Презентація "Світлові явища. Швидкість поширення світла"

Про матеріал

Мета. Формування знань про світлові явища, джерела та приймачі світла.

Очікувані результати: учні повинні наводити приклади світлових явищ, давати означення та наводити приклади джерел і приймачів світла, розуміти класифікацію джерел світла, знати про швидкість поширення світла.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світлові явища. Швидкість поширення світла.

Номер слайду 2

Світлові явища

Номер слайду 3

Світло — це один з видів випромінювання. Наука, яка досліджує виникнення й поширення світла, називається оптика.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Теплові джерела випромінюють світло завдяки тому, що мають високу температуру.

Номер слайду 6

Для світіння люмінесцентних джерел світла не потрібна висока температура: світлове випромінювання може бути доволі інтенсивним, а джерело при цьому залишається відносно холодним.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Точкове джерело світла - джерело, яке випромінює світло однаково в усіх напрямках і розмірами якого, зважаючи на відстань до місця спостереження, можна знехтувати.

Номер слайду 9

Джерела світла, що не є точковими, називають протяжними джерелами світла.

Номер слайду 10

Приймачі світла - це пристрої, які змінюють свої властивості через дію світла та за допомогою яких можна виявити світлове випромінювання. Природні приймачі світла

Номер слайду 11

Штучні приймачі світла

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Світло поширюється в просторі зі скінченною швидкістю. Швидкість c поширення світла є величезною, й у вакуумі вона становить приблизно триста тисяч кілометрів за секунду: c = 299 792 458 м/с Швидкість поширення світлаc = 300 000 км/с = 3 · м/с

Номер слайду 14

Розв’язування задач. Задача 1. За який приблизно час світло проходить відстань від Сонця до Землі, що дорівнює 150 000 000 км? Задача 2. Під час проведення хірургічних операцій вмикають спеціальні великі світильники на стелі операційної. Чому звичайного освітлення в цих випадках замало? Задача 3. Які з названих тіл є природними джерелами світла, а які – штучними: Сонце, свічка, екран телевізора, зорі, трухляки, лампи денного світла, блискавка, газовий пальник, полярне сяйво, екран дисплея? Задача 4. Які перетворення енергії відбуваються при горінні свічки? При світінні лампи кишенькового ліхтарика?

Номер слайду 15

Для допитливих. В природі можна зустріти явище люмінесценції, наприклад, світлячки. На спинці у них є світла плямка. У багатьох глибоководних риб світяться певні ділянки тіла. Світяться деякі бактерії, водорості. Роль світіння в життя тварин різноманітна і для окремих організмів - різна. Це одне з пристосувань у боротьбі за виживання.

Номер слайду 16

Дещо з історіїУ 1879 р. американський вчений Едісон запропонував свою електричну лампу накалювання, яка була більш досконалою. У 1870 р. російський електротехнік Лодигін винайшов лампу накалювання з вугільним стержнем, яка була дуже недовговічна. У 1906 р. Лодигін винайшов лампу накалювання з вольфрамовою ниткою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Томченко Катерина
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
13 липня 2018
Переглядів
11271
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку