Презентація "Сучасний прогрес у боротьбі з хворобами"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 11 класі "Сучасний прогрес у боротьбі з хворобами" складено відповідно підручнику "Біологія і екологія, 11" О.А. Андерсон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасний прогрес у боротьбі з хворобами. Складено відповідно підручника «Біологія і екологія, 11» О. А. Андерсон. Вчителем біології Некрасовою А. В.

Номер слайду 2

? — наука, що вивчає будову та функції клітин.? — наука, що вивчає будову та функції тканин.? — наука про будову організму.? — наука про функції та процеси життєдіяльності організму.? — наука про спадковість і мінливість організмів.? — наука про закономірності та особливості перебігу хімічних явищ у живих організмах.? — наука, що вивчає закономірності та особливості перебігу фізичних процесів у живих організмах.? — наука, що вивчає закономірності розвитку клітини, тканини та органів зародка.? — наука, що вивчає вплив різних факторів на організм та його здоров’я.? — наука, що досліджує вплив на людину природних і соціальних факторів навколишнього середовища.? — наука, спрямована на зміцнення та охорону здоров’я людини, продовження її життя, запобігання хворобам.? — наука, що вивчає методи здорового способу життя. Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

Цитологія — наука, що вивчає будову та функції клітин. Гістологія — наука, що вивчає будову та функції тканин. Анатомія — наука про будову організму. Фізіологія — наука про функції та процеси життєдіяльності організму. Генетика — наука про спадковість і мінливість організмів. Біохімія — наука про закономірності та особливості перебігу хімічних явищ у живих організмах. Біофізика — наука, що вивчає закономірності та особливості перебігу фізичних процесів у живих організмах. Ембріологія — наука, що вивчає закономірності розвитку клітини, тканини та органів зародка. Гігієна — наука, що вивчає вплив різних факторів на організм та його здоров’я. Екологія людини — наука, що досліджує вплив на людину природних і соціальних факторів навколишнього середовища. Медицина — наука, спрямована на зміцнення та охорону здоров’я людини, продовження її життя, запобігання хворобам. Валеологія — наука, що вивчає методи здорового способу життя.

Номер слайду 4

Ключові віхи в розвитку медицини:1. Відкриття Флемінгом антибіотиків2. Винайдення вакцинації 3. Винайдення анестезії4. Покращання діагностики хвороб 5. «Санітарна революція»

Номер слайду 5

Олександр Флемінг – британський бактеріолог, що окрім бактеріології вивчав ще проблеми імунології та фармакології. Став відомим завдяки відкриттю лізоциму (антибактеріального ферменту, що його виробляє людський організм) і виділенню першого відомого антибіотика пеніциліну з плісняви Penicillium notatum. Його роботу продовжили Говард Волтер Флорі і Ернст Боріс Чейн, що розробили методи очищення пеніциліну. Масове виробництво цієї речовини було налагоджено під час Другої світової війни і врятувало життя багатьом пораненим та хворим. Александер Флемінг (в центрі) під час вручення Нобелівської премії1. Відкриття Флемінгом антибіотиків

Номер слайду 6

Вакцини-препарати,одержані з бактерій, вірусів та інших мікроорганізмів, їх продуктів життєдіяльності або штучним шляхом, які застосовуються для активної імунізації людей і тварин з метою профілактики і лікування інфекційних хвороб. На честь Е. Дженнера препарати з ослаблених мікроорганізмів Л. Пастер запропонував називати вакцинами(vaccinus-коровячий).2. Винайдення вакцинації зменшило смертність від інфекційних хвороб. Е́двард Дже́ннер  — англійський лікар, що першим винайшов та застосував щеплення коров'ячої віспи людям від натуральної віспи, яка була довгий час найбільшою причиною смертності у людській популяції серед усіх інфекційних хвороб. Луї Пастер припустив, що введення ослаблених культур мікробів може створити несприйнятливість у тварин та людини до відповідного захворювання. Це припущення блискуче підтвердилося на практиці.

Номер слайду 7

Периоды времени. Число умерших от оспы на 1000 умерших вообще1650-1660481660-1670361670-1680711680-1690741690-1700711700-1710531710-1720811720-1730821730-1740761740-1750771750-17601001760-17701081770-1780981780-1790871790-180088 Распределение числа умерших от оспы в Лондоне за период с 1700 г. до 1800 г. (по десятилетиям)*

Номер слайду 8

16 жовтня 1846 року в Бостоні в Массачусетському загальному Госпіталі відбулася публічна демонстрація успішного ефірного наркозу, проведеного Вільямом Мортоном, для забезпечення операції з приводу видалення судинної підщелепної пухлини молодому пацієнтові Едуарду Ебботу. За часів Стародавнього Єгипту намагалися використовувати різні настоянки опіуму, беладони, мандрагори, тощо. Та все ж майже всі хірургічні втручання закінчувались плачевно внаслідок больового шоку. Проте ще в 1844 році у газеті «Російський інвалід» була опублікована стаття Я. Чистовича «Про ампутацію стегна при посередництві сірчаного етеру». Провідником застосування передопераційної та операційної анестезії був Микола Іванович Пирогов.3. Винайдення анестезії

Номер слайду 9

Національний музей-садиба М. І. Пирогова у ВінниціПирого́в Мико́ла Іва́нович (1810 - 1881, Вінниця) — видатний хірург, анатом і педагог. Засновник військово-польової хірургії, започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях. Першим зрозумів, що повсякденний одяг лікаря може стати джерелом небезпечних мікробів, висунув вимогу, щоб хірурги проводили операції в білих халатах, виварених в окропі. Почувши таку новину, колеги запроторили Пирогова до божевільні. Проте його випустили через три дні, не виявивши порушень у психіці. Першим використав гіпсову пов’язку для лікування переломів. Українська монета, присвячена М. І. Пирогову

Номер слайду 10

4. Покращання діагностики хвороб –результат розвитку фізики. Томограф. Рентгенівський апарат

Номер слайду 11

Амо́сов Мико́ла Миха́йлович (1913 - 2002, Київ, Україна) — радянський та український лікар, учений в галузі медицини та біокібернетики, громадський діяч, академік Національної академії наук України (1969) та Академії медичних наук України (1993), лауреат Ленінської премії (1961), Державної премії УРСР (1978, 1988) і Державної премії України в галузі науки і техніки (1997). Директор Інституту серцево-судинної хірургії (1983–1988). Доктор медичних наук (1953), Герой України. Щороку в Інституті серцево – судинної хірургії (м. Київ) проводиться близько 3000 операцій на серці

Номер слайду 12

5. «Санітарна революція»Гігієна в середньовічних містах довгий час залишалася на низькому рівні – всі відходи життєдіяльності люди, багато з яких ще недавно були селянами, викидали прямо на вулицю. Лише з часом у містах з’явилися вигрібні ями, стічні канави, а через кілька століть і система каналізації. Чума з лопатою ходила, Та гробовища рила, рила. Та трупом, трупом начиняла “ І со святими” не співала, Чи городом, чи то селом, Мете собі, як помелом. Т. Г. Шевченко.

Номер слайду 13

Папа Климент V гине від дизентерії. А Папа Климент VII болісно вмирає від корости ... Як і король Філіп II.

Номер слайду 14

Королева Іспанії Ізабелла Кастильська (кінець XV ст.) зізнавалася, що за все життя милася всього двічі - при народженні і в день весілля. Дочка одного з французьких королів загинула від вошивості.

Номер слайду 15

Російські посли при дворі Людовика XIV писали, що їх величність «смердить аки дикий звір». Герцог Норфолк відмовлявся митися нібито з релігійних переконань. Його тіло покрилося гнійниками. Тоді слуги дочекалися, коли його світлість нап'ється нестями п'яним, і ледве-ледве відмили. Слав’ян по всій Європі вважали збоченцями за те, що ті ходили в баню раз на місяць - потворно часто.

Номер слайду 16

Про крайню неохайності дворянства свідчать навіть предмети інтер'єру і модні в ту пору аксесуари. Так, горностаї, изображавшиеся відомими живописцями на руках придворних дам, служили як пасток для бліх, удосталь мешкали в волоссі і одязі середньовічних красунь. Функцію плахи для спійманих комах виконували вражають своєю витонченістю порцелянові блюдця, щедро розставляються по королівських палацах.

Номер слайду 17

ХVІІІ століття – зміна ставлення до особистої гігієни. ХІХ століття – створюється система водопостачання будинків і виведення стічних вод

Номер слайду 18

Антигени – це чужорідні тіла, які проникають в організм.Імунітетом можна назвати властивість організму щодо захисту від чужорідних тіл.Імунітетом називають фізіологічний механізм, що забезпечує утворення кров’яного згустку. Клітинний імунітет був відкритий П. Ерліхом. Фагоцитоз є клітинним імунітетом. Антитіла – це стероїди, які виділяються при імунітеті. При природженому імунітеті антитіла успадковані від батьківІ вроджений і набутий імунітет називається штучним. Вроджений імунітет виникає в результаті щеплення. Пасивний імунітет виробляється за допомогою сироваток.Інтерферон – учасник гуморального імунітету. Щеплення – це вакцина, що містить готові антитіла. Щеплення роблять для запобігання захворювання на інфекційні хвороби. Проти всіх інфекційних хвороб утворюється імунітет.Імунна система активно підтримує гомеостаз.Імунна система сприяє кращому приживленню пересаджених органів і тканин. Т-лімфоцити утворюються в вилочковій залозі. Алергія – це стан зниженої чутливості організму до дії харчових продуктів або інших алергенів.Імунологічна пам’ять – це здатність імунної системи організму після першого взаємодії з антигеном специфічно відповідати на його повторне введення. Апендикс і мигдалики – непотрібні придатки організму. Тестовий контроль. Вказати вірні положення.

Номер слайду 19

1.Імунітет – здатність організму розпізнавати чужорідний матеріал та мобілізувати клітини й речовини на швидке його видалення. 2. До неспецифічних факторів належать і клітини-пожирачі — фагоцити. 3. Антигени – це білки. 4. Пасивний імунітет тривалий. 5. Природний вроджений передається дитині від матері. Чому ж деякі люди під час епідемій не хворіли?

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
3770
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку