Презентація "Суспільно політичне життя в Україні 2004-2010 рр."

Про матеріал
Презентація знайомить з подіями суспільно -політичного життя в Україні в період президентства Віктора Андрійовича Ющенка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суспільно-політичне життя в Україні 2004 -2010 рр.

Номер слайду 2

2004 року Україна готувалася до чергових президентських виборів. Передвиборча боротьба позначилась як трагічними так і комічними випадками. отруєння В. Ющенко, що змусило його на певний час перервати свою кампанію кинуте на знак протесту яйце у В. Януковича під час його поїздки до Івано-Франківська26 кандидатів на посаду Президента Головна боротьба між двома кандидатами: В. Ющенком. В. Януковичем

Номер слайду 3

Опозиційні сили згрупувалися навколо В. Ющенка, лідера “Нашої України”, колишнього голови Національного банку України, Прем’єр-міністра 1999-2001рр. Кандидатом від існуючої влади став чинний тоді Прем’єр-міністр України Віктор Янукович (2002—2005рр. 2006—2007рр.)

Номер слайду 4

Програма В. Ющенка у своїй основі мала план, що називався “Десять кроків назустріч людям”:створення п’яти мільйонів нових робочих місць;забезпечення пріоритетного фінансування соціальних програм;збільшення бюджету шляхом зменшення податків. Для цього необхідно вивести економіку з тіні;рішуча боротьба з корупцією;створення безпечних умов для життя людей;захист сімейних цінностей і прав дітей;сприяння зміцненню моральних цінностей і поверненню кращих традицій вітчизняної освіти;надання допомоги українському селу;підвищення боєздатності армії, перетворення її до 2010 року на професійну.проведення зовнішньої політики в інтересах народу України.

Номер слайду 5

Із програми В. Януковича:вирішення соціальних проблем;прискорення розвитку економіки та боротьбі з безробіттям;підвищення рівня заробітної платі та пенсій;проведення позитивної молодіжної політики, збільшення прийому студентів на навчання за рахунок Державного бюджету, підвищенню якості освіти;розширення економічних культурних і політичних зв’язків з Росією, підвищенню статусу російської мови. У ході кампанії було оголошено, що вона стане другою державною мовою.

Номер слайду 6

Президентські вибори 2004 року21 листопада 2004 р. Відбувся ІІ тур Наступного дня Центральна Виборча Комісія (ЦВК) оголосила переможцем В. Януковича.31 жовтня 2004 р.  І тур. Переможцями стали : В. Ющенко (39,26%) В. Янукович (39,11%).. Нововведенням цих перегонів було відкриття телевізійних дебатів між кандидатами.

Номер слайду 7

Незадоволені результатами виборів 22 листопада зібралися на мітинг на центральній площі Києва – майдані Незалежності. З наступного дня мітинг переріс у масову мирну акцію протесту, яка тривала до 8 грудня 2004 р. і дістала назву «Помаранчева революція»"Помаранчева революція" – це акції протесту українських громадян, що були викликані масовими фальсифікаціями президентських виборів 2004 року на користь провладного кандидата Віктора Януковича.

Номер слайду 8

Приводом стали відверті фальсифікації під час виборів: порушення в ході голосування та підрахунку голосів. Результати екзит-полів свідчили про перемогу у другому турі виборів очільника блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка Центральна виборча комісія віддала перемогу Вікторові Януковичу Для захисту голосів і демократії до Києва з’їхалося сотні тисяч людей.

Номер слайду 9

В акціях непокори брали участь від 5 до 6 млн осіб. Протестні акції проти фальсифікації результатів виборів пройшли у багатьох населених пунктах держави. Подану скаргу від імені прихильників партійного блоку «Наша Україна» розглядав Верховний Суд. ).

Номер слайду 10

Помаранчева революція мала великий резонанс у світі, зокрема стала лідером пошукової системи Google. Для України це був важливий інформаційний прорив.  

Номер слайду 11

Прихильники В. Януковича взяли курс на сепаратизм, на розкол країни. З’їзд депутатів всіх рівнів у Сєверодонецьку закликав до проголошення Південно-Східної Автономної Республіки. Провідну роль у цьому процесі відіграли лідери Донецької, Луганської, Харківської областей. Для розв’язання складної ситуації до України прибули представники Польщі, Литви, Росії, ЄС.

Номер слайду 12

Помаранчева революція змінила обличчя українського суспільства, вплинула на всі сфери громадсько-політичного, культурного та економічного життя держави. Вона стала епохальною подією української історії та мала всеохоплюючий характер. 

Номер слайду 13

Коаліція опозиційних сил звинуватила ЦВК у фальсифікації результатів виборів, оскаржила рішення ЦВК у верховному Суді України

Номер слайду 14

Одним з найважливіших результатів перемоги помаранчевої революції мала стати зміна правлячих еліт. Це саме те, чого бракувало Україні для її розвитку протягом останніх 10 років, це причина її перебування на І місці по розвитку корупції. Адже саме періодична зміна еліт властива кожній демократичній державі.3 грудня 2004 р. Верховний Суд виніс рішення про переголосування ІІ туру президентських виборів.8 грудня 2004 р. Верховна Рада прийняла рішення про переобрання ЦВК, яку очолив Я. Давидович.

Номер слайду 15

Було призначено повторне голосування другого туру, яке відбулося 26 грудня 2004 року. Результати: В. Ющенко (51,99%), В. Янукович (44,21%). Таким чином, політична криза в країні була розв’язана шляхом компромісу, народ України відстоював свої права мирним шляхом, засвідчивши свою прихильність демократичним ідеалам.

Номер слайду 16

23 січня 2005 р. Інавгурація нового Президента Віктора Ющенка.

Номер слайду 17

Ззмінюється на краще образ України й українців у світі Імідж правової демократичної держави сприятиме творенню привабливого інвестиційного клімату, який зможе забезпечити Україні стале економічне зростання.

Номер слайду 18

Політика Віктора Ющенка. Перед новообраним Президентом Віктором Ющенком і його командою постало багато складних проблем, які потрібно було вирішувати: примирити українське суспільство, продовжити економічні реформи, подолати корупцію (відокремити бізнес від політики), просуватися до НАТО і ЄС не погіршити відносини з Росією.

Номер слайду 19

Конституційна реформа 2004 року. Вона урівноважувала владні повноваження президента і парламенту, створювала в державі вже парламентсько-президентську форму правління на відміну від президентсько-парламентської за Конституцією 1996 року.

Номер слайду 20

Юлію Тимошенко-- прем'єр-міністр. Перші 100 днів президентства Ющенка, з 23 січня по 1 травня 2005 р., запам'яталися численними звільненнями та призначеннями на всіх рівнях виконавчої влади Юлію Тимошенко-- прем'єр-міністром, що ратифікував парламент. Олександр Зінченко --главою  Секретаріату президента з назвою державного секретаря. Петро Порошенко— секретарем Ради національної безпеки та оборони України.

Номер слайду 21

Особливо загострилося протистояння між секретарем РНБО України П. Порошенком і Ю. Тимошенко. Конфлікт вибухнув 5 вересня 2005 р., наступником Ю. Тимошенко став Юрій Єхануров

Номер слайду 22

22 вересня 2005 р. В. Ющенко, В. Янукович і в. о. прем’єр-міністра Ю. Єхануров підписали меморандум порозуміння між владою та опозицією.

Номер слайду 23

Без підвищення податків і жодної позики збільшили дохідну частину державного бюджету зменшили суму державного боргу, сформували єдину систему оподаткування. Зріс рівень доходів громадян, соціальних виплат і пенсій, збільшилася допомога при народженні дитини. Значну увагу приділяли поверненню із забуття правдивої національної історії українців, пріоритетному розвиткові української культури. З ініціативи Віктора Ющенка були відкриті «Мистецький арсенал» реконструйовано палац Кирила Розумовського, створено музей «Героїв Крут»Для формування історичної пам’яті багато зробили акції зі вшанування жертв Голодомору 1932–1933 років. Проте провести ефективні реформи в державному і приватному секторах економіки не вдалося.

Номер слайду 24

Результатом стало виконання урядом соціальних гарантій: президента В. Ющенка «10 кроків назустріч людям»підвищили мінімальну пенсію (на 17%)мінімальну заробітну плату (на 27 %);зросли зарплати в бюджетному секторі (на 57 %); започаткували виплати одноразової державної допомоги при народженні дитини (8,5 тис. грн).

Номер слайду 25

. Новим прем’єр-міністром стає Ю.Єхануров. В. Ющенко укладає угоду з В. Януковичем. Переговори з «Газпромом» заходять у глухий кут. Зима 2006 р. – міжнародний скандал: Росія звинувачує Україну в несанкціонованому відборі російського газу.

Номер слайду 26

Від січня 2006 р. набула чинності конституційна реформа, затверджена парламентом під час Помаранчевої революції. Тепер вибори до Верховної Ради мали відбуватися тільки за пропорційною системою.

Номер слайду 27

Вибори до Верховної Ради України 26 березня 2006 р.

Номер слайду 28

6 липня 2006 р.головою ВР України –О. Мороза Свідчення домовленості про створення антикризової коаліціїТим часом набули чинності поправки до Конституції,що звужували обсяг повноважень президента. Ющенко хотів врятувати становище шляхом підписання політичними силами універсалу національної єдності. Лідер фракції БЮТ Тимошенко не підписала і вимагала розпуску парламенту і призначення нових виборів. Ющенко не наважився,тому подав до ВР України кандидатуру Януковича на посаду прем’єра (04.08.2006-18.12.2007). Частина депутатів Нашої України та БЮТ перейшли до Антикризової коаліції, яка оголосила себе коаліцією національної єдності. Виникла загроза створення в парламенті конституційної більшості -300 депутатів під керівництвом партії регіонів.

Номер слайду 29

Посаду Прем’єр-міністра обійняв знову Віктор Янукович04.08.2006-18.12.2007

Номер слайду 30

Антикризова коаліція проіснувала недовго. Суперечності між В. Ющенком та В. Януковичем у червні 2007 р. Президент України розпустив парламент і призначив позачергові вибори на 30 вересня 2007.

Номер слайду 31

Вибори відбулися 30 вересня 2007. . Голосування відбулося за партійними списками. У виборчих перегонах взяли участь 20 політичних партій і блоків. Результати виборів: Партія регіонів (34,37%) БОТ (30,71%), блок “Наша Україна Народна самооборона” (14,15%), КПУ (5,39%), Блок Литвина (3,91%). Найменше голосів отримала партія “Вперед Україно!”.

Номер слайду 32

29 листопада 2007 р. було оголошено про створення Коаліції демократичних сил у складі 228 депутатів (БЮТ і НУ-НС) Головою Верховної Ради став А. Яценюк

Номер слайду 33

18 грудня 2007 р. – Парламент України проголосував за призначення Ю. Тимошенко на пост прем’єр-міністра країни. За кандидатуру Юлії Тимошенко проголосували 226 народних депутатів. Партія регіонів, комуністи та блок Литвина не брали участь в процедурі затвердження прем’єра.

Номер слайду 34

З літа 2008 р. в Україні відчувається впливи світової фінансової кризи. Фінансова криза негативно вплинула на економіку: зменшився обсяг випуску промислової продукції, відбувся спад будівництва. Відштовхнуло від України іноземних інвесторів питання реприватизації.

Номер слайду 35

Україна вступила до СОТ 2008

Номер слайду 36

28 листопада 2006 р. Закон «Про Голодомор 1932–1933 рр. в Україні».

Номер слайду 37

Л. Лук'яненко про президентство В. Ющенка«В. Ющенка можна вважати перехідним президентом, більше проповідником, ніж державним діячем. За час свого президентства В. Ющенко втратив довіру народу. На виборах Президента у 2010 р. за його кандидатуру проголосувала невелика кількість виборців, що не дало йому змоги вийти у другий тур виборів. Президентом став В. Янукович». Запитання1. Чи погоджуєтесь ви з оцінкою президентства В. Ющенка? Чому?2. Як ви вважаєте, чому так швидко було втрачено здобутки «Помаранчевої революції»?

Номер слайду 38

  ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Грабчак Наталія Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. у Мандрівка
    Дякую за Вашу працю
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
24 березня 2021
Переглядів
11333
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку