Презентація Структурна організація інтерфазного хроматину. Будова нуклеусом. Типи та значення основних та кислих білків.

Про матеріал
Молекули ДНК в інтерфазному ядрі під світловим мікроскопом виглядають як безструктурне переплетіння ниток, що називають хроматином. Хроматин являє собою комплекс ДНК і білків. Білки хроматину виконують структурну й регуляторну функції. Структурні білки підтримують тривимірну структуру молекули ДНК, стабілізують її та захищають від пошкоджень. Регуляторні білки регулюють активність генів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Структурна організація інтерфазного хроматину. Будова нуклеусом. Типи та значення основних та кислих білків.

Номер слайду 2

Інтерфазний хроматин. Молекули ДНК в інтерфазному ядрі під світловим мікроскопом виглядають як безструктурне переплетіння ниток, що називають хроматином. Хроматин являє собою комплекс ДНК і білків. Білки хроматину виконують структурну й регуляторну функції. Структурні білки підтримують тривимірну структуру молекули ДНК, стабілізують її та захищають від пошкоджень. Регуляторні білки регулюють активність генів.

Номер слайду 3

Нитки ДНК у хроматині певним чином упаковані. Розрізняють більш щільні (гетерохроматин) і менш щільні (еухроматин) ділянки хроматину, що мають різну функціональну активність. Еухроматин і гетерохроматин

Номер слайду 4

Нуклеосоми. Елементарною одиницею упаковки хроматину є нуклеосома. Нуклеосома є дископодібною частинкою, що складається з білків гістонів, навколо якої обмотана двоспіральна ДНК Нуклеосомне укладання ДНК

Номер слайду 5

Характеристики нуклеосом. До складу нуклеосоми входить чотири пари гістонових білків Н2 А, Н2 В, Н3 і Н4 (всього вісім білків). Діаметр нуклеосомного диска становить 11 нм, а його товщина — 5,5 нм. ДНК робить 1,67 оберта (147 пар нуклеотидів) навколо нуклеосомного ядра. Нуклеосоми розташовані уздовж молекули ДНК на відстані 10—20 нм одна від одної. Ділянка ДНК між нуклеосомами називається лінкерною ДНК і становить 10—100 пар нуклеотидів. З лінкерною ДНК між двома сусідніми нуклеосомами зв’язується гістон Н1.

Номер слайду 6

Дізнайтеся більше. За допомогою FISH-технології, що дозволяє фарбувати кожну хромосому в окремий колір, учені дізналися, що в інтерфазному ядрі хромосоми розташовані не хаотично, а займають певне місце і мають конкретне оточення. Порушення цього порядку спостерігається в разі хромосомних патологій.

Номер слайду 7

Структурні зміни хроматину в клітинному цикліПеред поділом клітини хроматин конденсується — ДНК скручується і за участю спеціальних білків спаковується в компактні структури — хромосоми. Щільна упаковка ДНК у хромосомах перешкоджає розривам ниток ДНК у процесі поділу клітини. Існує декілька рівнів конденсації хроматину . Структурна організація ДНК на різних стадіях клітинного циклу (рівні конденсації хроматину)

Номер слайду 8

Білки хроматину поділяються на основні й кислі. Основні білки представлені гістонами, які забезпечують просторове укладання ДНК. Кислі білки хроматину переважно є регуляторними білками або ферментами, що беруть участь у метаболізмі нуклеїнових кислот.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дякую за інформативність!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Панкратьєва Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. коверко ірина
    Дякую за роботу. Коротко і ясно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
4844
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку