Презентація " Створення художнього світу у творі Туве Янссон "Комета прилітає"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з авторкою Туве Марікою Янссон, фінською художницею, романісткою, дитячою письменницею та ілюстраторкою. а також з серією казок про Мумі-тролів. В давніх скандинавських оповідках їх називали карликами або велетнями, а в творах Туве Янссон це маленькі симпатичні істоти.Одна з перших казок " Комета прилітає" ( 1946) знаоймить дітей з сімейством Мумі-тролів та їхніх друзів. В казках цієї авторки про Мумі- тролів піднімаються важливі проблеми, які є актуальними і сьогодні: сенс пізнання довкілля та самого себе; цінність теплих взаємин між людьми; бажання зберегти цей світ; не можна втрачати надію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення художнього світу у творі Туве Янссон “ Комета прилітає”.

Номер слайду 2

Туве Янссон. Комета прилітає

Номер слайду 3

Ту́ве Марі́ка Я́нссон (1914 – 2001) — фінська художниця шведського походження, романістка, дитяча письменниця та ілюстраторка. Відома своїми казками про вигаданих тваринок мумі-тролів. Популярність письменниці швидко вийшла за межі Фінляндії. Книги про мумі-тролів були написані шведською,нині вони відомі у всьому світі в перекладах більш, ніж 30 мовами. Саме книги про мумі-тролів принесли письменниці загальне визнання. Янссон присуджують численні премії і нагороди, найголовніша з яких — Міжнародна золота медаль імені Г. К. Андерсена (1966), також в неї є Орден Посмішки (1978) та Pro Finlandia (За Фінляндію) у 1976.Її підпис:

Номер слайду 4

Інші книги Туве Янсон. Мумі-Серія«Капелюх чарівника» «Зима Мумі-троля» «Небезпечне літо» «Маленькі тролі та велика повінь» «Мемуари Мумі-папи та багато іншого» «У глибині листопада» «Казки Долини Мумі-тролів»«Тато і море» «Мумі-троль та кінець світу» * «Комета прилітає»

Номер слайду 5

Книга «Комета прилітає»Рік написання – 1946 Жанр: повість-казка. Тема: про Велику Подорож, про справжню дружбу, про сімейний затишок, про найважливіші цінності на землі. Початок сюжета: Ввечері Сніфф и Мумі-троль разом з мавпою повертаються додому, та незабаром починається злива. Вночі філософ Ондатр приходить в Мумі-будинок и залишається там жити, оскільки Мумі-тато, коли будував міст, ненавмисно зруйнував його нору. Тієї ж ночі Ондатр розповідає, що цей дощ — неприродний і що у нього є передчуття, ніби щось має трапитись. Мумі-троль вирішує відправитися разом зі Сніффом на плоту в Самотні Гори, де розташована обсерваторія, и дізнатися у професорів, що ж має трапитись. А що було далі ви дізнаєтеся у самій книжці…

Номер слайду 6

Мумі-троліВзагалі тролями в давніх скандинавських оповідках називаються карлики, велетні та інші фантастичні персонажі. Однак Мумі-тролі та їхні друзі нічого спільного з ними не мають. У творах Янссон вони постають маленькими симпатичними істотами, схожими на м’які іграшки, людей і тварин. В минулому мумі – тролі жили в оселях людей, як тролі і домовики. Але згодом почали шукати інші домівки.

Номер слайду 7

Комета прилітає (1946)Ця повість-казка — один із перших творів Т. Янссон про мумі-тролів. У повісті читачі ознайомлюються з описом Долини, де мешкають різні казкові персонажі. На долю маленьких героїв випали нелегкі випробування. Ондатр, що потрапив до будинку мумі-тролів, розповів їм про кінець світу, який загрожує Землі та її мешканцям, якщо прилетить лиха й небезпечна комета. Мумі-троль разом із Чмихом вирушають до Обсерваторії, щоб з’ясувати ступінь небезпеки. Дорогою вони знайомляться з Нюхмумриком, який постійно мандрує, не має власної оселі й скрізь почувається як удома. Нюхмумрик залюбки приєднується до двох друзів. Не без пригод герої дістаються обсерваторії і розмовляють з астрономом, який вирахував приліт комети. Та передбачити наслідків цієї події вчений не може. Тривога в душі Мумі-троля зростає. Він хоче якомога швидше повернутися, щоб у лиху годину бути поруч із родиною. Проте зворотний шлях виявляється ще важчим ...

Номер слайду 8

Сім'я мумі-тролів. Душею компанії цих створінь є герой на ім’я Мумі-троль. Він невтомний мандрівник і шукач пригод, відданий товариш і вихований син. Мумі - тато має золоті руки, збудував блакитний будиночок. Він з великою повагою ставиться до Мумі - мами, для нього її слово – закон. Мумі – тато не боїться нічого, він любить море і гарні пригоди, пише цікаві мемуари.  Мама Мумі-троля - турботлива й ніжна берегиня сімейного вогнища, завжди готова зігрітирідних своєю любов’ю. Зовні вони нагадують іграшкових бегемотиків. Схожу подобу мають іХропусь та його сестричка Хропся, які, щоправда, змінюють свій колір залежно від настрою. У казках Янссон є також схожий на людину Нюхмумрик, кумедне звірятко Чмих, відлюдник. Ондатр, довгоносий колекціонер Гемуль, крихітні подружки Чупсля і Трясля та інші химерністворіння. Усі вони живуть у Долині Мумі-тролів.

Номер слайду 9

Герої книги. Мумі-троль – син Мумі-мами та Мумі-тата, а також кращий друг Нюхмумрика (Снусмумрика). Мумі-мама – дружина Мумі-тата, вона ж мама Мумі-троля. Найкраща в світі мама! Мумі-тато одружений на Мумі-мамі, він же є батьком Мумі-троля. Був народжений за дивного розташування зірок й залишений у Будинку для Підкидьків ґемулихи. Чмих (Сніфф) – Найкращий друг Мумі-троля. Син тваринки Сос та Шмиглика. Дивне створіння, схоже на крисеня. Боягузливий, іноді вередливий і неслухняний. Ондатр (Вихухоль) – Справжній філософ. Цілими днями лежить у гамаку з розумною книжкою. Турботу про себе сприймає як належне. Зануда.

Номер слайду 10

Нюхмумрик (Снусмумрик) –  Це той, хто весною будить Мумі-дол. Безмежно цікавиться сузір’ями, кометами й усім, що пов’язано з Галактикою. Вірний друг Мумі-троля. Син Мюмлі та Потішника. Хропусь (Снорк) – брат Фрекен Хроплі. Зовні схожий на Мумі-троля, але змінює колір залежно від настрою. Дуже серйозний тип. Має перуку, подібну до перуки Ісаака Ньютона. Сестричка Снорка (Хропуся) – Подобається Мумі-тролю. Завжди  весела. Все сприймає по-дитячому та не надає важливості навіть серйозним речам. Цікава особистість, товариська, любить веселощі, дискотеки, танці. Мавпочка – невеличка, чорна і дуже спритна. Любить веселитися, покепкувати з інших, пострибати з гілки на гілку. Товариська, любить нові знайомства. Герої книги

Номер слайду 11

Мумі-троль. Мумі-троль – загальний улюбленець. Зворушує своєю відкритістю, доброзичливістю, любов’ю до батьків та симпатією до друзів. Полюбляє  різноманітні пригоди, мандрівки, прагне чогось нового, незвіданого, таємничого і чарівного. Загалом Мумі-троль хоробрий, але іноді боязкий.  Легко заводить знайомства, чим завдає головного болю своїй мамі. Мумі-троль має чутливе серце. Мумі відчуває безмежну любов і повагу до рідної домівки та до батьків. Саме Мумі-троль розвіяв сумніви Хропуся щодо того, що саме Долина стане найліпшим місцем порятунку від комети. Як кажуть, вдома й рідні стіни допомагають. А головне: «Мама про все подбає, — впевнено сказав Мумі-троль. — А ти, Хропусю, побачиш, яка у нас чудова печера!» Завдяки великій Мандрівці та наближенню комети Мумі-троль почав мислити глобально.

Номер слайду 12

Мумі-тато. Мумі-тато одружений на Мумі-мамі, він же є батьком Мумі-троля. Народився за найнезвичайнішого розташування зірок і залишений у Будинку підкидьок Гемулихи. Замолоду багато подорожував. Талановитий, вірний своїм уподобанням, дружбі, здатний на екстравагантні витівки, заохочує все неординарне у своєму оточенні.  Має золоті руки, збудував блакитний будиночок. Він із великою повагою ставиться до Мумі-мами, для нього її слово – закон. Мумі-тато не боїться нічого, він любить море і гарні пригоди, пише цікаві мемуари. Також, він найвідоміший письменник Мумі-долу.

Номер слайду 13

Мумі-мама. Мумі-мама – дружина Мумі-тата, вона ж мама Мумі-троля. Гарна господарка. Вона працьовита, любить квіти, облаштовує клумби, смачно готує.  Усьому і всім дає раду. Дуже турботлива і терпляча. Мама любить свого сина. Кожного разу, коли малий щось придумує, вона хвилюється, але не забороняє йому це здійснити і відчути себе дорослим та самостійним. Для Мумі-троля  мама – символ спокою та безпеки. Найкраща в світі мама!

Номер слайду 14

Нюхмумрик. Нюхмумрик – кращий друг Мумі-троля. У Великій Мандрівці Мумі-троля й Чмиха Нюхмумрик став незамінним. «Мені належить усе, що я бачу і що тішить моє око. Усенька Земля, якщо хочеш…». «З Нюхмумриком подорож стала набагато веселішою. Він виводив на губній гармонії пісеньки, яких вони ніколи раніше не чули, навчив їх грати у покер і рибалити вудкою. Розповідав неймовірні, шалені історії. Навіть річка звеселіла, поплинула собі прудкіше, час від часу кружляючи в круговертях. Русло її звузилося, а Самотні Гори підступили ближче.»

Номер слайду 15

необхідність зберегти цей вразливий світ і зробити його кращимцінність теплих і щирих взаємин між людьминіколи не треба впадати у відчай і втрачати надію.  сенс пізнання довкілля та самого себе      Проблематика твору 

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Творче завдання – написати твір-есе «Хто з героїв схожий на тебе? Чому?»; вигадати свою історію про Муммі-тролів; скласти інструкцію « Як діяти в складних умовах» ( виконати одне з завдань на вибір)

Номер слайду 17

Джерела1) https://www.ukrlib.com.ua/styslo-zl/printit.php?tid=8640 2) https://naurok.com.ua/prezentaciya-tuve-yanson-kometa-prilitae-174704.html 3) https://dovidka.biz.ua/kometa-prylitaie-analiz/ 4) https://books.google.com/books?id=Qzpi. BAAAQBAJ&pg=PA36 5) https://data.bnf.fr/en/11908599/tove_jansson/ 6) http://www.tove-jansson.ru7) https://www.livelib.ru/author/13307/top-tuve-yansson 8) https://www.moomin.com/en/9) https://dovidka.biz.ua/kometa-prylitaie-kharakterystyka-heroiv/

pptx
Додано
9 січня
Переглядів
300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку