Презентація . «Створення сенсорного розвивального середовища»

Про матеріал
Сенсорно-пізнавальна освітня лінія спрямована на інтеграцію змісту дошкільної освіти, формування у дітей пошуково-дослідницьких умінь, елементарних математичних уявлень, цілісної картини світу, компетентної поведінки в різних життєвих ситуаціях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Створення сенсорного розвивального середовища»«Сенсорно-пізнавальна освітня лінія спрямована на інтеграцію змісту дошкільної освіти, формування у дітей пошуково-дослідницьких умінь, елементарних математичних уявлень, цілісної картини світу, компетентної поведінки в різних життєвих ситуаціях»

Номер слайду 2

Освітня лінія «Гра дитини» передбачає розвиток у дітей творчих здібностей, самостійності, ініціативності, організованості в ігровій діяльності та формування у них стійкого інтересу до пізнання довкілля і реалізації себе в ньому Сенсорні ігри – це унікальний засіб розвитку дрібної моторики пальців рук та мови.

Номер слайду 3

При організації сенсорних ігор слід дотримуватись правил:– створення позитивної атмосфери;– використання зацікавлюючого моменту;– розміщення дорослого на рівні та навпроти дитини;– здійснення дзеркального показу;– підготовка пальчиків до виконання завдання (масаж, самомасаж, пальчикові ігри);– здійснення показу та пояснення з одночасним виконанням «дорослий – дитина»;– стимулювання, заохочення, похвала.

Номер слайду 4

З метою сенсорного розвитку малюків можна обладнати осередок з різноманітними дошками, килимками, доріжками, ширмами, іграшками, столиками. Є і новітні інструменти – бізіборди, бізібокси та бізікуби (розвиваючі ігрові панелі).

Номер слайду 5

Принципи формування розвиваючого середовища- Принцип комплектації і гнучкого зонування. Використання обладнання, яке трансформується для забезпечення не перетину центрів активності. -Принцип індивідуальної комфортності та емоційного благополуччя Надання «особистого простору», можливості усамітнитися, зайнятися улюбленою справою.-Принцип відкритості – закритостіРозвивальні середовища ЗДО , що сприяють формуванню та закріпленню соціально – фінансових понять«Кондитерська фабрика», «Ательє для маленьких красунь», «Пункт обміну валюти» «Банк», «Міні - маркет», «Салон - краси» «Дизайнерський центр», «Фітнес - клуб», «Екоферма»,«Рекламна агенція», «Біржа»

Номер слайду 6

Осередок художньо – естетичного розвитку розвиває в дитині впевненість у собі і в своїх силах, відкриває їй гармонію барв, форм, звуків, композиції. Для розвитку творчості дітей практикують різні форми роботи з використанням різноманітних зображувальних і наочних матеріалів. Наприклад, настінне оформлення «Дивний потяг». Він дає змогу ознайомлювати дітей з конкретною темою. Кожний вагончик потягу має своє призначення.

Номер слайду 7

Такі ігрові та творчі осередки як осередок сюжетно-рольової гри («Кухня», «Перукарня», «Магазин»), осередок зображувальної діяльності та театру, куточок книги, осередок музичного розвитку, сенсорні осередки, елементи розвивального середовища – «Торбинка добрих справ», «Наші досягнення» та інші дозволяють інтегрувати різні види дитячої творчості.

Номер слайду 8

При створенні предметно-просторового розвивального середовища прогулянкових ділянок та групових кімнат слід дотримувалися таких принципів:• гуманізація, демократизація, особистісна орієнтація педагогічного процесу;• природовідповідність;• естетичність, екологічність;• доцільність для цілеспрямованого, систематичного виконання завдань програми;• практичність, функціональність;• доступність, зручність, безпечність;• відповідність віковим особливостям та санітарно-гігієнічним вимогам;• сучасність з врахуванням національних традицій та місцевого колориту;• різноманітність, оригінальність.

pptx
Додано
30 березня 2022
Переглядів
1574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку