Презентація "Сучасний бездротовий зв’язок Starlink"

Про матеріал
Starlink — проєкт американської компанії SpaceX щодо розробки високопродуктивної супутникової платформи для виготовлення супутників зв'язку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасний бездротовий зв’язок Starlink. Майстер в/н. СОВЕНКО Світлана Михайлівна

Номер слайду 2

Походження. Starlink — проєкт американської компанії Space. X щодо розробки високопродуктивної супутникової платформи для виготовлення супутників зв'язку та запусків великої їх кількості (сузір'я) у космос. Система надає доступ до широкосмугового інтернету у будь-якій точці планети. Першою компанія почала обслуговувати Канаду та США (2020).

Номер слайду 3

Ілон МаскІнженер, підприємець, винахідник, інвестор, мільярдер. Засновник компаній «Space. X», «Pay. Pal», Neuralink і The Boring Company, головний дизайнер (Chief Product Architect), генеральний директор і голова ради директорів «Tesla Inc.», що керує заводом Tesla. Входить до ради директорів компанії «Solar. City», заснованої його двоюрідними братами.

Номер слайду 4

Історія назви та перші супутники. Назва «Starlink» взята із роману Джона Ґріна «Провина зірок». Проєкт почався у 2015 році, а перші два супутники було запущено у тестовий політ 22 лютого 2018 року ракетою Falcon 9. Запуск наступної партії сателітів вже із 60-ти одиниць відбувся у травні 2019 року. У січні 2020 року Space. X стала власницею найбільшої кількості супутників на орбіті (180 штук). До середини 2020-х років компанія планувала відправити на певні орбіти близько 12 тисяч апаратів, однак у 2019 році з'явилася інформація про заявку на ще 30 тисяч штук.

Номер слайду 5

Історія. Згідно з наведеними Space. X даними, 57 % людей на Землі не мають доступу до інтернету. Поява мережі Space. X була анонсована у січні 2015 року. Її прогнозована пропускна здатність становила 50 % усього інтернет-трафіку та 10 % — у великих, густонаселених містах. Місце, де виготовлятимуться супутники, знаходиться у Редмонді. Воно складається з двох об'єктів, площею 2,8 і 3,8 тис. м². Спочатку для роботи там найняли 60 працівників, плануючи збільшити їхню кількість до 1 тис. протягом кількох років.

Номер слайду 6

Історія липень 2016 У липні 2016 року Space. X придбала територію у 740 м² у м. Ірвайн, Каліфорнія (Orange County). Зі списку вакансій для цього офісу можна було зрозуміти, що там займатимуться цифрово обробкою сигналів, радіочастотними мікросхемами та ASIC для супутників.

Номер слайду 7

Історія листопад 2016 У листопаді 2016 року було подано заявку до Федеральної комісії зі зв'язку США (ФКЗ) щодо системи супутників у Fixed-satellite service, що використовуватимуться у діапазонах частот Ku та Ka.

Номер слайду 8

Історія березень 2017 У березні 2017 року компанія поділилася планами сформувати сузір'я супутників в електромагнітному спектрі, котрий раніше не був «широко застосований для комерційних комунікаційних послуг». Воно називатиметься «Сузір'ям V-діапазону ННО» (англ. VLEO) і міститиме 7518 супутників, які слідуватимуть за раніше заявленими 4425 супутниками, що функціонуватимуть у Ku та Ka-діапазоні Більша група (7518) буде виведена на орбіту з висотою 340 км, а менша (4425) — працюватиме на висоті 550 та 1200 км.

Номер слайду 9

План боротьби з космічним сміттям 2015-2017 У 2015—2017 роках виникли деякі проблеми із ліцензуванням спектру обслуговування. У 2017 році Space. X подала документи, прагнучи зареєструвати назву «Starlink» для свого сузір'я супутників. Також наприкінці 2017 року вони оприлюднили свій план щодо боротьби зі збільшення кількості космічного сміття, адже зараз на орбіті перебуває приблизно 4300 діючих і вже недіючих супутників.

Номер слайду 10

Маштабний запуск супутниківберезень 2018 У березні 2018 року ФКЗ схвалила запуск 4425 супутників Згідно з ліцензією, компанія повинна запустити хоча б половину з них протягом 6 років. У серпні Space. X отримала американський та міжнародний патенти на дизайн фазованої антени, що необхідна для прийому користувачем сигналу із космосу. Позаяк це лише третій патент, на який претендувала компанія за весь час свого існування, то, вочевидь, ця антена має дуже велике значення.

Номер слайду 11

Вдалий проєкт. У жовтні 2019 року, Маск написав у Twitter: «Надсилаю цей твіт через космос за допомогою супутника Starlink… Це спрацювало!». Тоді ж стало відомо, що ФКЗ на прохання Space. X направила заявку до Міжнародного союзу електрозв'язку щодо збільшення сузір'я ще на 30 тис. одиниць. Вони працюватимуть на висоті 328—550 км.

Номер слайду 12

Військовий план. У жовтні 2020 року Space. X підписала угоду на $149 млн. з Агенством космічних розробок на поставку восени наступного року чотирьох сателітів, що виготовлятимуться на базі Starlink. Завдяки інфрачервоному датчику супутники виявлятимуть і відстежуватимуть ворожі балістичні та гіперзвукові ракети.

Номер слайду 13

Пілотний проєкт. У серпні 2021 року грузинська делегація в США домовилася про співпрацю зі Space. X, завдяки чому в країні одній з перших почав працювати пілотний доступ до супутникового інтернету.

Номер слайду 14

Falcon 913 листопада 2021 року ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на орбіту партію з 53 міні-супутників, призначених для продовження розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink.

Номер слайду 15

Глобальний збій7 січня 2022 року в системі стався глобальний збій, що тривав близько 90 хвилин. Невдовзі після запуску 3 лютого 2022 року та виконання перших тестових маневрів, 40 із 49 супутників пошкодила потужна геомагнітна буря. Вони поступово сходитимуть із орбіти і згорять в атмосфері Землі протягом найближчого часу.

Номер слайду 16

Технічні характеристики Starlink Обіцяна швидкість передачі даних — 1 Гбіт/с для кожного споживача. Щоразу запуск 60 супутників може забезпечити 1 терабіт пропускної здатності, що потенційно може підтримувати 40000 користувачів, які одночасно передають контент високої якості. Зазвичай зв'язок із геостаціонарним супутником має мінімальну кругову затримку сигнала (туди-назад) у 239 мс, але іноді вона може сягати і 600 мс. Супутники Starlink будуть обертатися на висоті в 1/30 цієї відстані, тому затримка сигналу становитиме лише 25-30 мс, що співмірно із кабельним або оптоволоконним зв'язком. Space. X навіть намагається досягти величини у 10 мс. Система використовуватиме протокол peer-to-peer.

pptx
Додано
8 червня 2023
Переглядів
532
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку