Презентація "Сучасні методики тренування у легкій атлетиці"

Про матеріал
Презентація призначена для вчителів фізичної культури та тренерів з легкої атлетики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні методики тренування у легкій атлетиціПідготувала вчитель з легкої атлетики: Юшкевич Ольга Валеріївна

Номер слайду 2

Успіх підготовки легкоатлета залежить насамперед від правильно побудованого навчально-тренувального процесу, який здійснюється на основі ряду принципів. До дидактичних відносять: принципи різнобічності, систематичності, поступовості, доступності та індивідуалізації, наочності, свідомості й активності. Усі ці принципи взаємопов’язані й дозволяють найбільш раціонально проводити навчально-тренувальні заняття.

Номер слайду 3

Різнобічність забезпечує гармонійний розвиток фізичних, моральних і вольових якостей спортсмена. У тренуванні легкоатлета цей принцип здійснюється за допомогою фізичної, технічної, теоретичної й моральновольової підготовки.

Номер слайду 4

Систематичність і поступовість ґрунтуються на фізіологічному положенні про поступову зміну й перебудову органів і систем людини під впливом фізичних вправ. Ці принципи полягають у систематичності й регулярності тренувальних занять, поступовості й послідовності вивчення способів, варіантів і видів легкоатлетичних вправ. Регулярність занять, систематичність у тренуванні, раціональність і послідовність застосування вправ прискорюють оволодіння новими руховими навичками. У легкій атлетиці принцип систематичності й поступовості забезпечується безперервністю навчально-тренувального процесу протягом цілого року. Систематичність і поступовість у річному навчально-тренувальному циклі проявляються в плавному, логічному переході від одного етапу або періоду тренування до іншого. Перехідний період дає можливість організму спортсмена відпочити, звернути увагу на інші види фізичної діяльності.

Номер слайду 5

Доступність передбачає застосування фізичних вправ, відповідно до індивідуальних особливостей тих, що займаються: віку, статі, фізичного розвитку, рівня фізичної підготовленості, вольових якостей, рухових можливостей, особливостей характеру. Під час спостережень за легкоатлетами у процесі тренувальних занять і змагань, вивчення результатів медичних обстежень, викладач отримує дані про те, який обсяг і інтенсивність тренувальних навантажень доступні його учням, які рухові завдання вони можуть успішно вирішувати на даному етапі підготовки.

Номер слайду 6

Наочність являє собою застосування різних засобів і методів, що дозволяють створити чітку уяву про техніку руху. Сучасна техніка термінової інформації в спорті (зокрема, відеокамера) дозволяє ширше застосовувати під час навчання принцип наочності.

Номер слайду 7

Свідомість і активність – одні з головних принципів навчання й тренування. Вони проявляються у свідомому й активному відношенні легкоатлета до процесу тренування. Необхідно виховувати в легкоатлетів самостійність, вміння самому вирішувати прості та складні завдання, що виникають під час тренування.

Номер слайду 8

Під час занять із дітьми, необхідно постійно підтримувати в них інтерес до занять. Для цього потрібно застосовувати різноманітні засоби й методи тренування, вміло використовувати ігрові методи, частіше грати в баскетбол, волейбол…

Номер слайду 9

До важливих принципів, що базуються на міцній науковій основі і що пройшли багаторічну перевірку, слід віднести:спрямованість до вищих досягнень; поглиблену спеціалізацію; безперервність тренувального процесу; єдність поступовості збільшення навантаження і тенденції до максимальних навантажень; хвилеподібність і варіативність навантажень; циклічність процесу підготовки; єдність взаємозв'язку структури діяльності змагання і структури підготовленості.

Номер слайду 10

Принцип спрямованості підготовки спортсменів до вищих досягнень. Спрямованість до вищих досягнень реалізується у використанні найбільш ефективних засобів і методів тренування, постійній інтенсифікації тренувального процесу і змагальній діяльності, оптимізації режиму життя, застосуванні спеціальної системи живлення, відпочинку і відновлення. Досвід показує, що постійне використання цього принципу у вказаних і подібних напрямах може забезпечити досягнення результатів сучасного рівня, успішний виступ в найбільших змаганнях. Наслідком реалізації цього принципу є поступове зростання майстерності спортсменів і спортивних рекордів.

Номер слайду 11

Принцип взаємозв'язку структури діяльності змагання і підготовленості спортсмена. В основі даного принципу лежать закономірності, що відображають структуру, взаємозв'язок і єдність змагальної і тренувальної діяльності. Раціональна побудова процесу підготовки припускає його строгу спрямованість на формування оптимальної структури змагальної діяльності, що забезпечує ефективне ведення боротьби.

Номер слайду 12

Отже, принцип взаємозв'язку структури діяльності змагання і підготовленості спортсмена передбачає врахування особливостей: • змагальної діяльності як інтегральної характеристики підготовленості спортсмена; • основних компонентів змагальної діяльності; • інтегральних якостей, що визначають ефективність дій спортсмена при виконанні основних складових змагальної діяльності;• основних функціональних параметрів і характеристик, що визначають рівень розвитку інтегральних якостей; • окремих показників, що визначають рівень основних функціональних параметрів і характеристик.

Номер слайду 13

Принцип циклічності та безперервності тренувального процесу. Безперервність тренувального процесу. Цей принцип характеризується наступними положеннями: • спортивна підготовка будується як багаторічний і цілорічний процес, всі ланки якого взаємозв'язані, взаємообумовлені і підпорядковані завданню досягнення максимальних спортивних результатів; • дія кожного подальшого тренувального заняття, мікроциклу, етапу ніби нашаровується на результати попередніх, закріплюючи і розвиваючи їх; • робота і відпочинок в спортивній підготовці регламентуються так, щоб забезпечити оптимальний розвиток якостей і здібностей, що визначають рівень спортивної майстерності в конкретному виді спорту. Це припускає, що повторні заняття, мікро – і навіть мезоцикли можуть проводитися як при підвищеній працездатності, так і при різних ступенях втоми спортсменів.

Номер слайду 14

Циклічність процесу підготовки. Одним з основних принципів спортивної підготовки є циклічність, яка виявляється в систематичному повторенні структурних одиниць тренувального процесу – окремих занять, мікроциклів, мезоциклов, періодів, макроциклів. Розрізняють мікроцикли тривалістю від 2-3 до 7 -10 днів; мезоцикли - від 3 до 5- 6 тижнів; періоди - від 2-3 тижнів до 4-5 місяців, макроцикли – від 2-4 до 12 місяців і більш (зокрема, чотирирічні, або олімпійські макроцикли).

Номер слайду 15

Фізичні вправи – основний засіб у навчанні і тренуванні легкоатлетів. Фізичні вправи, які застосовуються в навчально-тренувальному процесі поділяються на п’ять груп: основні вправи або види легкої атлетики; загальнорозвиваючі вправи; спеціальні вправи; підвідні вправи; допоміжні вправи. Спеціальні вправи застосовуються з метою розвитку фізичних якостей – сили, швидкості, витривалості, спритності, гнучкості, швидкості реакції, стрибучості, а також для вдосконалення техніки легкоатлетичних видів. Підвищення досягнень у спорті, у тому числі й у легкій атлетиці, здійснюється за рахунок: удосконалення динаміки тренувального навантаження, змісту й методів тренування, управління тренувальним процесом; використання додаткових засобів тренування й активізації процесів відновлення, а також удосконалення організаційної й матеріально-технічної бази навчально-тренувального процесу.

Номер слайду 16

Сучасні методики тренування з легкої атлетики, які безпосередньо я використовую в навчально-тренувальному процесі:

Номер слайду 17

Координаційна драбина. Використання координаційної драбини дозволяє розвивати вибухову швидкість, прискорення, спритність, баланс і координацію, забезпечити синхронність рухових навиків. Під час тренувань використовується моторика рук і ніг. Важливим елементом правильного виконання фізичних вправ є техніка та швидкість.

Номер слайду 18

Бар`єри. Вправи з бар'єрами допомагають збільшити амплітуду бігового кроку, покращують рухливість кульшового суглоба, зміцнюють стопи, прес, стегна. З іншого боку, вони розвивають координацію рухів, відчуття ритму (біг з бар`єрами).

Номер слайду 19

 Медбол, Слембол та Набивний м'яч обважнювачі у формі м'яча, допоможуть зміцнити корпус тіла (плечі, руки, прес), розвинути вибухову силу, вправи з медболом відмінно підходять для збільшення витривалості. І водночас, зробити тренування різноманітнішими.

Номер слайду 20

Балансувальна подушка. Застосовується, насамперед, для тренування вестибулярного апарату, надання навантаження на атрофовані м'язи, розвитку почуття рівноваги. Завдяки специфічній структурі балансувальна подушка відкриває можливість для зміцнення зв'язок. Виняткова цінність тренажера полягає в можливості концентрації на самих дрібних, незадіяних м'язах-стабілізаторах. Навіть при посиленому занятті спортом, більшість з них не отримують належного навантаження і тому практично не розвиваються. Балансувальна подушка – хороший засіб для активізації м'язово-фасціальной системи.

Номер слайду 21

МФР-тренування. Міо-фасціальний-реліз (розшифровуються як: міо – м’яз, фасція – оболонка, реліз – розслаблення). МФР – це не стандартне тренування з розтяжки, де ви будете болісно довго й боляче розтягувати втомлені м’язи та давати відпочинок напруженим зв’язкам і сухожиллям. Це «два в одному» – розтяжка та одночасно масаж фасції з використанням спеціального додаткового обладнання: масажні роли й м’ячики різних розмірів і з різною поверхнею. Міофасціальний реліз – безпечна й дуже ефективна практична техніка, яка містить застосування м’якого постійного тиску в обмеження міофасціальної сполучної тканини, аби усунути біль і відновити рух.

Номер слайду 22

Фітнес-гумки (стрічковий еспандер) Фітнес гумка – це багатофункціональні спортивний інвентар, за допомогою якого можна більш детально опрацювати все тіло. Види фітнес-гумок Фітнес-гумки бувають різних видів, які відрізняються за товщиною, формою та призначенням.

Номер слайду 23

 Стрічка (стрічковий еспандер) – має вигляд широкої стрічки, продається в рулонах (довжина – 2-2,5 метра). Найчастіше використовується в йозі або пілатесі, бо надає досить м’який опір і з її допомогою дуже зручно тягнутися на шпагат у деяких позах. Міні-петля – еластична гумова петля з щільної гуми з довжиною кола 50-60 см (ширина 5-10 см). Зазвичай продається наборами з трьох або п’яти різнокольорових стрічок із різною жорсткістю. Ідеально підходить для функціональних тренувань. Довга петля – еластична гумова петля з щільної гуми з довжиною кола до двох метрів і шириною від одного до дев’яти сантиметрів. Її також використовують для функціональних тренувань. Петля для підтягувань – це дуже жорсткі, товсті й довгі гумові петлі. Довжина – близько двох метрів, товщина – 4,5 мм, ширина – 6,4-22 мм, навантаження – від двох до двадцяти восьми кілограм. Перше значення – навантаження при початковому розтягуванні, друге – при максимальному розтягуванні петлі. Вони розтягуються в три рази від початкової довжини. Чим сильніше розтягує петлю, тим вище навантаження. Їх використовують для того, щоб навчитися правильно підтягуватися – петля бере на себе частину ваги й вам легше дотягнутися до поперечини.

Номер слайду 24

Фішки. Даний інвентар сприяє розвитку координаційних здібностей та спритності. Також використовується для відпрацювання ширини бігового кроку.

Номер слайду 25

Штанга. Штанга  — спортивний снаряд для підняття ваги, який сприяє розвитку швидкісно-силової підготовки, стартової сили м’язів та – стартового розбігу у легкій атлетиці. У тренуваннях з обтяженнями застосовуються такі вправи, як вистрибування з положення напівприсяду, підскоки зі штангою на плечах, поштовхи, ривки та ін. Однак слід пам’ятати, що спринтерові ці вправи потрібно виконувати в режимі «вибухового» зусилля,без фіксації максимальної напруги.

Номер слайду 26

Список використаної літератури:https://ek.ua/ua/post/1198/930-uprazhneniya-na-fitbole-myach-dlya-fitnesa-vmesto-sportzala/https://nok.org.ua/1103/10-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%85-%D0%B2%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2-%D0%B7-%D1%84%D1%96%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC-%D0%B4%D0%BB%D1%8 F-%D0%BC%D1%8 F%D0%B7%D1%96%D0%B2-%D0%B2%D1%81%D1%8 C/https://bhub.com.ua/uk/vpravy-z-fitnes-gumkoyu-uvaga-na-ruky-bonus/https://org2.knuba.edu.ua/pluginfile.php/41070/mod_resource/content/0/%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%96%20%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%96%D0%B2%D0%BA%D0%B8.pdfhttps://www.youtube.com/watch?v=lus0o. My. ETPA&ab_channel=%D0%94%D0%AE%D0%A1%D0%A8-1%D0%A5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8 C%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8 C%D0%BA%D0%B8%D0%B9https://www.youtube.com/watch?v=oza3 WBe. Ww. I0&ab_channel=%D0%94%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8 F.%D0%A4%D1%96%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8 C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0https://www.tokopedia.com/barangimpordotne/training-hurdle-alat-latihan-rintangan-rintangan-rintangan-bola-futsalhttps://profitsport.com.ua/ua/p999783956-koordinatsionnaya-lestnitsa-barerami.htmlhttps://newsdaily.org.ua/2452-5-vprav-z-medbolom-dlya-zbilshennya-sili-i-vitrivalosti.htmlhttp://poradu.pp.ua/sport-ftnes/45086-balansuvalna-podushka-priznachennya-osoblivost-ekspluatacyi-vpravi.htmlhttps://ortosalon.ua/ua/blog-balansirovochnaya-podushka-chto-eto-kak-vybrat-i-pravil-no-pol-zovat-sya. INSTAGRAM: @violasamchuk, @hol_bandhttps://spacemag.com.ua/beauty/skin/mfr-trenuvannya-shho-cze-take-i-chomu-jogo-varto-sprobuvaty/https://bhub.com.ua/uk/vpravy-z-fitnes-gumkoyu-uvaga-na-ruky-bonus/http://eprints.zu.edu.ua/18016/1/Legka_Atletika.pdf

pptx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
1489
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку