Презентація "Суть орієнтування на місцевості. Визначення сторін горизонту за компасом, годинником та сонцем, зірками, місцевими предметами."

Про матеріал
Орієнтування на місцевості — це визначення свого місцеположення щодо сторін горизонту і місцевих предметів (орієнтирів), що виділяються, і точна витримка вказаного або вибраного напряму руху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Орієнтування на місцевостіОснови військової топографії

Номер слайду 2

Орієнтування походить від латинського слова орієнс, яке в перекладі означає «Схід».

Номер слайду 3

Сутність орієнтування на місцевості полягає у :- розпізнанні місцевості за її характерними ознаками та орієнтирами;- знаходженні свого місцезнаходження і необхідних об’єктів відносно сторін горизонту;- визначенні місцевих предметів (орієнтирів);- визначенні розташування своїх військ і військ противника;- визначенні потрібного напрямку руху чи дії.

Номер слайду 4

Для орієнтування на місцевості без карти треба вміти:- знаходити напрями на сторони горизонту;- визначати азимути (напрями) руху;- вибирати і призначати орієнтири;- визначати відстані до місцевих предметів (цілей, орієнтирів).

Номер слайду 5

Визначення сторін горизонту

Номер слайду 6

ND: West, W ND: Zuid, Z ND: Oost, O ND: Noord, N ND: Noord -Oost, N - O ND: Noord -West, N - W ND: Zuid -Oost, Z - O ND: Zuid - West, Z - W

Номер слайду 7

Напрями на сторони горизонту можна визначити за: Компасом. Розташуванням Сонця. Сонцем і годинником. Розташуванням Місяця. Місяцем і годинником. Полярною зіркою. Різними ознаками місцевих предметів

Номер слайду 8

Компас і користування ним. Компас Адріанова. Шкала оцифрована за ходом годинникової стрілки з ціною поділки 3°, які зростають за ходом годинникової стрілки. Поділки шкали кутоміра в тисячних зростають проти ходу годинникової стрілки (ціна поділки в тисячних складає 0-50)

Номер слайду 9

4. Візирний пристрій (мушка і цілик) 1. Корпус2. Шкала (лімб)3. Магнітна стрілка5. Покажчик відліків 6. Гальмо

Номер слайду 10

Не рекомендується працювати з компасом: - під час грози;- поблизу ліній електропередач з проводами високої напруги;- поблизу металевих предметів. Від машини необхідно відходити на 10-15м, від танка – на 30-40м.

Номер слайду 11

Визначення сторін горизонту компасом. 1. Встановити компас горизонтально.2. Відпустити гальмо.3. Повертати компас так, щоб північний кінець магнітної стрілки збігся з 0°.

Номер слайду 12

Визначення сторін горизонту за Сонцем. У Північній півкулі Сонце сходить влітку на північному сході, а заходить на північному заході. Взимку Сонце сходить на південному сході й заходить на південному заході. Тільки двічі на рік Сонце сходить на сході та заходить на заході – в дні весняного (21 березня) та осіннього рівнодення (23 вересня).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Прийнято вважати, що Сонце у визначений час доби знаходиться на сторонах горизонту {22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Сторона горизонту. Взимку (з 01. Х по 31.ІІІ)Влітку (з 01. IV по 30.ІХ)Схід07.0008.00 Південь13.0014.00 Захід19.0020.00

Номер слайду 15

Визначення сторін горизонту за Сонцем і годинником. Сонце здійснює по небосхилу свій видимий шлях зі сходу на захід за ходом годинникової стрілки зі швидкістю 15° за годину, можна визначити сторони горизонту за Сонцем і годинником у будь-який час дня.

Номер слайду 16

Перший спосіб1. Годинник установлюють горизонтально так, щоб годинна стрілка була спрямована на Сонце (положення хвилинної стрілки при цьому не враховується). 2. Кут між годинною стрілкою та напрямком на цифру 2 (взимку – на цифру 1) на циферблаті годинника ділять навпіл.3. До полудня ділять навпіл ту дугу (кут), яку годинна стрілка має пройти до 13 (14) години (мал. А), а після полудня – ту дугу (кут), яку вона пройшла після 13 (14) години (мал. Б).

Номер слайду 17

Другий спосіб1. Коло ділять на 24 частини.2. Риску зверху на циферблаті підписати 13 (влітку – 14), знизу – 1 (2), праворуч – 19 (20), ліворуч – 7 (8), відносно яких оцифрувати весь циферблат (від 1 до 24). 3. У напрямку від центра кола вверх до цифри 14 (взимку – 13) наносять стрілку і підписують „Південь”4. Другу стрілку накреслюють у напрямку на час спостереження і направляють на Сонце. Визначення сторін горизонту за сонячним компасом (влітку) о 10:00.

Номер слайду 18

Третій спосіб. Сонце за годину проходить по небосхилу 15° за годину

Номер слайду 19

Визначення сторін горизонту за Місяцем. Повний Місяць у будь-який час знаходиться в стороні, протилежній від Сонця. Різниця в часі їх місцезнаходження складає 12 годин.

Номер слайду 20

Орієнтовне положення Місяця залежно від його фаз{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фази Місяця19-та год.1-ша год.7-ма год. Перша чверть. На півдніНа заході -Повний Місяць. На сходіНа півдніНа заходіОстання чверть -На сходіНа півдні

Номер слайду 21

Визначення сторін горизонту за Місяцем і годинником. 1. Якщо Місяць неповний, потрібно визначити кількість “видимих” годин (повний Місяць знаходиться в протилежній стороні від Сонця і різниця складає 12 годин) і знак (+ або –). 2. До часу спостереження треба додати (відняти) кількість “видимих” годин і отримати той час, коли на місці Місяця знаходилося б (буде знаходитись) Сонце.3. Спрямувавши на видиму частину Місяця вирахувану цифру циферблату годинника, потрібно вважати, що це не Місяць, а Сонце, і визначити напрямок на південь.

Номер слайду 22

2. Видима частина складає половину диска Місяця, тобто 6 годин. Отже, Сонце буде знаходитись у тому напрямку, де в даний час знаходиться Місяць, о 16:00 (10:00+6:00=16:00), тобто циферблат годинника покаже 4:00. 1. Час спостереження 22:00 (на циферблаті годинника – 10:00)3. Спрямовуємо цифру 4:00 годинника на Місяць, а кут між цифрами 4:00 і 2 (взимку – 1) ділимо навпіл, звідки знаходимо напрямок на південь.

Номер слайду 23

Визначення сторін горизонту за Полярною зіркою. Для того, щоб виявити в нічному небі Полярну зірку, спочатку на зоряному небі потрібно знайти величезний добре помітний "ковш" Великої Ведмедиці, який складається з семи яскравих зірок.

Номер слайду 24

Потім необхідно подумки провести пряму лінію, що проходить через дві крайні зірки "ковша" та продовжити її на п'ять умовних відрізків, які дорівнюють відстані між цими двома зірками. В кінці цієї прямої і буде перебувати Полярна зірка, яка в свою чергу є самою яскравою зіркою в сузір'ї Малої Ведмедиці.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Що робити, коли сузір'я Великої Ведмедиці затягнуло хмарами?У цих випадках, знайти Полярну зірку допоможе сузір'я Кассіопеї. Це яскраве сузір'я складається з п'яти зірок і за формою нагадує нахилену букву М або W.

Номер слайду 27

Центральна зірка Кассіопея вказує на Велику Ведмедицю, так як обидва сузір'я знаходяться майже один навпроти одного і обертаються навколо Полярної зірки. Полярна зірка розташована прямо на прямій лінії проти центральної зірки сузір'я Кассіопеї майже на такій же відстані, що і від Великої Ведмедиці. Тобто, подумки провівши пряму, що сполучає обидва сузір'я та розділивши її приблизно навпіл, Ви знайдете Полярну зірку. Полярна зірка. Кассіопея. Велика Ведмедиця

Номер слайду 28

Полярна зірка 2. Велика Ведмедиця 3. Мала Ведмедиця 4. Сузір'я Кассіопеї

Номер слайду 29

Визначення сторін горизонту за різними ознаками місцевих предметів. За культовими спорудами. Вівтарі православних церков звернені на схід

Номер слайду 30

Головні входи православних церков звернені на захід

Номер слайду 31

Припіднятий кінець нижньої поперечини хреста церкви звернений на північ. Пн

Номер слайду 32

Вівтарі католицьких церков (костьолів) звернені на захід

Номер слайду 33

Головні входи католицьких церков (костьолів) звернені на схід

Номер слайду 34

Двері єврейських синагог, мусульманських мечетей звернені приблизно на північ, а їх протележні сторони спрямовані на Єрусалим – у синагог і на Мекку в Аравії – у мечетей.

Номер слайду 35

На православних та греко- католицьких цвинтарях хрести на могилах розташовані на сході

Номер слайду 36

По квартальним стовпам лісогосподарства. В лісових масивах просіки прорубують в напрямі північ-південь, захід-схід. Таким чином на північ (захід) буде повернена та сторона квартального стовпа, на якійзнаходиться меншій по значенню номер кварталу

Номер слайду 37

Пн. Пд. Зх. Сх

Номер слайду 38

За ознаками місцевих предметів Цей спосіб дуже приблизний та завжди потребує уточнення та перевірки!На деревах хвойних порід смола рясніше накопичується з південної сторони

Номер слайду 39

Відстань між кільцями на пеньках окремих зрізаних дерев більша у напрямку на південь. Південь. Північ

Номер слайду 40

Взимку бурульки на дахах будинків частіше бувають більшими та довшими з південної сторони

Номер слайду 41

Дерева, каміння, черепичні та шиферні дахи, раніше і густіше покриваються мохом, лишаями, грибками з північного боку

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Контрольні питання. З яким напрямком рухається підрозділ, якщо Полярну зірку видно праворуч відносно напрямку руху?ЗАХІДВ якій стороні горизонту влітку вночі о 02.00 знаходиться повний місяць?ПІВДЕНЬОпівдні солнце знаходиться праворуч від спостерігача. Який напрямок буде прямо перед спостеригачем?СХІД

Номер слайду 44

Визначити сторону горизонту за допомогою квартального стовпа. ЗАХІД

Номер слайду 45

Визначити сторону горизонту за допомогою Сонця та годинника. ЗАХІД

Номер слайду 46

Бог використовує війни, щоб давати вчити географію людям. Амброз Бірс американський письменник

Номер слайду 47

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Зарва Наталія Ігорівна
    Найбільш змістовний матеріал, який я бачила. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Прибыш Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Береговий Станіслав Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Усатенко Ігор Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
25 листопада 2020
Переглядів
21894
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку