Презентація " Структура уроку в технології розвитку критичного мислення"

Про матеріал
Дана презентація познайомить вчителя із структурою уроку в технології розвитку критичного мислення.Ви дізнаєтесь на що необхідно звернути увагу на кожному етапі уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток критичного мислення в учнів початкових класів. Вчитель початкових класів. ЗОШ.№24 м. ЧернівціМатоніна Раїса Дем’янівна«Критичне мислення - модель для навчання й виховання громадян суспільства майбутнього»Н. Вукіна.

Номер слайду 2

Структура уроку в технології розвитку критичного мислення

Номер слайду 3

Технологія розвитку критичного мислення пропонує набір конкретних методичних прийомів, які потрібні для використання на різних рівнях освіти (від дитячого садочка до ВНЗ), в різних предметних галузях, видах та формах роботи. Технологія розрахована не на запам’ятовування, а осмислений творчий процес пізнання світу, на постановку проблеми та її розв’язання.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Завдання вчителя – не передавати учням власне розуміння певної інформації, а надати допомогу у розширенні та реструктуризації вже набутих знань під впливом одержаної нової інформації; стимулювати школярів брати активну участь у пошуках відповідей на власні запитання.

Номер слайду 6

Основа ТРКМ – трифазна структура уроку. Актуалізація. Усвідомлення. Міркування. Встановлення рівня власних знань. Виявлення неточності, неправильності у знаннях. Активізація мислення учнів. Створення зацікавленості, спрямування на дослідження проблеми. Отримання нової інформації. Перевірка власного розуміння прочитаного, дослідженого. Роздуми, зародження нових знань. Постановка учнем нових цілей (завдань на перспективу).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

В процесі реалізації фази актуалізації дуже важливо, щоб учні могли висловлювати свою точку зору з приводу теми, що вивчається, вільно, без боязні помилитися і бути виправленим вчителем чи однокласниками.

Номер слайду 9

При цьому важливо навчити учнів не критикувати відповіді однокласників, навіть якщо вони неточні або неправильні. На цьому етапі немає " правильних" або " неправильних" висловлювань. Будь-яка думка цінна.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

В процесі стадії осмислення учень набуває вмінь та навичок: пояснювати найголовніші поняття та давати визначення явищ; досліджувати та інтерпретувати текст; аналізувати прочитане і порівнювати з особистим досвідом; оцінювати засоби, якими автор передає головну ідею; знаходити головні ідеї та їх підтвердження; розрізняти факти та думки; робити висновки; бачити та розуміти структуру тексту.

Номер слайду 12

На етапі осмислення змісту учні:1) здійснюють контакт з новою інформацією;2) зіставляють цю інформацію з уже наявними знаннями і досвідом;3) акцентують свою увагу на пошук відповідей на питання і труднощі;4) звертають увагу на неясності, намагаючись поставити нові питання;5) прагнуть відстежити сам процес знайомства з новою інформацією, звернути увагу на те, що саме їх приваблює, які аспекти менш цікаві й чому;6) готуються до аналізу та обговорення почутого або прочитаного.

Номер слайду 13

Вчитель на цьому етапі:1) Може бути безпосереднім джерелом нової інформації, у цьому випадку його завдання полягає в її ясному і привабливому викладі.2) Відстежує ступінь активності роботи, уважності при читанні, якщо школярі працюють з текстом.3) Пропонує для організації роботи з текстом різні прийоми для вдумливого читання і роздумів про прочитане.

Номер слайду 14

Фазу осмислення змісту можна назвати смисловою стадією. Ця фаза займає найбільший час та складніша для організації. У представленій системі інформація є основним засобом та матеріалом для розвитку критичного мислення. Знайомство учнів з новою інформацією відбувається в процесі читання. Це буде індивідуальне прийняття і відстеження інформації.

Номер слайду 15

РЕФЛЕКСІЯ На цьому етапі розвитку КМ формується особливий вид мислення, яке фокусує увагу, передбачає ретельне зважування, оцінку і вибір. В процесі рефлексії та інформація, яка була новою, стає присвоєною, перетворюється на власне знання.

Номер слайду 16

Завдання стадії рефлексії: цілісне осмислення, привласнення і узагальнення отриманої інформації; вироблення власного відношення до матеріалу, що вивчається, виявлення ще непізнаного - тем або проблем для подальшої роботи; аналіз усього процесу вивчення матеріалу.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Технологія «Розвиток критичного мислення» - універсальна, вона дозволяє здобути такі освітні результати, як уміння працювати в різних галузях знань з інформацією, висловлювати свої думки усно чи письмово, формувати особисту точку зору на підставі різноманітних ідей та уявлень, уміння працювати в команді.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мпатвійчук Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 липня 2019
Переглядів
2290
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку