Презентація "Світова велич Шевченка"

Про матеріал

Презентація до підсумкового уроку української літератури в 9 класі за творчістю Т.Г.Шевченка. Матеріал організований за блоками: внесок митця в літературу, в розвиток української мови, в образотворче мистецтво та ін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світова велич Тараса Шевченка Урок-панорама з української літератури в 9 класі Підготувала: Красіна Т.А.

Номер слайду 2

Завдання уроку: Перевірити рівень засвоєння біографічного і фактичного матеріалу, пов’язаного із творчістю поета. Дослідити внесок Т.Г. Шевченка: у літературу; у розвиток української мови; в образотворче мистецтво. Визначити, як шанують ім'я Кобзаря у світі, і в Україні зокрема.

Номер слайду 3

План уроку Шевченко – основоположник нової української літератури (Шевченко і література). Шевченко розкрив у своїй творчості багатство, красу і милозвучність українського слова (Шевченко і мова). Шевченко – майстер офорту (Шевченко – художник). Шевченко – сучасний поет (Вшанування пам'яті Т.Шевченка)

Номер слайду 4

Проблемне запитання Шевченкова доля – випадковість чи закономірність? Чи обов'язково вона мала бути такою тяжкою і трагічною?

Номер слайду 5

Письменники про Шевченка «Він був сином мужика – і став володарем у царстві Духа. Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – і вказав нові, світлі й вільні шляхи професорам і книжним ученим. Найкращий і найцінніший скарб доля дала лише після його смерті – невмирущу славу і все розквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко» «Присвята» І.Франка

Номер слайду 6

“Стежки, якими пройшов Тарас” Про що говорять вам наступні географічні назви? Розташуйте їх в тій послідовності, в якій вони з'являлись у житті Шевченка. Кирилівка Канів Чигирин Моринці Оренбург Київ Петербург

Номер слайду 7

І. Шевченко і література Літературна спадщина: 240 поезій, з них понад 20 поем, 9 повістей російською мовою, драма “Назар Стодоля”, щоденник, автобіографії.

Номер слайду 8

Установи відповідність Містерія Поема Вірш Послання Повість Комедія Драма Балада Медитація “Марія” “Тополя “Назар Стодоля” “Доля” “Великий льох” “Причинна” “Кавказ” “І мертвим, і живим…” “Сон” (“У всякого своя доля…”) “Художник” “Садок вишневий коло хати…” Відповідь

Номер слайду 9

Відповідь Містерія – “Великий льох” Поема – “Кавказ”, “Марія” Вірш – “Садок вишневий коло хати…” Послання – “І мертвим, і живим…” Повість – “Художник” Комедія – “Сон” (“У всякого своя доля…”) Драма – “Назар Стодоля” Балада – “Тополя”, “Причинна” Медитація – “Доля”

Номер слайду 10

Внесок Шевченка в літературу Демократизація літератури – уперше заговорив про почуття простої людини. Новаторство – розробляв жанр поеми, думки, балади, елегії, послання. “Кавказ” – перший зразок політичної сатири. Багато його творів покладено на музику. М.Лисенко – композитор 83 пісень на слова Т.Шевченка.

Номер слайду 11

“Доторкнімося до поезії” Зоре моя вечірняя, Зійди над горою, Поговорим тихесенько В неволі з тобою. Розкажи, як за горою Сонечко сідає, Як у Дніпра веселочка Воду позичає.

Номер слайду 12

ІІ. Шевченко і мова Внесок Шевченка у розвиток української мови Шевченкова поезія, створена цілком на народній основі, стала зразком української літературної мови тієї доби.

Номер слайду 13

ІІІ. Шевченко - художник Мистецька спадщина: 210 акварелей, 150 портретів, з них 43 – автопортрети, 27 офортів, з них 6 серій “Живописної України”, понад 230 олівцевих малюнків ландшафтів України, начерки на 360 сторінках рукописів та альбомів.

Номер слайду 14

Шевченко – майстер офорту Серія офортів “Живописна Україна” – це спроба увічнити красу, історію, звичаї рідного краю. «Селянська родина»

Номер слайду 15

ІV. Шевченко і сучасність Щорічне вшанування пам'яті Кобзаря. Ім'я поета в назвах міст, поселень, вулиць, музеїв, театрів, навчальних закладів. Пам'ятники Шевченкові в різних частинах світу. Переклади 250 мовами. Національна премія ім.Т.Г.Шевченка . Проект

Номер слайду 16

Гра “Найрозумніший” 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Теорія літератури (5б) “Відтвори поетичну строфу, вгадай твір” (3б) Біографія Т.Шевченка (2б)

Номер слайду 17

Де і коли народився Т.Шевченко?

Номер слайду 18

Які нагороди одержав Шевченко, навчаючись у Академії мистецтв?

Номер слайду 19

Ким і де хотів працювати Т.Шевченко?

Номер слайду 20

Де і коли був заарештований Шевченко?

Номер слайду 21

Де знаходиться могила Т.Шевченка?

Номер слайду 22

Дайте визначення балади. Наведіть приклади з творчості Шевченка.

Номер слайду 23

Дайте визначення романтизму. Назвіть романтичні твори поета.

Номер слайду 24

Дайте визначення поеми. Наведіть приклади Шевченківських поем.

Номер слайду 25

Дайте визначення інвективи. Наведіть приклади з творів.

Номер слайду 26

Як називається цикл Т.Шевченка, присвячений Біблії? Які ще твори цієї тематики ви знаєте?

Номер слайду 27

«І мене в сім’ї великій…»

Номер слайду 28

«Довго-довго кров степами текла, червоніла…»

Номер слайду 29

«А братія мовчить собі, витріщивши очі…»

Номер слайду 30

«Ми не лукавили з тобою…»

Номер слайду 31

“Нема на світі України, немає другого Дніпра…”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. загоруйко оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 грудня 2018
Переглядів
5901
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку