Презентація "Світ ловив мене, та не спіймав"

Про матеріал
Презентація до 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди: дата народження, виняткові здібності, вміння передбачати долю, як ім'я Сковороди пов'язане з Харковом і Харківською областю (відомі місця), збірка творів " Байки Харківські", На якій купюрі є зображення Сковороди, відомі афорізми філософа, перетворення їх на мову емодзі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дата народження (3 грудня 1722рік)Народився Григорій Сковорода на Полтавщині у родинні спадкових козаків. Про точну дату народження світ дізнався лише через 200 років після народження філософа. Саме тоді дослідники віднайшли в одному із листів Сковороди згадку про святкування власного дня народження.

Номер слайду 3

Виняткові здібності до навчання Григорій Сковорода мав виняткові здібності до навчання. Вже у 16 років вступив до Києво-Могилянської академії – першого вищого навчального закладу в Україні. Вивчав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку та інші мови. Грав на сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі. Проте вищої освіти так і не отримав.

Номер слайду 4

Григорій Савич умів передбачати долю. Доводять це двома історіями. Перша розповідає про його гостини у Києві. Мовляв, одного разу він приїздив у гості до друга Іустина. Пішов прогулятися Подолом – аж раптом відчув запах. Сковорода зібрав речі і поїхав геть з міста, а за кілька тижнів у Києві розпочалася епідемія чуми, а місто закрили. Григорій Савич точно знав дату своєї смерті. За переказами, 9 листопада 1794 року після обіду поет узяв лопату, викопав собі могилу, потім пішов у кімнату, надів чисту білизну, підклав під голову сумку з власними пожитками і ліг спати, ніколи більше не прокинувшись.

Номер слайду 5

Байки Сковороди «Байки Харківські»БАЙКА "ВОРОН І ЧИЖ"Неподалік від озера, з якого визирали жаби, сидів на гілці й виспівував Чиж. Поблизу нього крякав собі й Ворон, та, бачачи, що Чиж не полишає співати, сказав:— Чого ще й ти сюди пнешся, жабо?— А чому це ти мене звеш жабою? — спитав Чиж Ворона.— Тому що ти так само зелений, як та жаба.— Коли я жаба,— мовив на те Чиж,— тоді ти сам справжнісінький жабур, бо спів твій дуже схожий на жаб'ячий. Сила: Серце і звичаї людські, а не зовнішні якості мають свідчити за те, хто ти є. Дерево по плодах пізнається.

Номер слайду 6

Харківський педагогічний університет імені Г. С. Сковороди

Номер слайду 7

Пошкодження

Номер слайду 8

Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди (Сковородинівка)

Номер слайду 9

Пошкодження

Номер слайду 10

Джерело «СКОВОРОДИНІВСЬКА КРИНИЦЯ» (Холодна криниця Сковороди), Бабаї

Номер слайду 11

На якій купюрі зображений Сковорода?

Номер слайду 12

Розшифрувати вислови мовою емодзі (особлива мова ідеограм і смайлів)Бери вершину - і матимеш середину. З видимого пізнавай невидиме. Світло бачиться тоді, коли світло в очах є. Не за обличчя судіть, а за серце. Склавши крила, важко летіти і самому орлу.

Номер слайду 13

Бери вершину – і матимеш середину

Номер слайду 14

З видимого пізнавай невидиме

Номер слайду 15

Світло бачиться тоді, коли світло в очах є.

Номер слайду 16

Не за обличчя судіть, а за серце.

Номер слайду 17

Склавши крила, важко летіти і самому орлу.

pptx
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку