Презентація "Сучасна політична карта Америки"

Про матеріал
За допомогою презинтації учні можуть ознайомитись із економіко-географічним положенням Америки, складом території, вивчити субрегіони Америки, розглянути форми державного правління та територіального устрою, вивчити типологію країн Америки. Прочитати цікаві відомості про Америку, перевірити свої початкові знання про даний регіон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Сучасна політична карта Америки. Викладач: Інна Царик

Номер слайду 2

Мета. Ознайомитись із економіко-географічним положенням Америки, складом території, вивчити субрегіони Америки, розглянути форми державного правління та територіального устрою, вивчити типологію країн Америки

Номер слайду 3

План. Основні відомості про регіон. Особливості економіко-географічного положення (ЕГП ) Америки Склад території, субрегіони Америки Форми державного правління та територіальний устрій. Типи країн Америки

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань. Що ви розумієте під економіко-географічним положенням території?Що таке субрегіон?Які форми державного правління вам відомі?Як поділяються країни світу за формою територіального устрою?Назвіть сучасні типи країн.

Номер слайду 5

Знайдіть серед термінів ті, які відносяться до регіону Америка. Христофор Колумб, Альпи, Аляска, Дунай, Дубай, Янцзи, Міссісіпі, Гімалаї, Кордильєри, Острів свободи, Гібралтар, Голлівуд, Каспійське море, Аппалачі, Майя, Теодор Драйзер, Карибське море, Фудзіяма, Байкал, Лабрадор, Ямайка, Балі, Сомалі, Панама, Шанхай, індіанці, Техас, кімоно, Сахара, колорадський жук, Васко-де-Гама, Джек Лондон, бізонова трава, кенгуру, велика панда, Ейфелева вежа, нільський крокодил, Кіліманджаро, Мертве море, долина Смерті, пустеля Вікторія, озеро Тітікака, Мічиган, Чилі, Філіппіни, Лас-Вегас, Амазонка, Гавана, Гвінея, піранья.

Номер слайду 6

Знайдіть логотипи, що відповідають американським ТНК

Номер слайду 7

Традиційно вважають, що відкриття Америки належить Христофору Колумбу, який у 1492 році здійснив своє перше плавання і відкрив острови Карибського басейну. Під час третьої своєї подорожі він вперше вступив на материк Південна Америка, хоча був впевнений що це Індія.

Номер слайду 8

Думку про те, що було відкрито новий материк висловив Америго Веспуччі, мореплавець, який склав перший опис узбережжя нових земель.

Номер слайду 9

На острові Гренландія європейці побували ще за 500 років до подорожі Колумба. Це були нормани, вихідці з Скандинавії, на острові вони створювали свої поселення і займалися рибним промислом. До сьогодні Гренландія знаходиться у володінні європейської держави Данії, як і ряд інших островів Америки.

Номер слайду 10

Під колонізацією Європейських країн Америка була довгий час. Першою здобули незалежність США у 1776 році, започаткувавши хвилю демократичних перетворень по всьому континенту. На сьогодні Сполучені Штати Америки наймогутніша в економічному і політичному сенсі держава світу. США – лідер серед світових країн за військовою потужністю, ядерним потенціалом та космічними технологіями. Штати очолюють рейтинг країн світу за розміром ВВП. Американський долар є головним розрахунковим засобом у світовій валютно-фінансовій сфері.

Номер слайду 11

Між Україною та США налагоджено співробітництво в багатьох напрямках. Зокрема в торгово-економічному, науково-технічному,в сфері охорони здоров’я . Перспективними є співпраця в галузі дослідження космічного простору, кібернетики, розвитку нанотехнологій. В подальшому співпраця між нашими країнами буде посилюватись.

Номер слайду 12

1. Основні відомості про регіон. ЕГП Америки. Населення Америки складає 1 млрд. осіб, що становить 14 % від загальної кількості населення світу. Загальна площа (S) Америки становить 42,4 млн. км2 Це найбільший регіон світу, що займає 28 % площі суходолу. В Америці виробляється 34% світового ВВП, 73% якого припадає на США

Номер слайду 13

Особливості ЕГП Америки. Вихід до океанів. Моря, затоки, протоки що омивають Америку. Транспортна доступність:шляхи міжнародного значення і трансконтинентальні магістраліНайбільші морські порти

Номер слайду 14

Панамський канал. Стратегічне значення для ЕГП Америки має Панамський канал. Він розділяє два материки: Північну і Південну Америку, та з’єднує 2 океани: Тихий і Атлантичний. Його середня пропускна здатність - 36 суден на добу.

Номер слайду 15

Найважливішою автомагістраллю Америки є Панамериканське шосе, протяжність, якого порівнюють з довжиною земного екватора (30 тис. км2 ). Воно сполучає США з країнами Центральної та Південної Америки. У Південній Америці головну роль у сухопутних перевезеннях відіграє Трансамазонська магістраль довжиною майже 5,5 тис. км.

Номер слайду 16

Міністр транспорту Бразилії Маріо Андрезена заявив: «Ми повинні підкорити Бразилію повністю! І зробимо це за допомогою Трансамазонської магістралі! Вона буде головною артерією Бразилії». Відкрили магістраль в 1972 році. Вона не тільки дає економічні бонуси для самої Бразилії, але й з'єднує Перу і Еквадор з північно-східними регіонами Південної Америки.

Номер слайду 17

За протяжністю залізниць до топ-10 країн світу входять США (1-ше місце у світі), Канада та Аргентина. Єдина в регіоні швидкісна залізниця проходить уздовж східного узбережжя США, сполучаючи Вашингтон з Бостоном через Філадельфію та Нью-Йорк.

Номер слайду 18

Найбільші морські порти Америки. На території США 18 портів-велетнів, зокрема Х'юстон, Новий Орлеан, Лос-Анджелес, Сан-Франциско, Нью-Йорк, Бостон, Джексонвіл, та ін. В інших країнах: Монреаль, Ванкувер, Сантьяго, Гуаякіль, Ліма,Буенос-Айрес, Порту-Алегрі, Ріо-де-Жанейро, Сан-Луїс.

Номер слайду 19

Отже, можна зробити висновок, що ЕГП Америки досить вигідне. Регіон омивається трьома океанами, різними морями, затоками, протоками. Крім того Америка має високу транспортну доступність. В усіх напрямках її перетинають сучасні автошляхи, залізничні магістралі, трубопроводи. Велику роль у зовнішньому транспортному сполученні відіграють морські порти та аеропорти.

Номер слайду 20

2. Склад території:54 країни. Суверенні держави - 35 Залежні території -19 Найбільші за територією: Канада, США, Бразилія, Аргентина, Мексика. Найбільші за населенням: США, Бразилія, Мексика, Колумбія, Аргентина. Належать Франції: Мартиніка, Гваделупа, Французька Гвіана. Належать Великій Британії: Бермудські острови, Кайманові острови, Віргінські острови. Належать США: Пуерто-Ріко, Американські Віргінські острови. Належать Нідерландам: о. Аруба. Належать Данії: о. Гренландія

Номер слайду 21

Субрегіони Америки. Північна Америка (2 держави)Центральна Америка (8 держав)Південна Америка (12 держав)Карибський басейн (13 держав)

Номер слайду 22

3. Форми державного правління. Держави у складі Британської співдружності (ДС) – 10 Канада, Беліз, Ямайка, Барбадос, Гренада, Багамські острови та ін. Республіки – 25 Президентські – 20 (США, Мексика, Бразилія , Чилі та ін. Парламентські – 3 (Куба, Домініка, Тринідад і Тобаго) Змішані – 2 (Гайана, Суринам)

Номер слайду 23

Держави у складі британської співдружності – це такі, які раніше були колоніями Великої Британії, а зараз є суверенними державами, однак як верховну владу визнають владу королеви Великої Британії

Номер слайду 24

Територіальний устрій. Федеративні – 7 Канада, США, Мексика, Бразилія, Аргентина, Венесуела, Сент-Кіттс і Невіс. Унітарні – 28 Чилі, Перу, Болівія, Парагвай, Уругвай, Еквадор та ін.

Номер слайду 25

4. Типи країн Високо розвинуті – 2 Країни, що розвиваються – 32 Країни планової економіки - 1

Номер слайду 26

Високо розвинуті країни, члени Великої сімки (G-7). Виробляють 80% американського ВВПКанада. США

Номер слайду 27

Країни, що розвиваються - 32 Нові індустріальні країни (НІК) – 3 (дають 13,5 % ВВП)Нафтодобувні (члени ОПЕК)-2 (ВВП 6-9 тис на 1особу в рік. Мексика. Бразилія. Аргентина. Венесуела. Еквадор

Номер слайду 28

Країна планової економіки. Кубав країні збереглася командно-адміністративна (соціалістична) система

Номер слайду 29

Підсумки Америка найбільший регіон світу за територією і третій за кількістю населення. ЕГП Америки дуже вигідне, регіон має високу транспортну доступність. У складі Американського континету переважають суверенні держави, але є багато залежних територій. Америка складається з 4 субрегіонів. В регіоні переважають президентські республіки та унітарні держави. В Америці є всі типи країн крім держав перехідної економіки

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Кобернік С. Г. Географія 10 кл. параграф 35, с. 163-169 Тестові завдання: https://naurok.com.ua/test/ekonomiko-geografichne-polozhennya-ameriki-politichna-karta-ameriki-35553.html

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Inna Іnna
Додано
23 червня 2022
Переглядів
5701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку