підприємств, що спеціалізується на видобутку, переробці та споживанні палива, виробництва електроенергії та передачі її споживачу.

Номер слайду 7

Структура ПЕК Паливна промисловість: вугільна газова нафтова горюче сланцева торфяна Електроенергетика: теплоенергетика атомна енергетика гідроенергетика

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Запальна характеристика паливної промисловості Галузі паливної промисловості Райони видобутку Центри видобутку

Номер слайду 10

Творча лабораторія 1 група — вугільна промисловість 2 група — нафто-газова промисловість 3 група - торфяна і сланцава промисловість

Номер слайду 11

План вивчення галузі 1. Назва галузі. 2. Значення галузі. 3. Характеристика районів видобутку паливних корисних копалин. 4. Центри видобутку. 5. Проблеми і перспективи розвитку.

Номер слайду 12

Вугільна промисловість України

Номер слайду 13

Вугільна промисловість - це галузь, яка видобуває, транспортує і переробляє вугілля.

Номер слайду 14

Запаси вугілля в Україні За геологічними запасами викопного вугілля Україна посідає перше місце в Європі й восьме місце у світі. Розвідані запаси вугілля в Україні складають близько 50 млрд. т . Прогнозні запаси – близько 120 млрд. т. У структурі балансових запасів представлені всі марки від бурого вугілля до антрацитів.

Номер слайду 15

Вугілля Чорна металургія Електроенергетика Паливо Сировина для хімічної промисловості

Номер слайду 16

Кам'яне вугілля Антрацит – найбільш якісний сорт вугілля Кам'яне вугілля - тверда горюча корисна копалина, один з видів вугілля викопного, проміжний між бурим вугіллям і антрацитом.

Номер слайду 17

Містить 92% запасів кам'яного вугілля України. Його площа - 50 тис. кв. км. Це найстаріший басейн в Україні. Видобуток вугілля ведеться на глибині 1000 - 1200 м. Найбільша кількість шахт розташовано в Макіївці, Єнакієвому, Красноармійську.

Номер слайду 18

У Донбасі кам'яне вугілля видобувають шахтним способом. Глибина залягання вугленосних шарів в середньому – 500-750 м. Найглибша шахта – 1405 м.

Номер слайду 19

Потужність шарів кам'яного вугілля у Донбасі незначна: від 50 см до 2 м.

Номер слайду 20

Кам'яного вугілля у Донбасі видобувають переважно старим способом – відбійними молотками.

Номер слайду 21

Новий спосіб видобутку вугілля – вугільними комбайнами.

Номер слайду 22

3 Після збагачення вугілля залишаються гори пустої породи – терикони, які димлять, забруднюючи повітря.

Номер слайду 23

Шахтний спосіб видобутку вугілля дуже небезпечний. У шахтах трапляються обвали та вибухи природного газу. За аварійністю шахт Україна поступається в світі лише Китаю.

Номер слайду 24

Нелегальні шахти на Донбасі Великих збитків вугільній промисловості Донбасу наносять нелегальні шахти. До того ж у них гине багато шахтарів.

Номер слайду 25

Забруднення нафтопродуктами поверхневих та підземних вод,грунтів, повітря Негативно впливають на навколишнє середовище наслідки техногенних аварій у районах добування та транспортування нафти і природного газу Основні проблеми галузі полягають у потребі модернізації процесу видобутку нафти і газу, розвідки та освоєння нових родовищ.

Номер слайду 26

Ділова гра «Уявіть себе міністром паливної промисловості України» Проблемне питання: які заходи ви запропонували в першу чергу для підвищення рівня розвитку галузей паливної промисловості?

Номер слайду 27

Графічний диктант 1. Паливно-енергетичний комплекс - це сукупність підприємств, що спеціалізується на видобутку, переробці та споживанні палива, виробництва електроенергії та передачі її споживачу. 2. Галузі паливної промисловості відносяться до невиробничої сфери. 3. Основний район видобутку камяного вугілля Донецький вугільний басейн. 4. Найстарішим районом видобутку нафти є Карпатська провінція. 5. Найбільше рдовище бурого вугілля – Олександрія. 6. Торфяні розробки ведуться на півдні України. 7. Рудовища горючих сланців на Україні майже не розробляються.

Номер слайду 28

Ключ для перевірки 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Номер слайду 29

Підсумок уроку -Що нового ви дізналися на уроці? -Чи задоволені ви результатом своєї роботи? Якщо так, то пам’ятайте мудрість : «Що не розвивається, те вмирає». Тож не зупиняйтеся на досягнутому. Якщо ні, то нехай вам у нагоді стануть слова Сенеки-старшого: «Краще вивчити зайве, ніж нічого не вивчити».

Номер слайду 30

Шкала оцінювання 17-18 – 12 б. 16-17 – 11 б. 14-15 – 10 б. 12-13 – 9 б. 10-11 – 8 б. 8-9 – 7 б. 6-7 – 6 б. 4-5 – 5 б.

Номер слайду 31

Домашнє завдання 1) Вивчити тему «Структура ПЕК». 2) На контурній карті нанесіть райони і центри ПЕК. 3) Підготовити міні-проект «Вплив ПЕК на екологічний стан Донбасу».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
20 жовтня 2018
Переглядів
6172
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку